Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ‘İftar öncesi belediye verdiği sıcak yemeği geri’ aldı şeklinde yalan ve maksatlı haber yapıp abonelerine servis eden İhlas Haber Ajansı’na ve bu haber üzerinden siyasi propaganda oluşturmaya çalışanlara sert tepki gösterdi. Posbıyık, “İhlas Haber Ajansı 2022 yılı için aylık 5 bin TL abonelik talep etti, vermeyince böyle kurgu haber yaptı. Bu haber üzerinden de belli çevreler sosyal medyada algı oluşturmaya başladılar. Hergün 1285 kişiye sıcak yemek veriyoruz, 2 kişiye daha mı veremeyeceğiz. Sizin Kdz. Ereğli Belediyesi’nin sosyal yardımlaşmadaki başarısını gölgelemenize izin vermeyeceğim. Bu bölgede, gerçek ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek ulaştıran tek belediye olarak hizmetimize devam edeceğiz” dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, İhlas Haber Ajansı tarafından yerel ve ulusal basına servis edilen ‘Kdz. Ereğli Belediyesi, iftar öncesi verdiği sıcak yemeği geri aldı’ şeklindeki yalan ve maksatlı habere sert tepki gösterdi.

Posbıyık, şunları söyledi:

“Sevgili Ereğliler, kıymetli vatandaşlarımız..

Hafta sonu yerel ve ulusal medya ile sosyal medya mecralarında konu edilen yemek yardımı konusuyla ilgili sizleri bilgilendirmek istiyorum.

-1285 KİŞİYE SICAK YEMEK-

Göreve geldiğim 1994 yılında başladığımız sıcak aş uygulamasını her Ramazan ayında sürdürüyoruz. Bu yılda geleneğimizi bozmadık ve 1000 kişilik Ramazanın ilk günü evlere sıcak yemek ulaştırmaya başladık. Bu sayı her geçen gün artı ve bugün itibariyle 1285 kişiye sıcak yemek veriyoruz. 

2020 ve 2021 yılında Covid-19 nedeniyle Ramazan ayını beklemedik, 3 ay süreyle tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelere sıcak yemek verdik.

O dönemde 65 yaş üstü vatandaşların evden çıkamamaları nedeniyle ihtiyacı var mı, yok mu hiç bakmadan başvuranlara sıcak yemek dağıttık.

2020’de 5 bin, 2021’de 6 bin 500 gıda kolisi dağıttık.

Bu yılın başında 1500 gıda kolisi yardımı yaptık. Ramazan ayının başlamasıyla tekrar ihtiyaç sahibi ailelerimize 2188 gıda kolisi dağıttık ve başvurulara göre dağıtmaya devam ediyoruz.

-SOSYAL YARDIM ÇALIŞMALARIMIZ TOPLUMDA GÜVEN OLUŞTURDU-

Belediyemizin yaptığı bu sosyal yardımlaşma dayanışması toplumumuzda öyle bir güven oluşturdu ki, artık iş insanlarımız, hayırseverler bize geliyorlar ayni ve nakdi yardımda bulunuyorlar.

Niye, siz gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşıyorsunuz diye. Hakkaniyetli dağıtıyorsunuz diye.

-İHA, 5 BİN TL TALEP ETTİ, VERMEYİNCE KURGU HABER YAPTI-

Hafta sonu, İhlas Haber Ajansı’nın Ramazan’ın 3. Günü olan bir konuyu 15 gün sonra yalan yanlış bilgilerle, tek taraflı, maksatlı haber yapması Belediyemizin bu gayretlerini sabote etmeye dönük, CHP’li Kdz. Ereğli Belediyesi’nin sosyal yardımlaşmadaki başarısını karalamaya dönük çabadır.

İhlas Haber Ajansı, 2020 yılında 700 TL,  2021 yılında 1100 TL belediyemizden abonelik parası aldı. Diğer ajanslar gibi.

Bu yıl başında muhabirleri Vedat Kılıç geldi, 2022 yılı için 5 bin TL talep etti, kabul etmedim. İHA, bunun üzerine kurgulanmış haberi servis etti.

Öncelikle bu ailenin haberde konu edildiği gibi yemeği haberi olmadan kesilmiyor. 1 gün öncesinden kendilerine yemeğinin kesileceği bilgisi veriliyor. Bunu duydukları için zaten bu kurgu yapılıyor.

Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

-GERÇEK İHTİYAÇ SAHİPLERİ RENCİDE OLUYORLAR-

Belediyemiz bu aileye, 2020 ve 2021 yılında gelirlerine bakmadan 65 yaş üstü olduğu için sıcak yemek veriyor. Bu yıl ise, tekrar talepte bulunuyorlar. İlk günlerde sıcak yemek veriliyor. Bunu gören komşuları ve mahalle muhtarları aileyi tanıdıkları için belediyeye ‘Bu ailenin ihtiyacı yok, mahallemizdeki gerçek ihtiyaç sahipleri rencide oluyor’ diye başvuruda bulunuyorlar. Ekipler araştırma yapıyor, gerçekten ihtiyaç sahibi olmadıkları tespit edilip o günkü yemeği bırakılıyor, ancak yarından itibaren gerekçesiyle kendilerine yemeklerinin kesileceği söyleniyor. Biz gelenek hale getirdiğimiz gibi sıcak yemekleri evlere sefer taslarıyla ulaştırıyoruz. Sefer tası ertesi gün alınıyor. Ekipler, sefer tasını geri almaya gittiğinde de böyle bir senaryo ile karşılaşıyoruz.

Şimdi buradan bu haberi yapanların vicdanlarına sesleniyorum. Aboneliğiniz kesildi diye, Ereğli Belediyesi’nin sosyal yardımlaşmadaki başarısını gölgeleyemezsiniz.

Buna izin vermem. Halkımıza bir kez daha çağrıda bulunuyorum.

Hiçbir sınırlama yok, çevrenizde gerçekten ihtiyaç sahibi birisi varsa lütfen bize bildirin. Biz gerekirse sıcak yemek, gerekirse gıda kolisi vermeyi sürdüreceğiz. İyi niyetli çalışmaları su istimal edenlere karşıda gereken neyse yapılacak.

-YALAN HABERE RİAYET ETMEYEN BASIN MENSUPLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUM-

Bu bölgede evlere sıcak yemek dağıtan başka bir belediye acaba bana gösterebilirler mi? Sosyal medya sayfalarında bu haber üzerine bana atmaca gibi saldıran siyasi rakiplerin yazılarını görünce soruyorum kendilerine. Bir tane garibin evine ekmek götürüp, yemek götürüp her hangi bir hayır yaptınız mı?

Bu kurguyu hazırlayanların dışında Ereğli ve Zonguldak basınına teşekkür ediyorum. Bize sordular, haberin kurgu ve yalan olduğunu öğrenince hiç birisi yazmadı. Sadece 2 basın yazdı. Birisi Elmas TV, anlayamadık niye yayınladı. Kendileriyle de konuşacağız, gazetecilik tek taraflı haber yapmak değildir. İkincisi Ereğli’de Demokrat Gazetesi. Gazetecilik, yereldeki gazeteci arkadaşlarımızın yaptığı gibi karşı tarafa da görüş sorulması ve teyit ettirilmesidir. Demokrat Gazetesi’nin bu konuyu bize sormadan manşet atmasını, bu siyaseti bildiğim için anlıyorum. Gazetenin sahibi Fatih Çakır, önümüzdeki dönemde milletvekili adaylığı şansını kaybetmeye başladığını görmeye başladı. Şimdi bütün hızıyla ‘Ereğli Belediye başkanlığını kapabilirmiyim diye bir gayret içerisinde. Onda da havanı alırsın Fatih Çakır. Beni yıpratmak için aklın sıra bize bu haberin doğru olup olmadığını, riya olup olmadığını sormadan manşet yapıyorsun gazetende. Sözde en büyük müslüman benim diye geçiniyorsun. Ama senin bu haberi niye yaptığını tahmin ediyorum. Sen siyaset yapıyorsun, bu gazeteyi de sen siyaset yapmak için, güya bir yerlere gelmek için satın aldın sahiplerinden. Ama bu koşullarda yanlış, haram ve riyalı işlere yöneldiğin için şansının pek parlak olmadığını yılların siyasetçisi ve belediye başkanı olarak sana söylüyorum.”