Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi 13 Mayıs Cuma günü Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezindeki açılış töreni ile başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) işbirliğiyle gerçekleşen zirvede açılış konuşmalarını Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, BEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu yaptı.

3 gün boyunca devam edecek olan zirvenin ilk gününde öğrencilerin yoğun katılımı dikkat çekerken, Üniversitenin teknoloji takımları da açtıkları stantlarla fuaye alanındaki yerini aldı.

Sivil toplum kuruluşları, üniversite işbirliğini hedefleyen zirvenin açılış konuşmasını Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz yaptı. Vali Tutulmaz, konuşmada teknoloji ve veriye hükmedenin, veriyi dijital ortamda üreten, kullanan ve saklayan tüm unsurlara da hükmedebildiğini söyledi.

“HackKaradeniz Heyecanı Zonguldak’ta Yaşanacak”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç,TeknofestHackKaradeniz’in heyecanını Zonguldak’a taşıyacaklarını müjdeleyerek konuşmasına başladı. Koç konuşmasında yapay zeka gibi yenilikçi teknolojilerinin önemine vurgu yaptı. Sunumun sonunda konferans salonunda bulunan konuklardan birinin telefonuna da siber saldırı yapıldı ve ortak internet ağlarının kullanımı hususuna dikkat çekti.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez iletişim araçları nedeniyle bireysel olarak siber güvenlik tehdidi ile karşı karşıya kalındığını belirtti. Siber güvenlik ile ilgili ürünlerin katma değerine de vurgu yapan Dönmez, bu konuda gençleri cesaretlendirdi ve tavsiyelerde bulundu.

“Siber Güvenlik Sadece Savunma Sanayinden İbaret Değil”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, siber güvenlik ürünleri yapmanın ülke güvenliğine olan faydalarına bahsederek, hava saldırılarında da ülkemizin elde ettiği başarılardan bahsetti. Siber güvenliğin sadece savunma sanayinden ibaret olmadığını aynı zamanda ulaşım, haberleşme, kritik alt yapılarla da ilişkili olduğunu ifade etti.

“İnovatif Ruhun Gelişeceğine İnanıyoruz”

Rektör  Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, öğrencilerimizin bilişim sistemlerine yönelik ilgilerini, güçlü bir motivasyonla, üretim faaliyetine dönüştüreceğine, girişimcilik ruhlarını güçlendireceğine ve en önemlisi inovatif perspektiflerini beklenenin de ötesinde geliştireceğine, içtenlikle inandıklarını belirtti.

BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu siber güvenlik alanın kurumlar devletler ve bireyler için bilgiye erişim, depolama, iletme yönetme gibi bir çok imkan yarattığını belirtti. Yoğun programları nedeniyle zirveye katılım sağlayamayan Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Polat Türkmen ile Savunma ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank’ın gönderdiği telgraf okundu.

Zirve, açılış konuşmalarının ardından Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programı işbirliği protokolü imza töreni ve Siber Vatan Yetkinlik Merkezi işbirliği protokolü imza töreni ile devam etti. Sabah oturumu, çekiliş sonucu verilen çeşitli hediyeler ile sona erdi. Sabah oturumu çıkışı öğrencilerin stantlarını protokol üyeleri gezdi, takımlar hakkında bilgi aldı.