TIĞ’IN YENİ KİTABI, “KİRAZ ALDIM DİKMEDEN/ DEVREK TÜRKÜLERİ” OKURLARIYLA BULUŞTU

  

       Devrekli gazeteci, şair ve yazar İbrahim Tığ’ın, Kaynak yayınları arasında çıkan son kitabı “Kiraz Aldım Dikmeden/Devrek Türküleri”  okurlarıyla buluştu.

     Bölge Haberden verilen habere göre Devrek Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’de yapılan etkinliğe; Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, Yargıtay 3’üncü Daire Başkanlığı Hakimi Enis Sivişoğlu, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı H. Hakan Yağız, Devrek Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Büyükbaş, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Nadir Saraç, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Genel Başkanı Ahmet Demirci, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Merkezi İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan, Türk Halk Müziği’nin güçlü sesleri; Ali Gürlü, Kıymet Unutma Şenli, şair ve yazarlar; Hüseyin Alemdar ve Döndü Açıkgöz, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ilçe-belde belediye başkanları ve türkü severler katıldı.

TIĞ: YÖREMİZİN SANAT VE KÜLTÜR ANLAMINDA NE KADAR ZENGİN OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖRDÜK

      “Kiraz Aldım Dikmeden/Devrek Türküleri” kitabı için yapılan söyleşiyi Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan yönetti.

    Özcan, İbrahim Tığ’ın ortaya koyduğu önemli ve kalıcı eserlerle edebiyat dünyasında yerini çoktan aldığını belirterek; “İbrahim Tığ önemli araştırmaları ve kitaplarıyla sadece Devrek’in kültürüne değil, ülkemizin de kültür ve sanatının gelişmesine büyük katkılar koymuştur dedi.

    İbrahim Tığ, yeni kitabı ‘Kiraz Aldım Dikmeden/Devrek Türküleri’ hakkında şu görüşleri dile getirdi; “Devrek yöresine ait türkü, mani ve yerel sözlerin zaman içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş. Bizler Devrek’te bir kurul oluşturarak bu kaybolmaya yüz tutan değerlerimizi gün yüzüne çıkarmayı amaçladık. Bu amaç doğrultusunda köylerimizi taradık, taramaya da devam ediyoruz. Ortaya güzel eserler çıkardığımızı söyleyebilirim. Devrek kültürünün yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir yer tutacak olan ‘Kiraz Aldım Dikmeden/Devrek Türküleri’ kitabımla bir kültürün yaşatılmasını amaçladım. Kitapta yer alan 28 türkünün 9’unun ortaya çıkış öyküsü, notaları, yöremize özgü mani, deyim ve yerel ağız sözlüğü de yer alıyor. Bu kitap hemşerilerime vereceğim en güzel armağandır. Ortaya koyduğumuz bu eserlerle yöremizin sanat ve kültür anlamında ne kadar zengin olduğunu bir kez daha gördük. Güzel bir çalışma ile bu eser ortaya çıktı. TRT sanatçılarımız da derlediğimiz bu türküleri ölümsüzleştirdiler. Destek olan herkese teşekkür ediyorum. Burada bizi yalnız bırakmayan sanatseverlere ve dostlarımıza ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

KOCAMAN: ÇOK GÜZEL BİR ESERE, ÇALIŞMAYA İMZA ATTI

     Program sonrasında, kitabın hazırlanmasına katkıda bulunanlara plaket takdim edildi. Plaket takdiminde konuşan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, “İbrahim ile ben birbirimize ‘Can’ diye hitap ederiz. Çok güzel bir esere, çalışmaya imza attı. Kendisini tebrik ediyorum. Bu yörenin insanı olarak anlamlı bir eser ortaya koyduğunu düşünüyorum. Siz değerli hemşerilerimi de saygıyla selamlıyorum”  ifadelerine yer verdi.

TRT SANATÇISI ALİ GÜRLÜ SESLENDİRDİ

     TRT sanatçısı Ali Gürlü, yazar İbrahim Tığ’ın ortaya çıkardığı Devrek Türkülerini seslendirdiği bir konser verdi. Ali Gürlü, “İbrahim Tığ çok büyük bir iş yapmıştır, bu yörenin unutulmaya yüz tutmuş, üstü örtülmüş olan türkülerini büyük bir emekle gün yüzüne çıkarmıştır. Onların kalıcılığını sağlamış ve gelecek kuşaklara aktarılmasına aracılık etmiştir. Kendisini bu güzel çalışmasından dolayı kutluyorum.” dedi.

    Ali Gürlü kitap da yer alan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın babasından derlenen “Dam başı” adlı türküyü de seslendirdi.

TIĞ, KİTAPLARINI KOCAMAN İLE BİRLİKTE İMZALADI

   Yazar İbrahim Tığ, kitabın tanıtımı sonrasında okuyucularına imzalı kitabını hediye etti. Kitapların imzalanması sırasında İbrahim Tığ ile birlikte masaya oturan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman da, yazarın “Kiraz Aldım Dikmeden/Devrek Türküleri” isimli kitabını okuyucuların ve İbrahim Tığ’ın ısrarları üzerine imzaladı.