İl Genel Meclis toplantısında konuşan CHP’li Öztürk milletvekillerini bölgelere ayırınca sinirler gerildi

“SEN ÖZBAKIR’DAN İYİ Mİ BİLİYORSUN?”

 

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar’ın Çatalağzı Bölgesi’nden Türkiye’nin enerji kaynaklarının yüzde 10’unun karşılanacağı ve bununla ilgili olarak gerekirse bölge halkını tahliye edeceklerini söylemesi üzerine tepkiler büyüyor.

Konuyla ilgili tepkiler İl Genel Meclisi’ne de sıçrarken yapılan açıklamayı kınayan CHP’li Cihat Öztürk, Ulupınar’ın Devrek hakkında konuşması gerektiğini Zonguldak kent merkeziyle ilgili konuları ise AK Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır’ın konuşması gerektiğini söylemesi tartışmalara neden oldu.

Öztürk yaptığı konuşmasında kent merkeziyle ilgili düşünceleri Ulupınar’ın konuşması neticesinde o zaman kent merkeziyle ilgili sıkıntıların cevabını da Ulupınar’ın vermesi gerektiğini vurgulayarak, “AKP Zonguldak milletvekili Özcan Ulupınar’ın talihsiz bir açıklaması oldu. “Kilimli, Çatalağzı, Muslu, Göbü, Türkali, Çalca, Kurtköy taşınması gerekir.” Bu sözü parti disiplini ve terbiyesi açısından yanlış buldum. Bu bölgenin milletvekili Hüseyin Özbakır’dır. Sen ondan daha çok mu biliyorsun? Parti içi suçtur. AKP’nin belde başkanlarına, üyelerine ve halkına sormadan yapılan bu açıklama siyasi etik olarak yanlıştır.

KORUYUCU MELEK MİSİN?

O zaman benim de o yörenin İl Genel Meclis üyesi Cihat Öztürk olarak sorularımın cevabını ve yaptırımlarını isterim. Bu bölgede çok sevdiğim, örnek aldığım eski milletvekilleri Ömer Barutçu’nun ve Köksal Toptan’ın çok değerli büyüklerimin aile mezarlıkları var. Eski belediye başkanlarımız, babam Hasan Öztürk, abim Okan Surat’ın mezarlıkları var. Bunları mı yıkacaksınız?İlçede beldelerde, köylerde bizler için önemli olan ruhen rahatladığımız, yaratana yalvardığımız camilerimiz var. Bunları mı yıkacaksınız? 12 Eylül diktatör iktidarının yıkamadığı Kilimli Halkevini mi yıkacaksınız? Eğer Özcan Bey milletvekilimiz Hüseyin Özbakır’a ve il genel meclis üyeleri arkadaşlarımıza sorsaydı 30 Mart 2014 seçildiğimiz günden beri çalışmalarımızı anlatırdı. O da bilgi sahibi olurdu ve hesap sorardı. Onlarla hangi sosyal etkinliklerde bulundu da bu fikre sahip oldu, anlayamadım. Birde AKP milletvekilimiz kendi bakanı olan Çevre Bakanının enerji sektörünün yerine getirmediği şartları sorup, hesap istemiyor da koruma ve kollama görevi yapıyor. Sen onların koruyucu meleği misin?

ENİS BEY GÖREVDEN ALINDI

Bilimsel olarak kanıtlanmış, katil termik santral içinde yaşayan insanların hastalıkları saymakla bitmez. Dünyada örneği olmayan katil termik santraller hakkında 02.06.2014 tarihli birleşimde çevre müdürümüzün Eren Enerji’den istediği şartlardan 12 tanesini sordum. Bunları cevaplandırmak için geniş kapsamlı şirket yetkilisi, müdürlük, akademisyenlerin olduğu toplantı yapıp, Zonguldak halkını bilgilendirmek arzusuyla önerge verdim. Yüce meclisin ay birliği ile çevre müdürümüzü davet ettik. Fakat gelmediler. Belediye sınırları içerisinde görev ve yetki sorumlulukları olmadığından çevre müdürünün belediye olan yerlerde imza attığı projeler geçersizdir. Ben köylere bakarım diyor. Bu da aynı koruma ve kollama içgüdüsü. Sizde biliyorsunuz ki yapılacak santraller 6.500 kw elektrik demek. Bu da 200 km olan Çaycuma, Bartın, Devrek, Ereğli Akçakoca’ya kadar etkiler. Önergeye verilen cevap gelince bundan sonra ne yapabiliriz diyen encümen müdürümüz Enis Bey’e sorduk. Yasaya göre çevre müdürlüğü hakkında soruşturma açılması lazım dedi. Kanun böyleymiş. Sonuç ne oldu? Enis Beyi müdürlüğünden ayırdılar. Milletvekilim kendi sormuş olduğu soruları cevap vermekten, halkından saklayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacak mısınız? Enis Bey görevden alındıktansonraki başka birleşimde sarı öküz gitti Emperyalizm benekliyi, körü, topalı isteyecek dedim. Doğru çıktı. Sözüm ona tek tek isteyecek sandım fakat doymak bilmeyen emperyalizm hepsini birden istiyor. Yakında en yaşlı, bilgili olan Zonguldak, Çaycuma, Devrek’i isteyecek. Hazırlıklı olun. Süreç çok hızlı çalışıyor. Kudurmuş emperyalizm her yere saldıracak. O yüzden sendikalar, dernekler, avukatlar, akademisyenler, yazarlar ne zaman suç duyurusunda bulunacaksınız? Emperyalizme karşı bir olalım dik olalım. Sorduğum sorulardan bir tanesi Eren Enerji denetleyen kurum olan Çevre Müdürlüğü’ne 2 tane ölçüm cihazı hediye verdiğini müdürlük söylüyor. Kilimli ve Kozlu’da kurulacak diye. Fakat bu bölgelerde ölçüm cihazı yok. Cihaz veya parası nerede? Suç duyurusunda bulunacak mısınız? 06.04.2015 tarihinde yapılan birleşimde katil Eren, termik santrallerin ruhsat yerine geçen geçici izin beldesi 20.  Maddeye göre 4. Kez izin verildiğini BİMER’den öğrendik. Niye verildi diye sorduk çünkü; 20. Madde 1 kereye mahsus verilir diyor. İl Genel Meclisi olarak niye 4.kez veridi diye sorduk. Gelen cevap Eren Enerji’nin makine parkı çürümesin diye uzatmışlar. Bu kadar mı insan sağlığının değeri? Anayasanın 566.maddesi çiğnendi. Bu konu hakkında suç duyurunda bulunacak mısınız? İLO sözleşmesine göre ağır sanayide çalışan fertlerin sendikalı olma şartını imza attık. Fakat sektörde sendikalı işçi yoktur. Suç duyurusunda bulunacak mısınız? 

PARALEL TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL Mİ?

Yerel gazete yayınlanan vilayet makamın paralel terör örgüt liderinin cümleleri yer alan çocuklara dağıtılan kitaplar acaba boy boy reklamı verilen enerji şirketinin ağışına ait mi? Doğru ise enerji şirketi ve alanlar hakkında suç duyurusunda bulunacak mısınız? Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bey’in kellesinin ortaya koyduğu paralel yapının terör örgütünü olduğunu bilmiyor musunuz?” dedi.

ÖNCE KENDİ BELEDİYELERİNİZİ SORGULAYIN

Öztürk’ün eleştirilerini doğru bulmayan İl Genel Meclisi Başkanı VacitDurdubaş ise konuşmasında bu eleştiriler burada yapılırken bir yandan da CHP’li Çatalağzı ve Muslu belde Belediye Başkanlarını kastederek yaptığı açıklamada, “Eleştirilerini hiç doğru bulmuyorum. Öncelikle siz Kilimli’den buraya katılan İl Genel Meclis üyesisiniz. Fakat siz Çaycuma için de konuşuyorsunuz Devrek için de konuyorsunuz veya başka ilçeler içinde konuşuyorsunuz. İl Genel Meclis üyesi de Zonguldak’ındır, milletvekili de. Burada bir Milletvekili açıklama yaptıysa Hüseyin Özbakır şuranın milletvekili o yapsın, Şerafettin Turpcu şura doğumlu oranın milletvekilidir o yapsın diye bir düşünce olamaz. Siz zaman zaman oradaki termik santraller ile ilgili burada gündeme bazı konular getirdiniz. Fakat İl Genel Meclis üyelerinin bu konularla ilgili almış oldukları bir karar yok. Onu siz ilgili belediyeleriniz ile görüşün. Burada dile getirdiğiniz şeyleri öteki tarafta kendi belediyeleriniz uyguluyor. Belediyelerinizin bir yaptırımı yok mu? Niye bu konuyu İl Genel Meclisi’nde dile getiriyorsunuz? Buradaki arkadaşlarımızı veya milletvekillerini suçlamaya gerek yok. Hem milletvekili bunları konuşurken yanında mıydınız da şimdi konuyorsunuz? Bunların burada konuşulması yanlış diye düşünüyorum. Zonguldak bir bütün ve iktidarıyla muhalefetiyle bir burada Zonguldak için çalışmaya çalışıyoruz. Zonguldak için yapılacak her şey için buradayız ve yapmaya da hazırız.” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından oturum2 Şubat 2016 tarihinde saat 10:00’da aynı yerde yapılmak üzere son buldu. (Umut ERSES – Eda KAVTELEK)