TÜRKİYE NEFES NEFESE   :EVET

ZONGULDAK KIL PAYI       :HAYIR

Karpuz gibi bölündük! 

Türkiye dün Başkanlık Sistemi’ne geçiş için yapılan halkoylamasında sandığa gitti. Tarihi referandumda günlerdir kamuoyunda pompalanan anket sonuçlarının tersine kıran kırana bir seçim oldu. Tahmin edildiği üzere MHP seçmeninin büyük bir bölümü referandumda ‘hayır’ oyu kullanırken, iktidar partisi en güçlü olduğu illerin başında gelen İstanbul ve Ankara’da ilk kez seçim kaybetti. Resmi olmayan sonuçlara göre seçmenin %51.33’ü Anayasa Referandumu’na ‘evet’ mührü basarken, %48.67’si yeni anayasaya ‘hayır’ dedi. Öte yandan akşam saatlerinde Yüksek Seçim Kurulu’nun bugüne kadar yapılan tüm seçimlerin aksine mühür olmayan seçim tutanaklarını kabul ettiğini açıklaması muhalefetin tepkilerine neden oldu. Cumhuriyet Halk Partisi, yaklaşık 2 milyon 500 bin oyun YSK’nın bu kararı nedeniyle şaibeli duruma düştüğünü belirterek karara itiraz edeceklerini söylediler.

ZONGULDAK ‘HAYIR’ DEDİ

Dün Zonguldak’ta yapılan Anayasa Referandumu’nda 7 Haziran Genel Seçimleri’nde alınan sonuca yakın bir sonuç alındı. İktidar partisi, Zonguldak’ta ikinci seçimini kaybetti. 447 bin 774 Zonguldaklı seçmenin 60 bin 454’ü sandığa gitmedi. İl genelinde seçmenin %50.67’si ‘hayır’ derken, %49.33’ü Başkanlık Sistemi’ne onay veren Anayasa Referandumu’na ‘evet’ mührü bastı. İl genelinde Zonguldak Merkez, Çaycuma, Gökçebey ve Kilimli ilçeleri ‘hayır’ derken, Kozlu, Ereğli, Devrek ve Alaplı tercihini ‘evet’ten yana kullandı.

RAKAMLARLA ZONGULDAK’TA REFERANDUM

 Yapılan tüm uyarılara rağmen 10 bin 144 Zonguldaklı seçmenin oyu geçersiz sayıldı. Zonguldak genelinde seçime katılım oranı yüzde 86,50 olurken, il genelinde seçimlere en fazla katılım yüzde 89.89’la Alaplı’da yaşanırken, Devrek’te yüzde 81.89 ile en düşük katılım yaşandı. 1 Kasım Genel Seçimleri’nde Zonguldak’tan yüzde 49.35 oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi, dünkü referandumda yüzde 49.33 oy aldı. Bu rakamlara göre MHP Zonguldak’ta sıfır çekti ya da, MHP’den gelen oylara rağmen AKP Zonguldak’ta oy kaybetti.

 

ZONGULDAK'TA YENİLDİ AMA KUTLADI!


Referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından Türkiye genelinde AKP seçmeni ‘evet’i sokağa çıkarak kutlarken, Zonguldak’ta referandum sonucu ‘hayır’ çıkmasına rağmen AKP’liler Madenci Anıtı’nda kutlama yaptı. Yaklaşık 100 kişi Milletvekili Hüseyin Özbakır ve AKP İl Başkanı Zeki Tosun’un çağrısı üzerine Madenci Anıtı’na gelerek ellerindeki bayraklarla referandumdan ‘evet’ çıkışını kutladı. Bazı partililer araçlarıyla konvoy yaparak şehir turu attı. CHP ve MHP’de ise seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından sessizlik hakimdi.


 

Tosun : ‘TÜRKİYENİN ÖNÜNDE KİMSE DURAMAZ’

AKP İl Başkanı Zeki Tosun, sonuçların açıklanmasının ardından gazetecilere verdiği demeçte şunları söyledi:  “ Türkiye’de “Evet” oyları önde çıktı. Hep beraber başarılı olduk. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız yaptıkları bu çalışmaların kazancını sağladılar. Ben öncelikle bu sonucun Zonguldak’ımıza, Türkiye’mize hayırlar getirmesini diliyorum. 2 aydır, hem teşkilatlarımızla hem de Milletvekillerimizle beraber meydanlarda olduk. Gece gündüz çalıştık. Zonguldak’ta da yüzde 50’ye yakın bir oy aldık. Geçen bir 1 Kasım’da seçimlerde aldığımız oyları almış olduk. Şuan yurt dışından gelecek oyları bilmiyoruz. Ona göre durum ne hale gelir bilemiyorum. Toplamda 186 bin 1888 oy almış bulunuyoruz. Zonguldak genelinde inşallah yurt dışından gelecek oyların dağılımıyla daha farklı bir oran çıkar diye düşünüyorum. Ama öncelikle Türkiye’de Türk Milleti kararı vermiştir. İstikrarı için, geleceği için, çocuğu için, ülkesi için milletimiz en doğru kararı vererek “Evet” çıkmıştır. Herkesinde bunda emeği vardır. Herkeste bu güzel sonuçtan memnun olsun. Kimse bundan sonra Türkiye’nin önünde duramaz. Hayırlısı ile Türkiye yarın yeni bir güne başlayacaktır.”dedi.




AYAN: "AÇIK ARA HAYIR BEKLEYENLER YANILDI"

MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, referandum sonucundan “Evet” oyu çıkmasının ardından yaptığı değerlendirmede, “Zonguldak solun kalesi ve merkezde yanılmışlardır. Fifty, fifty sonuçlar alınmıştır. Milliyetçi Harekete Partisi’nin katkısı ortada. Türkiye genelinde bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu yüce Türk milleti göstermiştir. Zonguldak’ımızın sonuçlarına baktığımız zaman birbirine çok yakın bir oran çıkmıştır. Açıkçası beklediğimiz orandır. Zonguldak’ta yüzde 35 evet, yüzde 65 hayır diyenler burada yanılmışlardır. Zonguldak’ta ciddi bir ‘evet’ mücadelesi verilmiştir. Zonguldak solun kalesi ve merkez Cumhuriyet Halk Partisi olmasına rağmen genel manaya baktığımız zaman genel anlamda başa baş bir sonuç çıkmıştır. Yurt dışı oylarının yansıması nasıl yapılacak şuan için bilmiyoruz. Ama yurtdışından gelecek oylarla birlikte belki de Zonguldak’ta çok az bir oyla da olsa evet çıkma durumu söz konusudur. Bunlara da bakmak lazım. Ben öncelikle vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Böylesi bir kamplaşma ve kutuplaşmanın yaşanabileceği bir dönemde Zonguldak’ta demokrasi içerisinde kardeşlik bozulmadan bir mücadele verilmiştir. Bundan dolayı memnunuz. Zonguldak demokrasi şehri olduğunu, birlik beraberliğin olabileceğini göstermiş olan illerimizden bir tanesidir. Bu süreç içerisinde çokta hayırlı olsun cümlesini kullanamadık. Çünkü farklı yerlere çekildi. Ama bugün itibariyle sonuçlar bellidir. Vatanımıza milletimize hayırlar getirmesini niyaz ediyorum ”şeklinde konuştu.




ALTUN, ‘EŞİT OLMAYAN ŞARTLARDA YARIŞTIK.’

CHP Zonguldak İl Başkanı Ahmet Altun ise ‘sonuç ne çıkarsa çıksın başımızın üstünde yeri var’ diyerek şunları söyledi: “2 aya yakın bir süredir tek adam rejimine, haksızlığa, hukuksuzluğa, parlamenter demokratik sistemin yok edilişine, kendi kendimizi idare etmemize mani olmak için yapıldığına inandığımız 18 maddelik anayasa değişikliği referandumu için hayır kampanyası yürüttük. Bu onurlu ve şerefli kampanyada eşit olmayan şartlarda olağanüstü bir gayret sarf ettikleri için il yöneticilerine, ilçe yöneticilerine, il ilçe belediye başkanlarına, il genel meclis üyelerine ve belediye meclis üyelerine teşekkür ederim. Bu çalışmalarımıza Genel Merkez’den Zonguldak’a başta Eski Genel Başkanımız Deniz Baykal, Muharrem İnce, Akif Hamzaçebi, Gürsel Tekin, Tuncay Özkan, Mehmet Bekaroğlu, Fikri Sağlar gibi birçok vekilimiz geldi. Onlara da teşekkür ederim. Hayırlı konvoy adı altında Ergenekon Balyoz davalarından cezaevine girip çıkan Zonguldak’a gelenlere de teşekkür ederim. Demokratik sitemde oy kullandık sonuç ne çıkarsa çıksın başımızın üstünde yeri var. Bu çalışmalarımız esnasında bizlere hiçbir ayrım yapmadan destek veren emniyet müdürümüze ve teşkilatımıza, kırsal kesimde jandarma komutanım ve teşkilatımıza teşekkür ederim. Sonucun Zonguldak’a ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını dilerim.”