Bülent Ecevit Üniversitesinde düzenlenen bahar şenliklerinde kurulan uluslararası öğrenci standında, Suriye’deki iç savaşa katılan onlarca örgütten biri olan ÖSO’nun da bayrağının asılması tepkilere neden oldu

 

Bülent Ecevit Üniversitesinde düzenlenen bahar şenliklerinde ilginç görüntüler ortaya çıktı. Tüm ülkelerin resmi bayraklarınınyer aldığı uluslararası öğrenci standına yeşil, beyaz, siyah renklerden oluşan, iki yıldızlı resmi Suriye bayrağı yerine, üç yıldızlı Özgür Suriye Ordusu bayrağı çekilmesi gerginliğe neden oldu. Satanda, Suriye’nin resmi bayrağı yerine kimi ülkelerin terör örgütü listesinde tuttuğu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)nun yer alması bazı öğrencilerin tepkisini çekti. Tepki gösteren öğrencilerle, stant görevlileri arasında yaşanan tartışma kavgaya dönüşmeden önlendi. Tartışma sırasında, stant görevlilerinin öğrencilerin üzerine yürümeye çalıştıkları görüldü.

 

ÜNİVERSİTEMİZE YAKIŞMIYOR

Sınıfsız Gelecek Öğrenci Hareketi adına olaya ilişkin yapılan açıklamada, “Uluslararası öğrenci standında okulumuzda öğrenim gören öğrencilerin, kendi ülkelerinin resmi bayraklarını açması anlaşılabilir olduğu kadar güzel bir şeydir de. Ancak ülkelerin resmi bayraklarının değil de, o ülkede savaşan çetelerden birinin bayrağının asılması kabul edilemez. Bilinçli olarak yapıldığını düşündüğümüz bu uygulama bir bilim yuvası olan üniversitemize yakışmamaktadır.  Ortadoğu’yu kan gölüne dönüştüren çetelerin üniversitemizde yuvalanmalarının önü de açan bu uygulama ülkemizin huzur ve güvenliğini de tehdit etmektedir. Türkiye’nin komşusu küçük grup ve çeteler değil, Suriye Cumhuriyeti’dir” denildi.

 

ÖSO NEDİR?

Özgür Suriye Ordusu Suriye Arap Cumhuriyeti'nde kurulan ve Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı devirmek için savaşan, silahlı bir örgüttür. Suriye İç Savaşı sırasında rejimi yıkmak isteyen, askerler ve paralı savaşçılar tarafından, 29 Temmuz 2011 tarihinde Riyad el-Esad liderliğinde kurulmuştur.  El-Kaide'nin Suriye kolu El-Nusra gibi terör örgütlerini ve paralı savaşçılarla birçok çeteyi de bünyesinde barındırdığı bilinmektedir.  Siyasi kanadı Suriye Ulusal Konseyi'dir ve ona bağlı olmasıyla bilinir. Her ne kadar yayınladığı bildirilerde hiçbir kaynaktan destek almadığını belirtse de Esad rejimini yıkmak için bazı Arap ülkeleri, batılı ülkeler, İsrail ve ABD'den maddi yardım aldığı aşikârdır.