Fotoğraf: Natali AVAZYAN (1956, Prenses Süreyya Zonguldak Kadınlarla)

Ekrem Murat Zaman

Ortasından demiryolu geçen Zonguldak’ın yegane caddesinden Kraliçe Soroya da geçti. (20 - 21 Mayıs 1956)

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre: “Memleketimizi resmen ziyaret edecek olan kardeş ve müttefik İran Şetan Şahı Maieste Muhammed Rıza Pehlevî ile İmparatoriçe Süreyya'nın bu ziyaretlerine ait program tespit edilmiştir.”

15 Mayıs Salı gününden başlayan ziyaret programının 20 Mayıs Pazar gününü kapsayan Zonguldak’la ilgili bölümüne göre: “Misafirlerimiz arzu ettikleri takdirde Karabük'te demir ve çelik fabrikası tesisleri gezilecek ve saat 12 de Karabük'ten hususî trenle hareket edilecektir. Saat 15.45 de Işıkveren istasyonuna varılacak ve Majesteler arzu buyurdukları takdirde burada da elektrik santralı tesisleri gezildikten sonra tekrar hareketle saat 16.15 de Zonguldak’a muvasalat edilecektir (ulaşılacaktır).”

Programın devamında: “Majesteler ve Reisicumhurumuz (Cumhurbaşkanımız), Zonguldak garında merasimle istikbal olunacak (karşılanacak) ve; bunu müteakip Zonguldak Valisi istikbale (karşılamaya) gelmiş olan Zonguldak mebusları (millet vekilleri) ile askerî ve mülkî erkânı Majestelere takdim edecektir. Misafirlerimiz, arzu gösterdikleri takdirde Zonguldak’ta da liman teslislerini ve Zonguldak lavuarını gezeceklerdir. Bilahare şereflerine Zonguldak Valisi (Ekmel Çetinel) tarafından bir kokteyl verilecektir. Saat 19.30 da Majesteler ve Reisicumhurumuz, iki muhribin refakatinde Savarona Mektep gemisi ile İstanbul’a gitmek üzere Zonguldak’tan ayrılacaklar ve merasimle uğurlanacaklardır.”

Süreyya, programlandığı gibi 3 saat kalarak ayrılır Zonguldak’tan. 21 Mayıs’ta basına şöyle yansır Zonguldak’tan ayrılışları: “Majeste İran Şahmşahı Mohamrnsd Keza Pahlavî ve imparatorca Sorsya Pahlâvî ile Reisicumhurumuz Celâl Bayar refakatlerindeki (beraberindeki) zevatla (kişilerle) birilikte 20 Mayıs Pazar günü saat 19.30 da. Zonguldak’tan Zonguldaklıların içten gelen sevgi tezahürleri (görüntüleri) arasında merasimle (törenle) uğurlanmış ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin Savarona Okul Gemisi ile İstanbul’a müteveccihen (yönelerek) hareket etmişlerdir. İki dost ve müttefik (bağlaşık) devlet reisleri (başkanları) Savarona Okul Gemisine (1931’den 1951’ye kadar Cumhurbaşkanlığı Yatı) çıkışlarında 42 pare top atışıyla selamlanmışlar ve gemide bahrî merasimle (deniz töreniyle) ve gemi kumandanı (komutanı) Kurmay Yarbay Necati Tınaz ile subaylar tarafından karşılanmışlardır.”

 

 

EKREM MURAT ZAMAN