Kilimli balıkçı  barakalarını restoran yaparak satacağını söyleyen Kamil Altun’a balıkçılardan yanıt geldi.

 “Yıkacağız, yerine balık restorantları yapacağız. Parası olan alır” diyen Başkan Kamil Altun’a 10 maddelik açıklama ile cevap veren Kilimli Balıkçılar derneği Başkanı Ertuğrul Kınayer, Altun'a “seçilirsem bu barınakları yıkmayacağım, daha da güzelleştireceğim” şeklindeki sözlerini hatırlattı.

İşte o açıklama:
 
Sayın Başkan geçen seçimin arifesinde Belediye Başkan adayı iken, Balıkçı Barınaklarına gelerek vermiş olduğunuz, “seçilirsem bu barınakları yıkmayacağım, daha da güzelleştireceğim” sözünü siz söylediniz. Şahitleri karşınızdadır.
Bu nedenle 16.08.2022 tarihli Pusula Gazetesindeki “10 maddede balıkçı barakası gerçeği: Neden yıkılacak?” Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun, Kilimli’deki balıkçı barakalarının neden yıkılması gerektiğini 10 madde ile açıkladı”, demecinize karşı, Kilimli Balıkçılar Derneği olarak Kamuoyunu Aydınlatma gereğini duymuş bulunmaktayız. Aşağıda belirttiğiniz 10 maddeye karşı, cevaplarımızın tüm Kilimli, Zonguldak ve Türkiye’deki herkes tarafından bilinmesini isteriz. Size göre “10 maddede Kilimli Balıkçı Barakalarının yıkılma gerekçesi”;
1.     “Kıyı kenar çizgisi içerisinde” diyorsunuz.


Evet, Kilimli Balıkçılar Derneği çatısı altındaki Balıkçı Barınaklar Kıyı Kenar Çizgisi içerisindedir. Adı üstünde Balıkçı Barınakları, inşa edildikleri (kayıtlı belgelere göre) 1986 yılında (bunun öncesi de var tabii ki), o zamanın çoğu kürekli, motorsuz tekneleri için mevcut Kıyı Kenar Çizgisi içinde işin gereği olarak yapılmak zorunda kalınmış, zamane olarak. Ancak 3621 sayılı Kıyı Kanunun, bundan 4 yıl sonra 17.04.1990 yılında yayınlandığını da unutmayalım lütfen. 

2.      “Kaçak yapılar” diyorsunuz.

  Bu konuda çok büyük haksızlık yapıyorsunuz. 1983 Genel Seçimlerinin ardından yapılan 1984 Yerel Seçimlerinde, Kilimli Belediye Başkanı olan Gültekin PARLAR’ın almış olduğu Meclis Kararı ile 3621 Sayılı Kıyı Kanunu yayınlandan önce, tek tip olarak h=2,50m yüksekliğinde yapılmış olan (zamanın Kilimli Belediyesi Fen İşleri ve İmar Müdürü, İnşaat Mühendisi Nejat ÇOŞKUN gözetiminde), mevcuttaki balıkçı barınakları, mevcut 3194 sayılı İmar Kanununa uygun olarak yapılmış olup, o zamandan beri Kilimli Belediyesinin bugüne kadar yapılmış olan tüm 1/1000 ölçekli hali hazır haritalarının üzerine işlendiği görülmektedir.
Daha önceki belediye başkanlarımızdan, sayın Seçkin ÖZDEMİR’de Kilimli Balıkçılar Derneğinin Barınaklarını yıkmak istemiştir. Ancak ilgili Zonguldak İdari Mahkemesi, Kilimli Balıkçılar Derneği Barınaklarının sözü edilen 775 sayılı Gecekondu Kanununa göre yapılmadığını, Kaçak Yapılardan olmadığına, 2013 yılında oybirliği ile karar vermiştir. Bu konudaki mahkeme kararı belediyenizde de bulunmaktadır.   
Kilimli Balıkçılar Derneği üyeleri; 1995 yılından itibaren günümüze kadar 27 yıldır, Balıkçılar Sokağında (sokak adı belediyenizce verilmiştir), Kilimli Belediyesine kayıtlı olan 38 hanede, kapı numarasına sahip olarak, ticarethane statüsünde emlak vergisi, çöp vergisi ve su bedellerini belediyenize, elektrik bedellerini de ilgili kuruma yasal olarak ödemektedirler. 
Madem kaçak, nasıl oluyor da bu vergileri, bedelleri alıyorsunuz, sormazlar mı? 

3.    “Kilimli Sahil Yolu projesi kapmasında zaten bir kısmı yıkılacak” diyorsunuz.


Kilimli Sahil Yolu projesi incelendiğinde, durumun dediğiniz gibi olmadığı görülmektedir. Kilimli Sahil Yolu, deniz dolgusu ile geçilmektedir.

4.    “40’a yakın baraka var. Ama sadece balıkçılıkla evini geçindiren 10 kişi var diyorsunuz.

Doğrudur, mevcutta 38 adet Balıkçı Barınağımız var, yaklaşık olarak 90 kişi civarında dernek üyemiz var. Su ürünlerine sorsanız, Kilimli’de kaç tane balıkçı belgesi olan kişi var diye size doğru cevabı verirler. Burada sadece 10 kişi evini balıkçılıkla geçindirmiyor, baktığınızda 100 kişinin üzerinde balıkçılıkla geçiniyor. Bu Barakalarda ailece, eşleri ile birlikte balıkçılık yapan kadınlarımız var. Bunlar kendilerine bu barakaları balık sezonunda yuva yapmışlar. Buraları görmenizi isteriz.  Barakalardaki sandal sayısı zaman zaman değişmektedir. Balıkçı çocuğunu şehir dışına okula gönderirken, yuva kurarken, hastalıkta, vs. başı darda olduğunda para eden tek varlığı olan sandalını satmaktadır. Sonrasında başka bir arkadaşının sandalında çalışmakta, ekmek parasını kazanmakta ve para biriktirip yeniden sandal satın alıp kendine göre donatmaktadır. Bu süreç bile, hali ile yıllar almaktadır. Yani anlayacağınız üzere, balıkçılık başlı başına bir uzmanlık, ustalık işidir. Buradakilerin çoğu ya emekli, ya da başka bir yerden geçimi olmayan yıllarını balıkçılığa adamış, bu işi atalarından öğrenmiş kişilerdir.

5.    “Her yerde olduğu gibi bu barakalar da pis ve rezil vaziyettediyorsunuz.

Sayın Belediye Başkanımız Kamil Bey, siz bu barakalara belediye olarak kapı, hane numarası vermişsiniz, her yıl ticari olarak emlak vergisi ve çevre temizlik bedelleri alıyorsunuz. Bu sokak başında “Balıkçılar Sokak” tabelası var. Buraları temizlemek ve rezillikten kurtarmak birlikte görevimiz olsa gerek. Lütfen belediye olarak aldığınız bedellerin gereğini yapınız.

6.    “Terminal park bahçe ağaçlandırma gerekirse balıkçı lokantaları yapacağız” diyorsunuz.

Kilimli Balıkçılar Derneği’nin bulunduğu alan, baktığınızda Kilimli’nin en fazla ağaçlandırması olan bir park niteliğindeki sahadır. Buradaki yeşillik balıkçılar tarafından tesis edilmiştir. Kilimli’de zaten şu anda iki adet balık lokantası bulunmaktadır. Bırakın bizleri, dernek olarak burada tuttuğumuz günlük taze balıkları Kilimli ve Zonguldak halkına, gelen yerli ve yabancı misafirlere sunduğumuz lokantalarımız, belediyemizin/sizlerin denetiminde olsun. Sizleri de bekleriz, buyurunuz. Bizler yasal olarak 1986 yılından beri buradayız. Tüm Kilimli halkı bilmektedir ki, Kilimli Sahilinde Terminal yapılacak daha büyük, güzel ve uygun sahalar bulunmaktadır. 

7.    “Limandan 700 metre uzaktalar” diyorsunuz.

Evet Başkanım, dediğiniz gibi mevcut limandan, ölçmedik ama 700m uzaktayız diyelim. Kilimli Balıkçılar Derneği Barınakları 1986 yılında yapıldığında (eldeki kayıtlara göre) liman yoktu. 1986 yılından öncede, dedelerimiz buradan denize açılır, balık tutarlar, kayıklarda balıklarını satarlar ve sandallarını bu barınakların bulunduğu kumsala çekerler, hazırlıklarını burada yaparlardı, vergilerini, harçlarını da öderlerdi. Bu Balıkçı Barınakları buraya Liman inşaatından on yıllar önce yapılmıştır. Sizlerde bunu çok iyi bilmektesiniz, Kilimli’de birlikte yaşıyoruz ve de birlikte yaşayacağız. 

8.    “Olması gerektikleri yer liman içi. Dünyanın hiçbir yerinde liman bir yerde barakalar başka yerde değil” diyorsunuz.

1986 yılı öncesine kadar uzanan bir geçmişe sahip iken, Limanın tarihine ve tesis amacına bakarsanız, aradaki zaman farkını göreceksiniz. Biri zamanın koşullarında, o günkü mevcut yasalara göre uygun yapılmış olan, Kilimli Balıkçılar Derneğine ait Barınaklar. Diğeri daha sonra yapılmış, Ulaştırma Bakanlığı tarafından Balıkçılar Kooperatifine tahsis edilmiş olan Balıkçı Limanı. Buyurun siz bu ikisini kaynaştırın, görev size düşer.

9.    “Bunların hemen yanında belediyenin de 3 katlı toplamda 1500 m2’lik binası var. Orası da yıkılacak” diyorsunuz.

Başkanım, burada farklı şeyleri karşılaştırıyorsunuz. Sözünü ettiğiniz bina 4 katlı olup, Olukbaşından gelen derenin üzerine, yapıldığı tarihte bile ilgili 3621 ve 3194 sayılı kanunlara aykırı olarak, belediyenizce inşa edilmiştir. İnşallah, bu 4 katlı binayı mevcut Kıyı Kenar Çizgisine kadar, yine 3 katlı betonarme yapı olan Paflagon, vs. ile birlikte yıkarsınız.
Kilimli Balıkçılar Derneği Barınakları ise 1986 yılında, Kıyı Kanunun yayınlanmasından önce, Kilimli Belediyesi Meclis kararı ile ilgili 3194 sayılı İmar Kanuna göre, o günlerde Kıyı Kenar çizgisi içinde kaldığı bilindiğinden (3621 sayılı Kıyı Kanunu yayınlanmadan, 1990 yılından önce) h=2,50m yüksekliğinde, tip proje olarak Kilimli Belediyesinin önderliğinde yapılmıştır.

10.    “Gerçekten balıkçılık yapan 10 kişiye barınak içinde yer gösterilecek” diyorsunuz.

Burada herhalde liman içini kastediyorsunuz. Buradaki üyelerin ayrımını kendinize göre mi yapacaksınız? Kriterleriniz nedir, bilmek isteriz. Liman yönetimine sahip olan kooperatifin üyelik şartlarını, bu kişiler maddi olarak karşılayabilecekler mi? Devletin iki farklı yasal kurumu olan Kooperatif ile Dernek, nasıl yan yana, iç içe olacak. Su ürünleri buna müsaade eder mi? Birlikte çözelim, Lütfen!

Amatör balıkçıların bulunduğu, ailece geçim kaynakları olan Kilimli Balıkçılar Derneği üyelerini, balık sezonunun açılmış olduğu bu günlerde, 15 Ağustos 2022, 1 Nisan 2023 döneminde huzursuz ediyorsunuz. Zaten mevcut yönetmelikler gereği Eylül ayından, Nisan ayı başına kadar 7 aylık bir sürede balık sezonumuz var. Bizler barınaklarımızı, balık sezonunda ve sonrasında, şartlar gereği evimiz gibi kullanmaktayız."