Uluslararası yerel kalkınma modeli olan ‘Sakin Şehir (Cittaslow)’in öncüsü olan Seferhisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ZOKEV’in konuğu olarak Zonguldak’a geliyor.

Seferihisar’da,yenilikçi bir anlayışla hayata geçirdiği yöntemlerle belediyeciliğe yeni bir boyutkazandıran, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer Zonguldak’a geliyor. Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfının konuğu olarak, 20 Aralık Çarşamba günü kente gelecek olan Soyer, “Yerel Kalkınmada Yerel Yönetimlerin Rolü ve Cittaslow” başlıklı bir söyleşiye katılacak. Zonguldak Belediyesi Nikâh Salonu’nda yapılacak olan etkinlik saat 16.00’da başlayacak. Kendi kaynaklarıyla kendine yeten bir şehrin mümkün olduğunu Seferihisar deneyimiyle kanıtlamaya çalışan Soyer, aynı zamanda bir yerel kalkınma modeli olan “Yavaş Şehir” (Cittaslow) uygulamasının Türkiye’de öncüsü olarak tanınıyor. Oluşturduğu yerel üretim odaklı kalkınma modeliyle, uluslararası alanda pek çok ödülü bulunan Soyer, Seferihisar’da, zeytinyağı şişeleme, mandalina paketleme, konserve ve reçel üretim tesisleri yaptırıp yerel kooperatiflere teslim edilmesi, çocuk belediyesi, doğa okulu kurulması gibi birçok projeyi de hayata geçirmiş bulunuyor.

 

KENTİMİZE YENİ BİR UFUK AÇMAK İSTİYORUZ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat, “Ülkemizin yerel yönetim alanındaki çok değerli bir ismiyle Zonguldaklıları buluşturacak olmanın sevincini yaşıyoruz. Seferihisar Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer, davetimizi kırmayarak Zonguldak’a geliyor. Bir emek kenti olan ve izlenen ekonomik yıkım politikalarının en büyük mağdurlarından biri olan Zonguldak’ta, Seferihisar örneğinden yola çıkarak,yerel kalkınma için neler yapılabileceğini, yerel yönetimlerin oynayacağı rolün ne olacağını hep birlikte konuşacağız. Aynı zamanda sakin şehir uygulamasının ülkemizdeki öncüsü olan Sayın Soyer’in engin deneyimi ve birikimiyle kentimize yeni bir ufuk açacağını düşünüyor, başata yerel yönetimlerde görev yapan hemşerilerimiz olmak üzere tüm Zonguldaklıları etkinliğe davet ediyoruz” dedi.

 

TUNÇ SOYER KİMDİR?

1959 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğundan itibaren İzmir’de yaşadı. Bornova Anadolu Lisesini ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Biri İsviçre Webster Kolejinde “Uluslararası İlişkiler” diğeri ise Dokuz Eylül Üniversitesinde “Avrupa Birliği” alanlarında olmak üzere iki yüksek lisans yaptı.Üniversite yıllarında Ankara Sanat Tiyatrosu’nda oyuncu ve yönetmen asistanı, Türk Haberler Ajansı’nda da muhabir olarak çalıştı.Aynı yıllarda İngelaBendt ve James Downing’in mülteci kamplarında Filistin’li kadınların dramını anlatan “Geri Döneceğiz” isimli kitabını Türkçe ‘ye çevirdi.Eğitimini tamamladıktan sonra turizm sektöründe çalışmaya başladı. Beş yıl boyunca turizm sektöründe görev aldı ve sektörün önde gelen tesislerinde genel müdürlük yaptı. 1991 yılında şirketiyle Seferihisar’da bir tatil köyü kurarak dokuz yıl boyunca yönetti.2009 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden Seferihisar Belediye Başkanı seçildi.Belediye başkanlığının ilk yılında uluslararası yerel kalkınma modeli Cittaslow (Sakin Şehir) hareketini Türkiye’ye taşıdı ve ülkeye yayılmasını sağladı.2013 yılında merkezi İtalya’da bulunan Cittaslow Birliğinin Genel Başkan Yardımcılığına getirildi.30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden ikinci kez Seferihisar Belediye Başkanı seçildi.Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan evli ve iki kız çocuğu babası. (Haber merkezi)