Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel başkanı Mustafa Sarıgül, Kader mahkumlarına af çıkarılması için yaptığı çağrının oy amaçlı olmadığını ve tamamen insani bir çağrı olduğunu söyledi. 
ELMAS TV ve BRT Ortak yayınında Gazeteci Cevdet Akgün ile Gamze Taşdemir’nin “Gündem Özel” programına ikinci kez konuk olan TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Ülke genelinde hale hazırda 375 bin mahkum olduğunu ve cezaevlerinin kapasitesinin ise 275 bin olduğunu söyledi. 60 kişilik koğuşta 120 kişinin kaldığını ve pandeminin hala sona ermediğini kaydeden Sarıgül, Suriyeli 5 milyon göçmene 90 milyar dolar harcayan Türkiye’nin kendi insanının topluma kazandırılması adına yapacağı harcamanın önemli olmadığını vurguladı. 
Sarıgül açıklamasında, “ Af konusunu parti meclisimiz, yürütme kurulumuz, İl başkanlarımız ve tüm organlarımızla birlikte masaya yatırıyoruz. Ülkemizin tüm meselelerinde olduğu gibi. Ülkenin sorunlarının tek tek çözümü adına çalışma yapıyoruz. Afta bunlardan biri. Coğrafi olarak, güzellikleriyle dünyanın en güzel ülkesinde yaşıyoruz. Bu güzel ülkemizi demokratik dünyaya daha iyi yansıtmalıyız. Biz parti olarak insanımızın özgür, sağlıklı, işi-gücü olan ve toplumla hak ve özgürlükler konusunda barışık yaşamasını istiyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılını kutlayacağız. Bizim devletimiz şefkatlidir ve de vicdanlıdır. Bizim İslam dinimizde öyledir. Bizim dinimiz kardeşlik, barış ve hukuk dinidir. Bizim dinimiz hoşgörü dinidir. Bu hoş görü ile hareket etmeliyiz. Tabi ki af çağrımız her suç için asla değil.  Hele hele çocuk istismarcıları için asla değil. Uyuşturucu baronları için asla değil. 


“BARIŞ İÇİN AFFET TÜRKİYE’M DİYORUZ”
Biz bu çağrıyı yaparken asla ve asla oy için yapmıyoruz. Böyle bir derdimizde yok. Biz oy değil toplumsal barış ve kardeşlik hukukunun yeniden tesisi için bunu yapıyoruz. Cezaevlerini ziyaret ediyoruz. Mahkumlarımızla görüşüyoruz. 250 bine yakın itilaflı mahkum var. Bunlara af çıkaralım ama önceliğimiz var. O Mahkumlar karşı tarafı olan müştekiden özür diyecek ve helallik alacak. Helallik ve rıza gösterilecek suçlara af istiyoruz. Buradaki amaç toplumsal barış.

 
“MAHKUMLARI KADERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKAMAYIZ”

Düşünün bir birey cezaevinde 15-20 yıl kalmış. Çıktıktan sonra ne yapacak. Toplumla uyumu. İş-güç, sağlık ve ekonomisi ne olacak. Bunalımı ve psikolojik sorunları çözümlenmezse ne olacak. Cezaevlerini dolaşıyorum. Tüm sorunları yerinde görerek inceliyoruz. Son olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın da kaldığı Pınarhisar Cezaevini ziyaret edeceğim. Bunları bir rapor ederek hem toplumumuzla hem de tüm siyasi partilerle paylaşacağız. Af konusunda tüm siyasi partilerin ortak bir karar vermesini isteyeceğiz. Öncelikle bu çalışmamız konusunda Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşeceğiz ve görüşlerimizi kendisine aktaracağız. 


“AF ÇIKARMAKLA İŞ BİTMEZ”
Biz öylesine af çıkarılsın istemiyoruz. Aftan çıkacak mahkuma iş ve aş sağlamalıyız. Onları topluma kazandırmak zorundayız. Onların psikolojik ve ekonomik sorunlarını çözmeliyiz. Neden suç işlediklerinin tespitini yapmalıyız. 5 milyon Suriyeli ye 90 milyar dolar harcayan ülkemiz kendi insanının topluma kazandırılması için bu paraları harcar. 


“UYUŞTURUCU BARONLARI ASLA AFFEDİLMEMELİ”  
Çoluk çocuğumuzu, gençliğimizi ve insanımızı zehirleyen uyuşturucu tacirleri asla affedilmemeli. Aynı kadına şiddet ve çocuğa istismar suçları, tecavüzcüler gibi. Baronlar 50-100 kilo uyuşturucu satıyor insanımızı zehirliyor ama cezaevlerinde onu içerek suç işleyenler yatıyor. Almanya’da Uyum Bakanlığı var. Bu Bakanlığın görevi suç işleyen, toplumda negatif insanlar ve sosyal hayat uyumsuz olan insanları topluma kazandırma adına çalışıyor.  Şişli Belediye Başkanlığım döneminde ben özellikle bölgemde neden suç işleniyor ve bu suçları kim işliyor diye Asayiş Şube Müdürümüzle o dönemki çalışma yaptık. Onlar hırlıyı, hırsızı zaten biliyorlar. Öncelikle nedenlerini araştırdık. O suçluların durumuna göre belediyede iş güç sahibi yaptık ve onları izledik. Sonuç ta hepsini neredeyse topluma kazandırdık. Öyle af çıkarmakla af olmaz. Bizim çağrımız toplumsal barış adınadır. Bizim çağrımız siyasi değil, insani bir çağrıdır. İnsanımıza bir şans daha verilmeli diyoruz. Bir defa affetmek yüceliktir. Fazilettir. Affet Türkiye’m çağrımızın  yanıtsız kalacağını düşünmüyoruz” diye konuştu. 
Beycuma Özel Tip Cezaevi ve Yarı Açık Cezaevini ziyaret eden TDP Genel başkanı Mustafa Sarıgül, Zonguldak’ın sorunlarının çözümünün çok kolay olduğunu söyledi. Sarıgül, çarpık kentleşmenin giderilmesi, kömür madenlerinin rantıbıl hale getirilmesi ve tekrar göç alan il haline gelmesinin mümkün olduğunu ifade etti. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Özel Madenciliğin desteklenmesi konusunda üzerlerine düşen görevi yapacaklarını ve emeğin başkentinin emekli başkenti olmasına TDP olarak izin vermeyeceklerini kaydetti.

(Cevdet AKGÜN)