Zonguldak Anadolu Sağlık Sen Zonguldak İl Başkanı Barış Fidan, “Son günlerde sendika adamları yanınıza gelip, bize üye olmazsan 400 TL alamazsın diyorsa bilin ki yalandır” dedi.

Fidan, masada yüzde 5 e razı olan ve bizi buna iknaya çabalayan sarı sendikalara gereken cevabı, çatıları altında toplanarak vereceklerini belirtti.

 Fidan yapmış olduğu yazılı açıklamada şöyle dedi;  “Danıştay 12 Dairesi yüzde bir sendika barajı olarak bilinen madde hakkında  “yürütmenin durdurulması kararı”  vermiştir. Arka bahçe sendikacılığına tepkinizi gösterme zamanı gelmiştir.

Memurlara “400 TL Toplu Sözleşme İkramiyesi” adı altında yatacak olan ve sadece üç sendikaya mensup üyelerin yararlanabileceği maddeye Danıştay dur dedi.

Ağustos ayında imzalanan toplu iş sözleşmesi, memurlar için elle tutulur hiçbir kazanım ortaya koymamıştı. İçi boş olan sözleşme ile sarı sendikaların üye kaybının önüne geçebilmek amacı taşıyan bir plan devreye sokuldu. Bu plana göre yetkili sendika, taban aylığa, emekli maaşına ve emekli ikramiyesine direkt yansıyacak seyyanen zam talebinden vazgeçerek, toplu sözleşme ikramiyesinin peşine düştü. 400 TL tutarındaki bu para, nasıl hesaplandığını bilmediğimiz bir formülle bazı sendika üyelerine üç ayda bir yatacak ve ne emekli maaşına ne de emekli ikramiyesine bir katkı sağlamayacaktı. Öte yandan sendikaya üye olması kanunen yasak olan polis, asker, yüksek yargı mensupları gibi memurlar da bu paradan yararlanamayacaktı.

Örgütlenme özgürlüğünün önünü kesmeyi amaçlayan, çalışanları siyasi sendikalara mahkum etme planının bir parçası olan toplu sözleşme ikramiyesindeki yüzde bir sendikalaşma oranı dayatması, TC Anayasa’sına, kanunlara ve de uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Hal böyle olunca Anadolu Sağlık Sen ve çok sayıda sendika Danıştay’a iptal davaları açtı.

Danıştay 12. Dairesi, bir kısmına yukarıda değindiğimiz gerekçeleri dikkate alarak, 400 TL lik toplu sözleşme ikramiyesinden sadece belli sendika üyelerinin faydalanmasını hukuksuz buldu. Alınan karar ile, üç ayda bir yatacak olan 400 TL ikramiyeden tüm sendika üyeleri faydalanabilecek. Şimdi sıra, pandeminin kahramanı sağlık emekçilerimizdedir. Masada yüzde 5 e razı olan ve bizi buna iknaya çabalayan sarı sendikalara gereken cevabı, çatımız altında toplanarak vereceğiz. Unutmayalım, “Bir olursak hür oluruz, var oluruz.”