Şehit Hasan Bilgin Kan Alma Birimi’nin açılışında konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban:

“KIZILAYIN VARLIĞI TÜRKİYE DEMEK”


Türk Kızılayı’nın,  Lauvar alanına yapılan ‘Şehit Hasan Bilgin Kan Alma Birimi’ bugün yapılan törenle hizmete girdi. Törene, Türk Kızılayı Genel Sekreteri Hüseyin Can, Genel Yardımcısı Ahmet İşgüzar, Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Yurdabekçi, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Yağız,  Şehit Hasan Bilgin’in ailesi, parti yöneticileri, STK temsilcileri ve birçok vatandaş katıldı.

Törende konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban, Türk Kızılay Derneğ’in kendi binalarından vazgeçtiklerini fakat iki binaları olacağını belirterek, “Eski binaları şimdi yıkılıyor. Orası güzel bir park olacak ama Türk Kızılayı Derneğinin iki tane binası olacak. Birincisi burası, ikincisi ise 69 Ambarlarının olduğu yer olacak. İnşallah orayı da açacağız. Bölge Müdürlüğü olursa çok mutlu oluruz. Zonguldak’a yakışır. Buraya Şehidimizin ismi verilmesi çok güzel oldu. Bizler yaşatacağız ki şehitler bizimle yaşasın. Kızılay dünyanın her yerinde varlığını sürdürüyor. Kızılay’ın varlığı demek Türkiye’nin varlığı demektir. O anlamda da kendilerini kutluyoruz. İnşallah bölge müdürlüğü binasının da açılmasını istiyoruz” dedi.

 

“İNSANLARI KAN VERMEYE DAVET EDİYORUZ”

Törende ilk olarak konuşan Türk Kızılayı Derneği Zonguldak Şube Başkanı Nihat Aygün, emeği geçen herkese teşekkür ettiğini ifade ederek, “İnşallah bundan sonra yazın serin kışın sıcak bir ortamda, herkesin rahatlıkla gelebileceği bir yerde kan almaya devam edeceğiz. Zonguldaklı hemşerilerimizi bu sıcak yuvada daha çok kan vermeye ve insanları davet etmeye rica ediyoruz. Kozlu’da 2 ay kadar önce şehit olan polisimiz Hasan Bilgin’in ismini kan alma birimimize verdik. Allah mekânını cennet eylesin diyorum” şeklinde konuştu.

“FAKAT HER YIL BU HEDEFİ HER YIL AŞIYORLAR”

Türk Kızılayı Derneği Zonguldak Şube Başkanı Nihat Aygün’ün ardından konuşan Türk Kızılayı Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Can, Zonguldak’ın 1 yıllık kan alma hedefinin 20 bin civarında olduğu fakat bu hedeflerini her yıl aştıklarını söyleyerek, “Burada bugün açılışını yapacağımız Hasan Bilgin Kan Alma Birimi’nin önündeyiz. Hayırlı bir işe imza atacağız. Bölge kan merkezinden aldığımız bilgiler doğrultusunda Zonguldak’ın 1 yıllık kan alma hedefinin 20 bin civarında olduğunu öğrendik. Fakat her yıl bu hedefi her yıl aşıyorlar. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu çitayı Zonguldak halkı çok daha farklı noktalara bu güzel mekânlarda gerçekleştirmiş olacaktır. Bu merkezin bize sağlanmasında emeği geçen başta Valimiz, İl Özel İdaresi’ne, Belediyemize ve tüm kamu kurum kuruluşlarımızdaki herkese kurumumuz adına şükranlarımızı arz ediyoruz. Bugüne kadar gerçi bildiğimiz kadarıyla burada kan alıyorduk ama çadırlarda alıyorduk. Gün bugünmüş ve bugün bu noktadayız. Kan noktasında birkaç kelime söylemek istiyorum. Türkiye’mizin bundan 10 yıl önce kan ihtiyacı yaklaşık 1 milyon 500 bin ünite civarındaydı. O yıllarda yine kan toplamaya yetkili tek kurum Türk Kızılayı idi. Maalesef sebebi yeni yeni anlaşılmaya başlanıyor. Biz o dönemde sadece bu rakamın yüzde 30’unu karşılayabiliyorduk. Fakat bugün yani 2016 yılına gelindiğinde neler gelişti ki yüzde 90’ları yakaladık. Bunda bu toplama merkezlerinin çok büyük katkısı var” ifadelerine yer verdi.

“HER ŞEY GÖNÜLLÜ OLSUN”

2016 yılında ülkede 2milyon 500 bin ünite kan ihtiyacı varken Türkiye’de 2 milyon 200 binleri aşmış olduğunu vurgulayan Hüseyin Can,  “Bu kan insanlardan zorla alınmıyor ve insanlar kollarını isteyerek uzatıyorlar. Eskiden askeriyede askerlerden zorla kan alınırdı. Biz zorunlu kan almayı da kaldırdık ve istiyoruz ki her şey gönüllü olsun. Gerçekten her geçen gün biz kan alımında ciddi noktaları yakalıyoruz. Biz ne kadar çok kan aldığımızı değil, ne kadar çok kan bağışçısı kazandığımıza bakıyoruz. Çünkü kan bağışçılarımız periyodik hale gelip süreklilik hale gelirse o sisteme oturmuş oluyor. Erkekler için 18 ile 65 yaş arasında sağlıklı bireylerden 1 yılda 4 sefer kan verebiliyorlar. Bayanlarda da yaş ortalaması aynı fakat bayanlar yılda 3 defa kan verebiliyorlar. Dünya standartlarına bakıldığında Türkiye’de bayanlarla erkeklerin kan vermelerinde maalesef bir oransızlık var. Önümüzdeki yıllarda çözeceğimiz en önemli sorunlardan biri de bu. Bu vesile ile ben Zonguldak’taki bayan bacılarıma seslenmek istiyorum. Dünya da bayanlar erkeklerin kan verme oranlarında bizim ülkemizin dışında bir eşitlik var. Ülkemize geldiğimizde yüzde 86’ya 14 gibi çok açık ara bir fark olduğunu görüyoruz. Bunun toplumsal ve sosyal nedenleri var. Bizim toplumumuz dini yapısı itibariyle bayanlar özellikle Anadolu’da erkek doktora gitmemek için mezara girmeyi tercih eden hastalarımız var. Bunun tarihte örneği çoktur. Biz Türk Kızılay’ı olarak bunu aştık ve bizim kan alma birimlerimizde herkese hitap edecek özel yerlerimiz var ve oraya paravanlarımızı götürüyoruz. Hatta bazen değişik cemaatlerden, değişik Kur’an kurslarından sırf bayanlar olarak kan verme talepleri oluyor. Bizde o zaman sadece bayan hemşire ve bayan doktorlarımızı gönderiyoruz. Kamuoyuna da bunu deklare etmiş oluyoruz” diye konuştu.

“TÜM ZONGULDAKLILARI KAN BAĞISINA DAVET EDİYORUZ”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, “Bu soğuk havada sizler ısıttınız. Yardımlaşma deyince Türk toplumu bu anlamda büyük yüke sahip. Yardımlaşmaya her zaman Türk toplumu önem vermiştir. Bizler çocuklarımıza da bu yardımlaşma ruhunu anlatmaya çalışıyoruz. 150 yıllık derneğe yaptıklarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bir şişe kan hayattır sloganı ile hareket edelim. Kan bağışı önem arz ediyor. Tüm Zonguldaklıları kan bağısına davet ediyoruz. Arkadaşlarımızın çalışmaları bizi çok mutlu ediyor”

“İKİ TANE BİNALARI OLACAK”

Son olarak konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban, Türk Kızılay Derneğ’in kendi binalarından vazgeçtiklerini fakat iki binaları olacağını belirterek, “Eski binaları şimdi yıkılıyor. Orası güzel bir park olacak ama Türk Kızılayı Derneğinin iki tane binası olacak. Birincisi burası, ikincisi ise 69 Ambarlarının olduğu yer olacak. İnşallah orayı da açacağız. Bölge Müdürlüğü olursa çok mutlu oluruz. Zonguldak’a yakışır. Buraya Şehidimizin ismi verilmesi çok güzel oldu. Bizler yaşatacağız ki şehitler bizimle yaşasın. Kızılay dünyanın her yerinde varlığını sürdürüyor. Kızılay’ın varlığı demek Türkiye’nin varlığı demektir. O anlamda da kendilerini kutluyoruz. İnşallah bölge müdürlüğü binasının da açılmasını istiyoruz”

Umut ERSES- Aycan KARADAĞ