Geçtiğimiz aylarda, Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bağlı Kandilli beldesinde yer alan ormanlık alanda yüzlerce yıllık ağaçların kesilmesi kamuoyunun büyük tepkisine yol açarken, kesilen ağaçların Borcam Kovars ve kömür maden sahalarına yakın olması bölge halkını endişeye düşürmüş, Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bu endişeleri TBMM gündemine taşımıştı.

Yavuzyılmaz, ağaçların kesilme nedenini, kesilenlerin akıbetini, yerlerine hangi sayılarda, hangi türden fidan dikildiğini ve dikilen türlerin başarı oranlarının ne olduğu sorularına, 22.10.2021 tarihinde Meclis Başkanlığına sunmuş olduğu soru önergesi ile yanıt ararken, Tarım ve Orman Bakanlığı Milletvekilinin önergesini Orman Haftası’nda yanıtladı.

Bakanlıkça verilen yanıtta, ağaçların 2021 yılı “Doğal Gençleştirme Programı” kapsamında kesildiği aktarılırken, çalışma ve bakım işlerinin Orman Kanunu’nun 40’ıncı maddesi gereği, yöredeki orman köylülerine yaptırıldığı vurgulandı. 

Söz konusu alanda, yerli türler olan kayın, kestane, ıhlamur, yabani elma, yabani kiraz, hurma, üvez, fıstıkçamı ve sahil çamı olmak üzere her yıl 30 bine yakın fidanın dikilmekte olduğu aktarılırken, kesilen ağaçların sayısına ve türlerine ilişkin sorular ise yanıtsız bırakıldı.

Bölgede gerçekleştirilen çalışmaların yerleşim yerlerine ve maden sahasına yaklaşık 1 km mesafede yürütüldüğü ve kesilen ağaçların bölge halkının ve özellikle orman köylüsünün istihdamına olumlu etkilerinin olduğunun altı çizilirken, Bakanlıktan gelen yanıtta şu detaylar yer aldı:

“Orman Genel Müdürlüğünün 298 sayılı Silvikültürel Uygulamaların teknik Esasları Tebliği ve Orman İşletme Müdürlüğünün Fonksiyonel Amenajman Planı ile Silvikültür Planına göre 2021 yılı ‘Doğal Gençleştirme Programı’ kapsamında önergede bahsi geçen alanda gençleştirme çalışmaları yürütülmektedir. 

Söz konusu gençleştirme çalışmaları dahil tüm çalışma ve bakım işleri, Orman Genel Müdürlüğünün 310 sayılı Oduna Dayalı Orman Ürünlerinin Üretim İşlerine ait Tebliğ hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir. Bu bağlamda çalışma ve bakım işleri Orman Kanunun 40. maddesi gereği yöredeki orman köylüsüne yaptırılmaktadır. 

Söz konusu alanda yerli türler olan kayın, kestane, ıhlamur, yabani elma, yabani kiraz, hurma, üvez, fıstıkçamı ve sahil çamı olmak üzere her yıl 30 bine yakın fidanın dikilmektedir. Ormanlarınızda yapılan doğal gençleştirme çalışmaları genel olarak silvikültürel istekler doğrultusunda asli türün olduğu doğal gençleştirme çalışmaları ile yapılmaktadır. Bunların başarı oranı %80-90 aralığında yüksek bir oranda gerçekleşmektedir.

Çalışmaların yerleşim yerlerine ve maden sahalarına mesafesi 1.000 ila 1.200 metredir.

303 sayılı Oduna Dayalı Orman Ürünlerinin Satış, Usul ve Esasları Tebliği hükümleri çerçevesinde ilgili Orman İşletme Müdürlüğünce yürütülmektedir. Kesilen ağaçların bölge halkının ve özellikle orman köylüsünün istihdamına olumlu etkisi bulunmaktadır. Ayrıca yörede yaşayan halkın nüfus yoğunluğunun fazla olması nedeniyle yöre halkının yakacak odun ihtiyaçları da burada yapılan üretimler sonucu oluşan yakacak emvalle karşılanarak ormanlar üzerinde oluşacak kontrolsüz kesim gibi yasa dışı eylemleri ve bilinçsiz orman tahribatının önleme konularında olumlu etkisi bulunmaktadır.”