Doktorlar, Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak'ta da TBMM'de özlük haklarında yapılacak düzenlemenin bütçe görüşmeleri sonrasına bırakılmasını protesto etmek için acil servisler dışında iş bıraktı.

Zonguldak Tabip Odası Başkanı Eksal Kargı ve beraberindeki doktorlar bugün Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde basın açıklaması yaparak gelecek kaygıları olduğunu söyledi. 
Kargı, açıklamasında şu ifadeler eyer verdi: 

“Hekimler olarak dünyanın en zor ve uzun üniversite eğitimi sonrasında yaşamımızdan fedakarlık ederek, daha da zor bir yaşam biçiminin içine girip, fedakarca ve tüm gayretimizle, her gün içimizden bir şeyleri kaybederek insanüstü çalışmaya alıştık. Ancak bunun ötesinde mesleğimiz adına hiçbir iyi gelişme olacağına dair umudumuzun kalmamış olduğunu üzülerek belirtmek isteriz.

Daha yakın zamanda hakkımızın ve kaybettiklerimizin bir kısmını karşılayabilecek maaş ve özlük hakkı artışları vaadinin önce verilmiş gibi yapılıp, toplumun bir kısmının haksızca saldırılarına maruz bırakılmamız ve sonra geri çekilmesi bizleri derinden yaralamış vehayal kırıklığına uğratmıştır.

Hekimler olarak biz ;

-İnsanca yaşayabileceğimiz, insanca geçinebileceğimiz, emekliliğe yansıyan temel ücret, 7200 ek gösterge ve pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı istiyoruz.

-Hekimlerin alacakları ücretin, performans sistemine mahkum edilmesi kabul edilemez olup, hekimin eğitimine ve gayretine yaraşır emekliliğine de yansıyacak bir maaş düzenlemesinin getirilmesini ve performans sisteminin kaldırılmasını istiyoruz.

-Hekimlerin çalışma koşullarının mutlaka iyileştirilmesini, çalışma sürelerinin azaltılarak, daha verimli hale gelmelerinin sağlanmasını istiyoruz.

-Malpraktis suçlamaları ile hekimlerin mahkeme kapılarında, mesleklerini yapamaz hale gelmeleri, kendilerine mahkemelerce verilen maddi tazminat cezaları yüzünden, mesleğe ilk adım attığı gün kadar, hatta daha da kötü ekonomik yoksulluğa mahkum edilmeleri çok üzücüdür.

Hekimin icra ettiği mesleğin riskleri, maaşlarının yüzlerce katını bulmaktadır.

-Malpraktis tazminatlarına karşı hekimi güvence altına alan gerçekçi sigorta sisteminin tesisinin ivedilikle sağlanarak hekimin mesleğini icra etmesini engelleyen malpraktis baskısının hekimin üzerinden kaldırılmasını istiyoruz.

-Hekimler ayrılmaz bir bütünün birbirlerini tamamlayan parçalarıdır. Hekimlere verilen hakların ve iyileştirmelerin tüm hekimlere ayırt etmeksizin verilmesini istiyoruz.

-Beş dakikada bir muayene dayatmasına son verilmesini; randevuların hastalarımıza 20 dakika ayırabileceğimiz şekilde düzenlenmesini istiyoruz.
Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin geri çekilmesini, topluma dayalıove bölge/nüfus tabanlı, kamuya ait binalarda kamu çalışanlarından oluşan eksiksiz bir ekiple koruyucu sağlık hizmetlerinin yürütülmesini sağlayacak, birinci basamak sağlık örgütlenmesinin yeniden planlanmasını istiyoruz.