Vali Ali Kaban, BEÜ ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa olarak yaptığı bitkilerin tescili ve araştırılması sunumunda konuştu

“PARAYI SAKINMAYACAĞIZ”

Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle Zonguldak’ta  bitkilerin tescili ve araştırılması ile ilgili proje sunumu, Zonguldak Valiliği Toplantı Salonu’nda yapıldı.  Zonguldak Valisi Ali Kaban, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mahmut Özer ve Gıda Tarım İl Müdürü Necmi Çelik’in katıldığı sunumda konuşan Vali Ali Kaban, Tarım İl Müdürlüğü ve BEÜ’nün yapmış olduğu ortak çalışmadan dolayı mutlu olduğunu manda sütü ve yoğurdu konusunda ellerini çabuk tutmaları gerektiğini belirtti. Vali Kaban, projede parayı sakınmayacaklarını da ifade ederek, “Bölgede olup başka yerde yetişmeyen veya bu bölgede daha iyi yetişen daha pahalı, daha para eden bir şey bulabilirsek seracılığımızı o yönde yönlendirme şansımız olur bunu da ancak bize bilim söyleyebilir. Tescil işlemlerinde parayı sakınmayacağız çünkü bir kere tescil ettiriyorsunuz ama Zonguldak’ın oluyor” dedi.

 “YAPILAN HER HİZMET ZONGULDAK’A KALIYOR”

Zonguldak ilindeki üç buçuk senelik valiliğim döneminde devlet ve üniversite işbirliği noktasında hiçbir şeyi sakınmadıklarını ve yapılan her hizmetin Zonguldak’a kaldığını dile getiren Kaban, “Valilik ve rektörlük olarak yapılabilecek her şeyi son sınırında yapmaya gayret ettik. Bunların bir parçası olarak üniversitemizde Veterinerlik ve Orman Fakültemiz yok. Bunlara rağmen üniversitemiz her konuda olduğu gibi nasıl bir ortaklıkla nasıl katkıda bulunabiliriz in mücadelesini veriyor. Üniversitemizle her tür paydaşlığa ve ortaklığa varız. Çünkü yapılan her hizmet Zonguldak’a kalıyor. İnsanlar olarak bizler geçiciyiz bu nedenle insana değil kuruma bağlı sistem kurmamız lazım. Bu anlamda bütün kurumların birlikte el ele vererek ilimiz ve bölgemiz için elinden geleni yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“PARAYI SAKINMAYACAĞIZ”

Bölgede olup başka yerde yetişmeyen veya bu bölgede daha iyi yetişen daha pahalı, daha para eden bir şey bulabilirlerse seracılığı o yönde yönlendirme şansları olduğunu ve Tescil işlemlerinde parayı sakınmayacaklarını vurgulayan Kaban, “Devlette işler süreklilik arz eder. Tuğla üstüne tuğla koyarak bina yapma faaliyetini gerektirir. Bu anlamda üniversitemizin değerli Rektörü Mahmut Özer beyin şahsında tüm üniversite çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Diğer taraftaki paydaş olarak Tarım İl Müdürümüz ve kurum çalışanlarına üniversiteyle yapacakları ortak çalışmalar için teşekkür ediyorum. Manda sütü ve yoğurdu konusunda Zonguldak geçmişten beri Ankara ve İstanbul’da belirli bir ün almış durumda. Bu durumu bizim tescillememiz lazım. Karakteristikleri çok önemli.  Onun için çok hızlı hareket etmemiz lazım. Bir kere manda sütü ve yoğurdu Zonguldak adına tescillendiğinde başka bir yerde dahi üretilse bu tescil üzerinden gitmek zorunda. Ne kadar hızlı yürürsek bölgeye o kadar fayda sağlarız. Bunlar katma değeri yüksek olan işler.  Organize Sanayi seracılıkta hızla ilerliyor. Seracılığı bölgeye teşvik etmek istiyoruz. Sadece 600 dönümle kalmasın istiyoruz. Bunu teşvik ettiğimiz takdirde de oradaki üretilecek ürünlerin katma değer itibariyle yüksek ürünler olması seracılıkta çok büyük önem taşıyor. Çünkü ekstra harcamalar yaptığınız bir sektör açık hava gibi değil. Bölgede olup başka yerde yetişmeyen veya bu bölgede daha iyi yetişen daha pahalı, daha para eden bir şey bulabilirsek seracılığımızı o yönde yönlendirme şansımız olur bunu da ancak bize bilim söyleyebilir. Tescil işlemlerinde parayı sakınmayacağız çünkü bir kere tescil ettiriyorsunuz ama Zonguldak’ın oluyor” ifadelerine yer verdi.

“SAYIN VALİMİZİN ÖNCÜLÜĞÜNDE BÜYÜK PROJELERİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Vali Ali Kaban’ın ardından konuşan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer,  Sayın valim Zonguldak ile alakalı her türlü işte üniversiteyi bilimsel anlamda yanına alarak güç verdiğini ve Vali Ali Kaban’ın öncülüğünde daha da büyük projelere imza atacaklarını söyleyerek, “Tarım İl Müdürümüz Sayın Necmi Çelik beyle iki hafta önce çok verimli bir toplantı yaptık. Toplantıda birlikte neler yapabiliriz, Zonguldak’ın tarımına, hayvancılığına nasıl katkıda bulunabiliriz konularını mütalaa ettik. İnşallah bugünde birlikte neler yapabileceğimizi arz edeceğiz. Üniversitemizin Ziraat ve Veterinerlik Fakültesi yok ama Gıda Mühendisliğimiz var. Çaycuma ilçemizde Gıda Tarım Meslek Yüksek Okulumuz var ve özellikle Fen Fakültesindeki kimya, biyolojideki hocalarımızın aslında ne kadar ortak noktada buluşabileceğini yapmış olduğumuz toplantıda gördük. Zonguldak’ta üniversite tüm kurum ve kuruluşlarda inşallah Sayın Valimizin öncülüğünde büyük projelerin hayata geçirilmesinde katkıda bulunacaktır” dedi.