Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Birhan Şahin, dün yerel basına "Klima patlaması" olarak yansıyan olayın muhtemelen elektrik probleminden kaynaklı bir olay olduğunu, klimalarda patlayıcı özelliği olan bir gaz bulunmasını söyledi.

Klimaların periyodik kontrollerini. Yapılması gerektiğine dikkat çeken Şahin, açıklamda şu ifadelere her verdi: 

"Yaşanılan ortamlarda ısıtma ve soğutma amacıyla kullanılan ve gün geçtikçe yaygınlaşan split klimalar, bu mekânlarda bulunan insanların sağlığını direkt olarak etkilemektedir. Bu nedenle klimaların bakımı ve kullanımı büyük önem taşımaktadır.

30 Mayıs 2022 tarihinde yerel basında yer alan haberlere göre, Zonguldak Merkez Gazipaşa Caddesi'nde faaliyet gösteren bir güzellik salonunda klima patladığı ifade edilmektedir. Adı geçen haberlerde, “ Güzellik Salonu'nda müşterilere işlem yapıldığı sırada aniden bir patlama sesi duyulduğu ve ortalığın siyah dumana büründüğü, klima patlamasıyla çıkan yangına itfaiye ekibinin müdahale ettiği ve yangın söndürülürken caddede büyük bir panik yaşandığı” bilgisi yer almaktadır.

Henüz tam olarak tespit edilememekle birlikte, klimadan kaynaklı benzer olaylar incelendiğinde, muhtemelen çalışır vaziyette olan split klimanın iç ünitesinde yer alan elektrik bağlantılarından kaynaklanan bir problem nedeniyle iç ünite plastik aksamının yanması sonucu iç ünite gaz bağlantılarının gevşemesi veya çatlamasından dolayı bir patlama sesi oluşabildiği görülmektedir.

Split  klimada kullanılan gazlar yanıcı veya parlayıcı bir özelliğe sahip değildir. Sadece klimalar yüksek basınçtan dolayı  desibeli yüksek bir ses oluşumuna sebep olabilir.  Meydana gelen alev oda içerisindeki diğer alanlara sıçrayarak yangına neden olabilir. Olayda can kaybı yaşanmaması bir şanstır. Mevcut klimaların, periyodik kontrollerinin yapılması bu tür olayların yaşanmasının önüne geçecektir.

Yaşanan bu olay basına "klima patladı" şeklinde yansıyarak, klimanın patlayıcı bir cihaz olduğu izlenimi verilmiştir. Ancak standartlara uygun üretilen ve yetkili klima servisleri tarafından montajı yapılan klimalarda patlama durumunun yaşanması olasılıksızdır.  Ülkemizde split klima kullanımı çok yaygındır. Buna benzer olayların yaşanmaması için halkımızın klima alırken iklimlendirme hizmeti veren yetkili klima mağazalarını tercih etmeleri ve alacakları klimanın gereken üretim ve kalite belgelerinin olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu yetkili firmalar, odanın hacmi, cephesi, kaçıncı kat olduğu, izolasyonu vb. kriterlere göre klima tavsiyesinde bulunabilirler. Bu öneriler ışığında alınan klimalar oda ısı ihtiyacı kapasitesine uygunluğu belirlenerek alınacağı için, enerji tasarrufu içinde çok önemlidir.

Klimaların temizliğinin periyodik olarak yapılması sağlıklı bir yaşama kapı açarken, bakımı yapılmayan klimalar ideal filtreleme yapamayacağından toz ve partiküller ortamda kalır, küf mantarları oluşur. Bu nedenle 6 ayda bir split klima iç ünitelerinin kimyasal ilaçlarla bakımı yapılmalı ve elektrik bağlantıları da mutlaka kontrol edilmelidir. Elektrik bağlantılarının ayrıca mutlaka bu konuda ehliyetli kişiler tarafından yapılması gerekir.

Öte yandan alışveriş merkezleri, hastane, otel, okul ya da toplu taşım araçları gibi kamuya açık alanlarda kullanılan klima ya da havalandırma sistemlerinin temizliğinin yapılıp yapılmadığına ilişkin bir denetleme mekanizması maalesef bulunmamaktadır. İnsan sağlığını tehdit eden klima sistemlerinin periyodik kontrolünün yapılmasına yasal mecburiyetin getirilmesi gerektiğinin altını tekrar çiziyoruz."