1896 yılında, Fransız sermayeli Ereğli Şirketi, Osmanlı Bankası’nın da taraf olduğu bir liman imtiyazı ile Zonguldak kömür havzasında üretime başlamıştır.
1910’lu yıllarda Ereğli Şirketi; buharlı lokomotiflerin ve kömür vagonlarının tamiri için, Merkez Atölyelerini demiryolu güzergâhında küçük bir atölye olarak kurmuştur. Yeni Çarşı’da dere kenarında kurulan ilk merkez atölyesidir.
28 Kasım 1936 günü, T.C. Hükümeti ile Ereğli Şirketi arasında “Satın Alma Mukavelesi” imzalanmış. Ereğli Şirketi’nin sahip olduğu maden işletmesi ile ilgili malvarlığı, takdir edilen kıymet üzerinden Etibank’a devredilmiştir.
3 Ocak 1938 günü, Etibank'a bağlı 'Mahdut Mesuliyetli Ereğli Kömür işletmesi (EKİ) kurulmuştur.
30 Mayıs 1940 günü, 3867 sayılı, 'Ereğli Kömür Havzasındaki Ocakların Devletçe İşlettirilmesi Hakkında Kanun' çıkarılmış. Bu süreçte taşkömürü havzasının tamamı EKİ’ye devredilmiştir.
1910 senesinde Yeni Çarşı’daki ilk yerinde faaliyetleri gösteren Merkez Atölyeleri 1949 yılında şimdi halen hizmet verdiği yeni yerine geçerek, faaliyetlerine devam etmektedir.
Fransızlardan devralınan Merkez Atölyesinin ilk başmühendisi Ahmet Zeki Gülsoy’dur.
Ahmet Zeki Gülsoy, Türkiş maden şirketinde çalıştıktan sonra EKİ’ye geçmiş. 40’lı yıllarda Zonguldak Belediyesi’nde Meclis Üyesi olarak görev yapmıştır
Bugün: Maden Makinaları Fabrika İşletme Müdürlüğü (MMFIM), ana görevi gereği, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) taşkömürü üretiminin aksatmadan yürütülmesi ve gelişimi için gerekli makine, teçhizat ve tesisleri ile yedek parçalarını üretiyor.
Fabrikada önemli bakım - onarım işlerinin yanı sıra, ülkemiz yeraltı madencilik sektörünün ihtiyaç duyduğu birçok maden makinası ve teçhizatı imâl edilerek döviz tasarrufu sağlanıyor.
Yüksel Yıldırım
Kaynaklar: Ekrem Murat Zaman (Kent tarihi araştırmaları)
TTK Maden Makinaları Fabrika İşletme Müdürlüğü (2017)
Zonguldak Nostalji