DEVA Partisi Zonguldak İl Başkanı Av. Fatih Keleş, son 20 yılda emek kentinin emekli kentine dönüştürüldüğünü söyledi.
Keleş, Filyos’un ekmek kapısı olacağını söyleyenlerin inandırıcı olmadığına vurgu yaparak, “Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının istediği ara eleman şuan Zonguldak’ta yok. Meslek liseleri ve meslek yüksek okulları bu konuda öğrencisi yok. Öğrencisi olmadığı gibi bu konuda eğitim veren bölümleri yok. Şuan Vadide ekonomik dengede bozulmaya başladı. Emlak değerleri, konut değerleri ve kiralar aldı başını gidiyor. Asgari ücretle geçimini sağlayan ailelilerimiz zor durumda kalmaya başladı. Biz Filyos vadisi projesinin ve Endüstri bölgesinin yapılmasına karşı değiliz. Ancak çevre ve doğa korunmalı” dedi.
Gübre fabrikası ve iki tane hurda eritme tesisinin ileride yol açacağı çevre ve insan sağlığına açacağı zararların büyük olacağına vurgu yapan Keleş, “Filyos ırmağının yapılan sedde projesiyle kazanılan mükemmel tarım alanları adeta peşkeş çekiliyor. Tarım yapılması gereken verimli topraklar sanayiye peşkeş çekiliyor. Vadide yıl içerisinde üç ürün alınabiliyor. Bu bölgede tarım ve hayvancılık yatırımları yapılmalı. Vasıflı işçimiz olsa zaten bölgede işsiz olmaz. Gökçebey’e de Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kuruluyor. Bölgemize üstün teknoloji geliyor. Ancak, Burada çalışacak bizim tekniğe dayalı iş gücümüz yok. Dışarıdan insanlar gelecek. Yine Zonguldak insanı işsiz kalacak” dedi.
TPAO’nun Filyos’a Endüstri Meslek Lisesi ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Çaycuma kampusunda meslek yüksek okulu açmayı planladığını ve ayrıca Bartın Üniversitesinde  teknopark kurulacağını kaydeden Keleş, “Bunlar olumlu gelişmeler. Bunları destekliyoruz. Demir-Çelikler ve Termik santrallerle hava kalitesi adeta yok olan İlimiz de sülfürik asit yayacak olan gübre fabrikası ile hurda demir eritme fabrikalarına ihtiyacımız yok” dedi.

(Cevdet AKGÜN)