ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun, Kültür ve Turizm eski il müdürlerinden Raif Tokel’in vakfı hedef alan yazısı nedeniyle yaptığı açıklamada, “ZOKEV’in kent tartışmalarında durduğu yer bellidir. Bir tarafta yok ediciler, diğer yanda ZOKEV ve dostları bulunmaktadır. Onu karalamaya hiçbir kişinin gücü yetmeyecek, kentin kalbindeki yerini, bazı had bilmezlerin hezeyanları sarsamayacaktır” dedi.

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun, Kültür ve Turizm eski il müdürlerinden Raif Tokel’in Pusula gazetesindeki köşe yazısında ZOKEV’le ilgili ileri sürdüğü iddialara cevap verdi. Coşgun açıklamasında,  “Pusula gazetesi yazarlarından Raif Tokel’in, 3 Mayıs 2021’de, gazetenin internet sayfasında paylaştığı ‘Nerede kalmıştık?’ başlıklı yazısı, kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye ve 25 yıldır kentin kültürel yaşamına büyük emek harcayan Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfını karalamaya yöneliktir. Daha önce de benzer hezeyanlarla vakfımıza saldıran bu şahsın, tümüyle hayal mahsulü olan açıklamalarının amacı tarafımızca malumdur ve çocukça hırslara dayanmaktadır. Tokel’in gazete yazısına dönüştürdüğü hezeyanlarının şahsımla ilgili bölümlerine, kamuoyunu daha fazla meşgul etmeme adına yanıt vermeye gerek görmüyorum. Ancak her birimizin gözünün bebeği gibi sakındığı ve oynadığı rolle Zonguldak’ın aydınlık yüzü olmuş Vakfımıza yönelik ipe sapa gelmez iddiaları, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından yanıtlamayı zorunlu görüyorum” dedi.

ZOKEV, ZONGULDAK İLETİŞİMİNDE DEĞERLER HARİTASI ÇALIŞTAYI’NIN DÜZENLEYİCİSİ DEĞİL KATILIMCISIYDI

“Dönemin Valisi Ahmet Çınar’ın talimatıyla, 22.11.2017 tarihinde Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Zonguldak İletişiminde Değerler Haritası Çalıştayı’na İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün daveti üzerine Vakfımız da katılmıştır” diyerek sözlerine başlayan Coşgun, “KİVİ Strateji ve Planlama Şirketi bu etkinliğin yüklenici firması, ZOKEV ise yazıyı kaleme alan şahıs gibi katılımcılarından yalnızca bir tanesidir. İddia edildiği gibi herhangi bir işbirliği söz konusu değildir. Zonguldak’ın sahip olduğu değerlerin, yaklaşık yüz kişinin etkin katılımıyla ele alındığı bu çalıştayla Yayla Mahallesinin korunması konusunun ne gibi bir ilgisi olduğu, Vakfımızla karalamak için bir şeyler uydurmanın ötesinde nasıl bir illiyet bağı kurulduğunu anlamak mümkün değildir. Etkinliğin adını bile yanlış yazan şahsın daldan dala konduğu zırvalarla dolu yazıda, aynı durumu, “FENER MAHALLESİ PROJESİ PROJE RAPORU - NİLÜFER KARAKOÇ, ARKİTERE/KİVİ” ara başlığı altında yazılanlarda da görmek mümkündür. Tokel hayal dünyasında kurarak ‘ZOKEV-KİVİ işbirliği’ ile hazırlandığını iddia ettiği projenin müellifi tarafından kaleme alınan bir rapordan söz etmektedir. Vakfımızın Fener Mahallesi ya da başka bir konuda KİVİ ile maddi karşılığı olan hiçbir işbirliği olmadığı gibi, böyle bir raporla da uzak yakın bir ilgisi de yoktur. Halen internette yayında olan ‘rapor’ içeriğinden de anlaşılacağı gibi, TOBB ETÜ Mimarlık Bölümünün tasarladığı bir öğrenci projesidir. Hiçbir yerinde vakfımızın adı geçmediği gibi deneysel bir çalışma olduğu da açıkça yazmaktadır. Bildiğimiz kadarıyla çalışmanın, okul ve öğrenciler dışında herhangi bir maliyeti de söz konusu değildir”

ŞAHIS HAYAL DÜNYASINDA YÜZEMKTEDİR

ZOKEV’İ yakından tanıyanların, vakfın çalışmalarını ve bu çalışmalarda hangi kişi ya da kurumlarla ne gibi ilişki içinde olduğunu çok iyi bildiklerini de dile getiren Coşgun, “Ortak çalışma yürüttüğümüz partnerlerimizi açıklamakta asla bir çekincemiz olmadığı gibi, her biri gurur vesilesi olan çalışmalarımızda kimlerle işbirliği yaptığımızı kamuoyu ile paylaşmaktan onur duyarız. Yazının devamında Kız Meslek Lisesinin kültür varlığı olarak tescili de gündeme getirilmekte, burada da yine ısrarla KİVİ-ZOKEV işbirliğinden söz edilmektedir. Bu bağlantı ya da işbirliği ilişkisinin nasıl tespit edildiği, ZOKEV’in tescil başvurusunun KİVİ ile nasıl bir ilgisi olduğu tümüyle şahsın hayal dünyasıyla ilgili olduğu için bilgimiz dışındadır. Vakfımız önceki yıllarda da, kentte, ‘Korunması gereken kültürel miras’ niteliği gördüğü yapıların tesciline ilişkin başvurularda bulunmuş, bunlardan TTK Merkez Elektrik Atölyesi sahası ile eski Halkevi binası (Bugünkü Zonguldak Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi) talebimiz doğrultusunda kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. ÇATES eski santral binası ve Fevkani Köprüsü’nün korunmasına yönelik başvuru dosyalarımız da Kurul tarafından değerlendirilmek üzere gündemde sıra beklemektedir. Bunların dışında da yine birçok yapının korunmasına yönelik dosya oluşturma çalışmalarımız sürmektedir. Şahsın okul binasının tescil sürecine ilişkin başka bir yanlışını da düzeltmek isterim. Birincisi, okulun korunması için yapılan başvuru Kürşat Coşgun’a değil, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfına aittir. İkincisi, başvurunun ‘Zonguldak’ta yapılan doğa ve kültür turizmi konusunda sürdürülen çalışmaların sonlanmasından beş ay sonra yapının otopark yapılmak amacıyla yıkılması gündeme gelince’ yapıldığı savı gerçek anlamda bir ‘ilgisizlik’ ve ‘bilgisizlik’ örneğidir. Süreç, şahsın belirttiğinin tam tersidir. 13 Mayıs 2019’da vakfımız tarafından yapılan başvuru hakkında Kurul Müdürlüğü, içlerinde Zonguldak Belediyesi de olan çeşitli kurum ve kuruluşlardan görüş istemiştir. Zonguldak Belediyesinin böyle bir tasarruf nedeniyle olumsuz görüş vermesi üzerine, burada bir otopark yapılmak istendiği kamuoyunca da öğrenilmiştir” dedi.

ZOKEV’İN KENT TARTIŞMALARINDA DURDUĞU YER BELLİDİR

Coşgun açıklamasını, “Vakfımız kentin değerlerine sahip çıkmak, gelecek kuşaklara aktarmak için tümüyle gönüllü bir çalışma yürütmektedir. Bugüne değin bu alanda yaptığı çalışmalarla ilgili profesyonel herhangi bir faaliyet içinde olmamış, herhangi bir fon ya da başkaca kaynak kullanmamıştır. Kent adına yapılan tüm çalışmalara üyeleriyle birlikte büyük bir gönülle katılmış, bu doğrultuda kendisine başvuran her kurum, kişi ve çevre ile amasız fakatsız işbirlikleri geliştirmiştir. Zonguldak’ta yaptığı çalışmalar sırasında ciddi bir kent envanterin ortaya çıkmasını sağlayan ve bugün turizm alanında üzerinde yürünecek yol haritasıyla uygulamaya hazır pek çok proje ortaya çıkaran KİVİ ile de aynı doğrultuda ilişkiler geliştirilmiş, herkese olduğu gibi KİVİ’ye de destek istediği her konuda gücü ve bilgisi oranında yardımcı olmaya çalışmıştır. ZOKEV’in kent tartışmalarında durduğu yer bellidir. Bir tarafta yok ediciler, diğer yanda ZOKEV ve dostları bulunmaktadır. Onu karalamaya hiçbir kişinin gücü yetmeyecek, kentin kalbindeki yerini, bazı had bilmezlerin hezeyanları sarsamayacaktır” diyerek tamamladı.