HİJYEN EĞİTİMİNE GIDALARDAKİ KİMYASAL TEHLİKE VE GDO KONULARI DAMGASINI VURDU

Zonguldak’ta, okul kantinlerinde hijyen gıdaların tüketiminin sağlanması amacıyla öğretmen ve kantin denetçilerine gerçekleştirilen eğitime, kimyasal tehlikesi bulunan gıdalar ve genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar (GDO) konuları damgasını vurdu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık 5996 sayımı Gıda ve Yem Kanunu kapsamında 5 Şubat tarihinde yayınlanan Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında, Zonguldak kent merkezinde kantini bulunan 55 okulun öğretmen ve kantin denetçileri için eğitim semineri düzenlendi. Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Öğretmen Evi’nde gerçekleştirilen eğitim seminerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Aslıhan Külekçi, Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü Şube müdürleri Ali Yılmaz, Ercan Kahya’nın yanı sıra 101 öğretmen ve kantin denetçisi katıldı.
Programda konuşan Çelik, tarladan sofraya tüm ürünlerin denetimi, kontrolü, izlenebilirliğinin artık mümkün olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bunu, ülke genelinde bakanlığımız, Zonguldak’ta ise biz yürütüyoruz. Geleceğimizi emanet ettiğimiz, çocuklarımızı siz öğretmenlere emanet ediyoruz. Çünkü bu çocuklarımız, eğitim ve öğretim gördüğü okullarda mutlaka kantine girip, bir öğünlerini burada yiyor. Çocuklarımız buralardan sık sık faydalandığı için buraların hijyeni hepimiz için, çok önemlidir. Hepimiz aynı zamanda bir veliyiz. Müdürlük olarak bizim, milli eğitim olarak sizin, insan sağlığı olarak ise Halk Sağlığı Müdürlüğünün konusu. Birlikte hareket ederek, çocuklarımıza güvenilir gıda sunmanın amacı içerisindeyiz. İlk önce yöneticiler, idareciler, siz eğitimciler daha sonra da kantinlerde çalışan kişilerin eğitimine başlanacak. Eğitim almamış, insanların buralarda çalışmaları engellenecektir”
Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Kontrolörü ve Gıda Mühendisi Çağrı Erseç, slayt gösteri eşliğinde Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmelik ve maddeleri ile ilgili detaylı bilgi verdi. Gıdalardaki kimyasal tehlikeler konusunda aldığı sorular Erseç’i şaşırttı. İçerisinde kimyasal bulunduğu gerekçesiyle geri çevrilen ihraç meyvelerinin imha edilip edilmediği konusunda salondan gelen soru üzerine Erseç’in yardımına, salonda bulunan Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Yem Şube Müdür Vekili Necmettin Koyuncu yetişti. Sorulara cevap veren Koyuncu, şöyle konuştu. “Her ülkenin gıda mevzuatı farklı olması nedeniyle bu ürünler bir şekilde değerlendiriliyor. Bu ürünlerde bizim mevzuatımıza göre de aykırılık varsa, bunlar iç tüketime de yansıtılmıyor. İmha ediliyor. Bunların iç tüketime dönüyor diye bir olgumuz yok. Belli imha bölgelerimiz var, buralarda imha ediliyor.”
Koyuncu, salondan gelen “Ürünün geri dönmesi, imha edilmesi sürecinde bir çok masraf yapılıyor. Bu ürün tarladan çıkmadan bir şey yapılamıyor mu” sorusuna şöyle karşılık verdi: “Direkt tarlalardan, ürün numuneleri alıyoruz. Ürünler tarladan çıkmadan kalıntı miktarları ölçülüyor. Kalıntı var ise tarlada iken imha ediliyor ya da o ürün, belli bir süre tarlada bekletilerek, normal seviyenin yani standartların altına inmesi sağlanıyor. Belli bir süre beklemesi durumunda bu ürünler insan tüketimine uygun hale gelebiliyor."
GDO’lu pirinçlerin sorulması üzerine Koyuncu, şunları söyledi: “GDO’lu ürünler, malum çok gündemde olan ürünlerimiz. GDO hangi üründe tespit edilirse edilsin, çok özel bir mevzuatı var. Özel kanun var zaten. Tespit edildiği an üreten de satan da hükümlülük altında. Bunun etkin bir şekilde denetimleri var. Çikolatadan da pirinçten de, ekmekten de GDO analizleri yaptırmak için numuneler alıyoruz.”
Soruların ardından sunumuna devam eden Erseç, çok soru olduğunu ifade ederek, soruların sunumun sonunda sorulmasını istedi. Erseç’in sunumunun ardından Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Yusuf Kaya tarafından yönetmeliğin getirdiği hijyen koşulları ile bilgi verildi.
Eğitimlerin 20 Nisan Cumartesi günü okul kantinleri işletmecileri ile devam edeceği öğrenildi.