AKP merkez ilçe başkanı Metin Karaduman yazılı bir basın açıklaması yaparak referandum konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Karaduman parti merkezinden yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi:

Malumunuz ülkemizin son dönemde üzerinde en çok tartıştığı konuların başında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gelmektedir.

Ülkemizde istikrar istiyorsak öncelikle tarihi süreç ve siyasi tarihimizde ortaya çıkan istikrarsızlıklardan dersler çıkarmak zorundayız.

TBMM’de yapılan görüşmeler sonrasında Anayasa değişikliği ile ilgili görüşülen 18 Madde milletvekillerimizin çoğunluğunun ‘Evet’ demesiyle TBMM’de kabul edilmişti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile referandum süreci başlayacak ve hem medyamız yoluyla hem de kapı kapı dolaşarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ülkemize kazanımlarını anlatacağız.

İnanıyorum ki siyasi yelpazemizin sağından solundan tüm vatandaşlarımız bu değişikliğin önemini içeren düzenlemeleri okuduktan sonra ‘Evet’ demek için bir engel kalmayacaktır.

ÖZAL, DEMİREL, ERBAKAN, TÜRKEŞ, YAZICIOĞLU’ DA İSTEMİŞTİ!

Ülkemizde sürekli seçimlerin, sürekli koalisyonların ve hükümet krizlerinin yaşanmış olması ülkemize her anlamda zaman kaybettirmiş ve milletimiz bıkma noktasına gelmiştir. Öncelikle bilinmelidir ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yeni değildir. Bundan önce başkanlık sistemini rahmetli Sayın Turgut Özal, Sayın Süleyman Demirel, Sayın Necmettin Erbakan, Sayın Alparslan Türkeş ve Sayın Muhsin Yazıoğlu da gündeme getirmişti. Yönetim sistemdeki bu ayrışmanın, bölünmüşlüğün Türkiye'ye zaman kaybettiriyor olduğunu, ciddi anlamda verimlilik kaybına yol açıyor olduğunu her seferinde her biri kendi zamanında söylemişti, gündeme getirmişti ancak hiçbirisine böyle bir kapsamlı değişikliğe girişmek bile nasip olmadı.

GENEL YARARLARI!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin genel yararları şöyledir.

Kalıcı Siyasi İstikrar

Hızlı ve Etkili İcraat

Güçlü Yasama Güçlü İcraat

Güvenli ve Huzurlu Türkiye

Güçlü Meclis Güçlü Temsil

Birlik ve Uzlaşma

Güçlü Yönetim Güçlü Türkiye

İki Seçim arasında (5 yıl) kesintisiz İcraat

MİLLET SEÇECEK MİLLET DENETLEYECEK!

Sistem; hızlı ve etkili yönetim, ekonomik büyüme, refah ve kalkınmanın garantisi olacak. Hızlı karar alan, hızlı icraat ve reform yapan, etkin bir yönetim modeli oluşacak. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayan, gelişmelere ayak uyduran, kurumların hızlı çalışmalarını sağlayan bir işleyiş hakim olacak. Bürokrasi azalacak, büyüme hızlanacak.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde; Vesayet sistemi tamamen tasfiye edilecek. Yasama (Meclis) ve Yürütme (Hükümet) güçlenecek. Devletin gerçek sahibi millet olacak. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkacak. Hükümet icraat yapacak, meclis kanun yapacak ve hükümeti denetleyecek. Meclis ve hükümet gerçek anlamda ayrılmış olacak. Meclis ve hükümeti, her ikisini de millet seçecek ve denetleyecek.

SEÇİLME YAŞI 18’E İNİYOR

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla. Bu sistemle birlikte Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e inecek. Seçme ehliyetine sahip olan seçilme ehliyetine de sahip olacak. Gençlerin bakış açısı daha fazla siyasete yansıyacak. Siyasete hareket gelecek. Gençler erken yaşlarda siyasi tecrübe sahibi olacak.

SORUMSUZ CUMHURBAŞKANI TARİH OLUYOR!

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsı üzerinden yapılan kasıtlı haber ve açıklamaların aksine sistemin iyi anlaşılabilmesi için önce iyi okunması ve anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz.

Türkiye ‘Evet’ dediğinde Cumhurbaşkanı’nın “sorumsuzluğu” ortadan kalkıyor, yani “yetkili ama sorumsuz” olmaktan çıkıyor. Cumhurbaşkanı’na denetim ve cezai sorumluluk geliyor. Cumhurbaşkanı şu anki anayasaya göre meclisin dörtte üç oyuyla yalnızca vatana ihanetten yargılanabiliyor. Şimdi ise hakkında herhangi bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılabiliyor.

MUHALEFETİN DEDİĞİ GİBİ DEĞİL!

Düzenlemeye ilişkin maddeler kitapçıklardan veya partimizin internet sitesinden okunduğunda; bunun muhalefetin iddia ettiği gibi kişiye özel, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet değerlerini hedef alan bir düzenleme olmadığı ve ülkemizde kim iktidara gelirse gelsin siyaseti istikrarlı kılacak, ülkemizi daha da güçlendirecek bir düzenleme olduğu görülecektir. Milliyetçi Hareket Partisi de aynı düşünceden yola çıkarak istikrardan ve daha güçlü bir Türkiye’den yana olmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi’nin üst yönetimi ve teşkilatları statükocu bir anlayış içinde istikrarı kalıcı hale getirecek düzenlemeyi farklı eylem ve söylemleri ile sabote etme çabasında olacaktır. Biz bunlara yabancı değiliz. Her şey düzenlemenin içeriğini anlatan metinlerde de açık ve net.

Milletimiz ne derse o olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.