(Haber/Analiz: Cevdet AKGÜN)

Zonguldak eski Valisi rahmetli İsmet Metin’in talimatıyla bir gecede yerle bir edilen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’a ait koruma kurulu tarafından tescilli olan İşçi Müdürlüğü binası yıkılmıştı. Kurumlar arası yapılan anlaşma gereği yıkılan tarihi binanın aslına uygun olarak inşa edileceği karara bağlanmıştı.

Zonguldak’ın bir önceki dönem Valisi Ahmet Çınar döneminde Sahil Bandı projesi hazırlandı ve bu kapsamda balıkçı çekekleri bir günde yıkılmıştı. Dönemin Valisi Çınar, “Yasal olmayan her şeyi yıkacağız. Yasal olanlar kalacak. Projemiz bu” açıklamasını yapmıştı. O dönemin Valilerinden Ali Kaban’da sadece sahil bandında ki işgaliye için Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne bağlı Milli Emlak Şube Müdürlüğü aracılığıyla ceza uygulaması yapmıştı. AKP’den Belediye Başkanı seçilen Dr. Ömer Selim Alan sahil bandı projesini hayata geçirmek için devreye girdi ve “YENİ ZONGULDAK” projesini başlattı. Başkan Alan, TOKİ’ye ihale ettirdiği Zonguldak sahil bandı projesi başladı. Önce ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Türkiye’de ki ikinci heykeline saygısızlığı gerçekleştirerek önüne kaykay pisti yaptırdı. Zonguldak halkından gelen tepki üzerine proje yeniden düzenlendi. Ardından Mustafa Tutulmaz Zonguldak Valisi oldu. İki hemşehri Sahil bandı projesine önem verdiklerini açıkladı. Hedefleri yeni Zonguldak idi. Denizcilik İşletmesine ait bina bir gecede yıkıldı. Denizcilik İşletmesi binalarının tapulu olduğunu ve kentin kimliği olan binalarının kimin, hangi gerekçe ile yıktığını sordu. Daha önce İl Özel İdare İl Müdürlüğünün binayı kendi mülkiyetine geçirme taleplerine, Denizcilik İşletmesi “Ret” cevabı vermişti. Yıkılan bina ile ilgili sorulan soruya Zonguldak Belediyesi, “Bizim bilgimiz yok. TOKİ’ye sorun”, TOKİ, “Biz bilmiyoruz. Belediyeye sorun” cevabını verdi.

DEVLET YASADIŞI DAVRANIR MI???

Vali Mustafa Tutulmaz ile Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan döneminde yasa dışı bina yıkımının gerçekleşmesi akıllarda soru işareti bırakırken, Millet Kırahathanesi bahanesi ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’ya ait binaların haraç mezat İl Özel İdare bünyesine katılması da yarınlarda mahkemelerde sıkıntı yaratacağı ifade edilir.

TESCİLLİ BİNA YERİNE TRAFO YAPILDI

TTK’ye ait koruma kurulu tarafından tescillenen ve yenisi yapılacağı ifade edilen İşçi Müdürlüğü binasının yapılması gereken alana trafo kurulması dikkatlerden kaçmadı. Proje gereği tescilli binanın yapılarak TTK’ya devredilmesi gerekirken, kuruma ait piyasa değeri 5 milyondan fazla olan Maden Mühendisleri Odası binasının kurumun borcuna karşılık 1.7 milyon’a gasp edildi. Tescilli binanın proje kapsamında olmasın karşın yerine trafo yapılmasına izin veren Vali Tutulmaz ile Belediye Başkanı Alan’ın nasıl görüş bildireceği merak edilirken, yargılanmaları halinde nasıl ifade verecekleri de şimdiden merak ediliyor.