Zonguldak Birleşik Kamu İş Temsilcisi Metin Kahveci, son günlerde üst üste gelen zamlara tepki göstererek, "Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşıyoruz" dedi.

Toplumda  ezenler ile ezilenler arasında büyük uçurumlar oluştuğunu belirten Kahveci yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; “Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşıyoruz. 1929 Buhranı  ve İkinci dünya savaşında da büyük bir krizler yaşamıştık.  O zamanlar ekmek karneye bağlanmış,  kuyruklar oluşmuş ancak fiyatlar konusunda  anormal yükselişler bu kadar olmamıştı. Gıda , akaryakıt,ulaşım, sanayi ve diğer ürünlerde uçuk fiyatlar oluştu. Bir yılda 1 Lira  olan ekmek fiyatı  bir yıl içinde 4 lira olmuş,  daha sonra da 5 lira olacağı konuşuluyor.

 Enflasyon yüzde yüz otuzlara dayandığı bu zamanlarda akaryakıt ürünlerine  temel gıda ürünlerine  diğer ürünlere gelen  peş peşe zamlar (özellikle zeytinyağına  yapılan zamlar ) halkımızı ve  kamu çalışanlarını ezmeye başladı. Memur maaşlarına  ocak ayında yapılan %27 zamların hiçbir önemi kalmadı.

Toplumda  ezenler ile ezilenler arasında büyük uçurumlar oluşmaya başladı. 1974 sonrası Ecevit hükümeti zamanında oluşan kuyruklar (abd nin uyguladığı ambargolar sayesinde)  ve telaşın  daha büyüğünü yaşamaktayız.  Ecevit devrinde kuyruklar oluşmasına rağmen  bu kadar büyük zamlar hem yoktu hem de halkı bu kadar ezme politikası yoktu.  Oysa AKP devrinde yaşanan bu sıkıntılar Ecevit devrini mumla aratmaya başlamıştır. Her geçen gün petrole yapılan güncel zamlar hepimizi bıktırdı. Artık bir taksinin deposu 1000TL doluyor. Memur maaşı artık 6 depo akaryakıt  bedeline eşitlenmiş oldu.( Oysa önceden bir memur maaşı ile  yaklaşık 14  depo mazot alınırdı.) Kamu çalışanlarının ve emeklilerin halkımızın alım gücü iyice düştü. Sosyal yaşantı iyice geriye gitti. Tatil yapmak hayal oldu. Bir yere gidip geri gelmeye maaşlar yetmiyor.  Elbette Ukrayna ve Rusya  savaşının etkisi var ancak  akaryakıt ve   temel gıda ürünlerinde  bu kadar fahiş rakamlar olmamalıydı. Avrupa ülkelerinde  petrole  en fazla % 35  zam yapıldı. Bizde ise mazot  6 TL  den 22 TL çıktı. Yani bizde zam %350 olmuştur. Bu korkunç zam hayatımızın her yerinde hissedilmeye başlamıştır.  Ülkemiz tarım ve hayvancılık ülkesiyken  temel gıda ürünleri için dış ülkelere emanet edilmemiz kabul edilir bir durum değildir. Bu durum milli tarım politikasına ihanettir. Bu hezimeti bizlere yaşatan AKP politikalarını kınıyoruz. Yapılan büyük  zamların geri alınması için Birleşik Kamu İş olarak Edirne’de  başlattığımız eylemler diğer illerde yapılacaktır.  Bizleri fukaralığa itenleri anlatmaya çalışarak emekçilere   en az %100 zam isteklerimizi  belirtecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”