Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünde Ginseng ve meyvelerde silikat kullanımı konferansı verildi.

Orman Bölge Müdürlüğü konferans salonunda verilen konferansa Vali Ali Kaban, Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Kore Cumhuriyetinden Ginseng uzmanları Dr. Sungkyun Mor ve Young Durk Park , Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık, Orman bölge müdür yardımcıları, müdürleri ile çalışanlar katıldı.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, konferans öncesinde ormancılık çalışmaları hakkında bilgi verirken, “Özellikle odun dışı orman ürünleri üretiminde 2016 yılında başta defne ve kestane olmak üzere 11 bin ton üzerinde üretim gerçekleştirildi. Ginseng Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içersinde yaylacılık araştırma ormanında deneme çalışmaları yapılıyor” diyerek şunları söyledi:

“Ginseng fazla güneşi ve sıcağı sevmeyen orman altı çok yıllık bitki olduğundan orman varlığı açısından zengin olan Bartın ve Zonguldak illerinde özellikle kayın ormanlarında ayrıca toprak isteği bakımından kırmızı killi temele sahip humuslu toprak isteklerini karşılaması ve yağış koşullarının benzerlik göstermesi dolayısıyla tıbbi ve aromatik değeri yüksek olan bu bitkinin hem doğal ormanlarda hem de Gökçebey Orman Fidanlığında yetiştirilecek potansiyeldedir”

Zonguldak Valisi Ali Kaban da, konferansta yaptığı konuşmada, “Sadece ormancılıkta değil tüm sektörlerde ürün çeşidini ne kadar çeşitlendirirsek başarı sayımız artar” diyerek şöyle dedi:

“Bu anlamda Orman teşkilatı geçmişte sadece piknik yapılan yerlerdi. Şimdi ise ormancıları Bölge Müdürü başta olmak üzere çalışmaktan fırsat bulamıyor. Ginseng 70’li yıllarda adam otu olarak biliniyordu, şimdi ise Ginseng olarak adlandırılıyor.Çok şifalı bir bitki fındık gibi ceviz ve defne gibi bir çeşidimiz olur. Ben bu konferansın hazırlanmasında emeği geçen herkese ve başta Orman Bölge Müdürümüz olmak üzere orman teşkilatına teşekkür ederim”                     

Yapılan konuşmaların ardından Kore Cumhuriyetinden Ginseng uzmanları Dr. Sungkyun Mor ve Young Durk Park sunumlar eşliğinde Ginseng yetiştirilmesi ve silikat kullanımı hakkında bilgiler verdi.