Türkiye için seçimin erken seçimin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu söyleyen MHP İl Başkanı Hamdi Ayan,

"Mart ayında seçim olacak"

MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, Türkiye'nin gündeminde yer alan başkanlık referandumu ve erken genel seçimle ilgili gazetemize yaptığı açıklamada erken seçimin kaçınılmaz olduğunu ve mart ayında bir seçimin olabileceğini belirterek "Bu konu ülkemizin yaşamış olduğu süreçle siyasetin tekrar normalleşmesi bakımından üst düzey bir takım görüşmelerdir. Yani 2017 mart ayında seçim yapılarak bir takım bu en son operasyonlara ucu dayanmış olan siyasetçilerin temizlenmesi için seçim olasılığı vardır ve devam ediyor." dedi.

"BİR TAKIM SPEKÜLASYONLAR VAR"

Başkanlık tartışmasıyla ilgili Türkiye'nin şu anda gündeminin değiştiğini söyleyen Ayan, partilerinin başkanlık sistemine desteklerinin bir takım şartlara bağlı olduğunu belirterek, "Fakat burada Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizler genel başkanımızın söylediği gibi bir metnin hazırlanması lazım. Başkanlık istiyorsunuz da nasıl bir başkanlık istiyorsunuz? Anayasal çerçevesi ne olacak? Milliyetçi Hareket Partisi bunu bekliyor. Bu durup dururken çıkmış bir şey değil. Kamuoyunda bununla ilgli bir takım spekülasyonların olduğunu biliyoruz." dedi.

"HALKA SORULMASINDAN YANAYIZ"

Başkanlık sistemine de değinen ve mart ayında bir seçimin olacağını belirten Ayan, "En son yapılan enerji anlaşmaları zirvesinde başbakan adeta orada dışlandı. Yürütmenin başı olarak başbakanın imzalaması gereken antlaşmaları enerji bakanı ve cumhurbaşkanı imzaladı. Bunun üzerine de sayın genel başkanımız artık fiili bir durum da var ortada. 'Madem böyle yapıyorsunuz bu hukuki bir yere oturtun. Hukukun yolları bellidir .Bir anayasa değişikliği yoluna gidebilirsiniz. Halka sorabilirsiniz.' demiştir. Burada halka sorulabilmesi için   316 milletvekili olan Adalet ve Kalkınma Partisi'ne bir milletvekili desteği lazım. Bu hazırlatacakları metin ve taslak Milliyetçi Hareket Partisi'nin isteği arzuladığı bir taslak olursa Milliyetçi Hareket Partisi bu metne göre bir karar alacak ve Milliyetçi Hareket Partisi halka sorulmasından da yana. Türk milleti bir başkanlık sistemi istiyor mu, istemiyor mu? Önemli olan burası bunun hazırlanması ve referanduma sunulması mart ayını buluyor. Mart ayında bir seçim olacak. Bizim beklediğimiz bu şartlardan önce genel seçimdi.  Bu bir referanduma da dönüşebilir." diye konuştu.

"HEM REFERANDUM HEM GENEL SEÇİM OLABİLİR"

Referandumla, erken genel seçimin birlikte yapılma ihtimalinin de olduğunu söyleyen Ayan, Bir ihtimal daha var hem referandum hem seçimde yapılabilir. Genel seçimde bu kapsamın içerisinde olabilir. Böyle bir ihtimalde şu anda görüşülüyor. Bu referanduma gidecek olan sayıya bir bakmak lazım. Eğer ki Milliyetçi Hareket Partisi'nin beğenmediği bir metin önüne konulursa milletvekili desteği verilmez. İşte o zaman martta olan referandum genel seçime dönecektir. Bu seçim Türkiye için kaçınılmaz gerçektir."şeklinde konuştu.

"ÖZELLEŞTİRMENİN KARŞISINDAYIZ"

Özelleştirmelerin parti olarak karşısında olduklarını dile getiren Ayan, "Milliyetçi Hareket Partisi olarak özelleştirmenin karşısında duracağımızı, gerekirse bu konuyu bir sokak eylemine dönüştüreceğimizi de söyledikten sonra özeleştirilmesi beklenen Karadon'a talip olan kişiler 'Artık biz Zonguldak halkını karşımıza almak istemiyoruz.' demişlerdir hükümete. Biz söylediğimizin arkasında durduğumuz  zaman Zonguldak'ta yapılması düşünülen planları da bir nevi bozuyoruz. Bu bakımdan da bize arkadaşlarımızın bazı teşekkür etmesi gereken yerde bazı eleştirilerde alıyoruz. Son şunları duyuyoruz. 'Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak İl Başkanı yeni bir gündem yaratmak için şunları söyledi' gibi. Halbuki Karadon'un envanterine kadar hazırlanan sürecin öncesinde de bir hazırlık yapıldığını söyledim. Fakat ona da inanmadı arkadaşlarımız hükümetten yana tavır aldılar. Baktılar ki iş öyke değil." ifadelerine yer verdi.

"TTK'NIN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR"

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun desteklenmesi gerektiğini ifade eden Ayan, "Bir bilgiye dayanmadan ben bunları konuşmuyorum. OHAL sürecinin de hızlı bir şekilde gelişmesinde devam etmesinden dolayı şu an bu TTK'ya yaramış gibi görünüyor. Ama şunu da kesin olarak biliyoruz ki enerji bakanımızın zaten açıklamalarının arasındaki mesajlara baktığınız zaman bu olmazsa olmaz. Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun Karadon'dan başlayıp Armutçuk ve Amasra şeklinde devam edeceğini biliyoruz biz. İşte buradaki arkadaşlarımızın buna göre de bir tavır alması lazım. Nasıl biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak TTK bizim olmazsa olmazımız alternatif bir istihdam alanları yaratılmadığı sürece Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun desteklenmesi lazım." açıklamasında bulundu.

"ZONGULDAK'IMIZIN REÇETEYE İHTİYACI VAR"

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun şu anda kendini ürütebilir durumda olmadığını belirten Ayan, son olarak şunları sözlerine ekledi. "Hükümetin TTK'ya bir an önce başta yatırım yaparak işçi alması lazım. Bu bir sosyal olgudur. Sen devletsin bana anayasada da yer alan işsizlik ilkesiyle  sen insanlarına bakmak zorundasın, işsizine iş bulmak zorundasın. Bu anayasal bir gereksinimidir. Şu anda bunlara hiç bakılmıyor. Hükümetin başında bir zihniyet var. Biz burayı da satalım. Burayı da özelleştirelim. Eski rahmetli maliye bakanı diyor ya 'peşin paraya her şeyi satarım.' Bunlar sat kurtul ver kurtul zihniyet bu. Milleti bir sosyal olgu olarak düşündüğünüz zaman bu yapılan politikalarında yanlış olduğunu da görüyoruz. Zonguldak'ımızın bir reçeteye ihtiyacı var. Özellikle Zonguldak'ın durumu iyi değil Zonguldak her geçen gün kan kaybetmeye devam ettiği gibi her geçen gün göç etmeye de devam ediyor. Daha önce yapmış olduğum bir açıklamada da Zonguldak'ın nüfusunun önümüzdeki 10 yıl içerisinde  55 bine düşmesi bekleniyor. Bunu sağlayan hükümetin bir plan var burada."

Aykut KARA - Aycan KARADAĞ