3 Mart 1922 yılında Kozlu’da maden kazasında hayatını kaybeden 263 madenci için anmada konuşan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı:

“İş cinayetlerinin kader, fıtrat olarak nitelendirilmesine hayır diyoruz”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Zonguldak Şubesi ve Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu’nun ortaklaşa düzenlediği, 3 Mart 1992 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesinde yaşanan Grizu patlaması hayatını kaybeden 263 madenci için dün Maden Şehitleri Anıtı’nda anma düzenlendi. 

Anmada konuşan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, iş kazalarının sayısını artık tutamadıklarını ve iş kazalarına sebep olan uygulamalara hayır dediklerini belirterek, “Güvencesiz çalışmaya hayır diyoruz. İş cinayeti davalarındaki hukuksuzluğa hayır diyoruz. İş cinayetlerinin kader, fıtrat olarak nitelendirilmesine hayır diyoruz” dedi. 

“EMEKÇİLERİN CAN GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILIYOR”

İş cinayetlerinin önlenmesi için mücadeleyi daha da büyüttüklerini ifade eden Kaymakçı, “2013 yılında bu yana her 3 Martta ‘İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’ etkinliğiyle ülkemizin kanayan yarası haline gelen iş cinayetlerinde bir kez daha dikkat çekmeye ve önlenebilmesi için mücadeleyi bir adım daha büyütmeye çalışıyoruz. Ülkemizin iş cinayetlerine ve iş kazalarının sayısı artık tutulamaz hale geldi. Cinayetlerin ve kazaların önlenmesi, gereken çalışmalar, maliyet ve işgücü gösterilerek geçiştiriliyor ve emekçilerin can güvenliği hiçe sayılıyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gidişat olumsuz yönde ilerliyor. Yasalar ile koruma altına alınacağı söyleyen işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda her gün ülkemiz daha da geriye gidiyor. Hafızalarımızda henüz tazeliğini koruyan Soma, Ermenek, Torunlar, ve en son Şirvan’da yaşanan katliamalar ‘6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ yürüklükteyken meydana gelmiştir” şeklinde konuştu.

“OHAL UYGULAMASINA HAYIR DİYORUZ”

Erdoğan Kaymakçı son olarak şu cümlelere yer verdi: “Tüm bunların yanında en önemli konulardan birisi de kamu kurumları ve 50 kişiden az işçi çalıştırılan, az tehlikeli iş yerlerinde uzaman ve hekim çalıştırma zorunluluğun 1 Temmuz 2017 tarihinde ertelenmesidir. İş cinayetlerinin önlenmesi, iş güvenliğinin sağlanması ve meslek hastalarının tespit edilebilmesi için bu iki unsurun tüm iş yerlerinde görev yapması gerekmektedir. İş cinayetlerinde büyük bir artışa neden olan OHAL uygulamasına hayır diyoruz. İş cinayetlerinin, meslek hastalarının, denetimsizliğin önünü açarak tüm düzenlemelere hayır diyoruz. Özel istihdam bürolarına ve zorunlu bireysel emeklilik sigortasına hayır diyoruz. Güvencesiz çalışmaya hayır diyoruz. İş cinayeti davalarındaki hukuksuzluğa hayır diyoruz. İş cinayetlerinin kader, fıtrat olarak nitelendirilmesine hayır diyoruz”

Aycan KARADAĞ