Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tombul, "Toplu sözleşme yasası sorunlu, bu yasa ile toplu sözleşme yapılması artık imkansız hale geliyor, bu yasayı bir önce değiştirin" dedi.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tombul'un konuşmacı olarak katıldığı "Toplu Sözleşmenin Dünü Bugünü ve Yarını" konulu toplantı Kilimli'de gerçekleştirildi.

Eğitim Bir-Sen Kilimli temsilciliği tarafından Paflagon Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya Memur-Sen İl Başkanı Kamuran Aşkar ve Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı sendikaların şube başkanları ve yöneticileri ile Memur-Sen üyeleri katıldı. Yemeğin ardından panel gerçekleştirildi.

“1 KİŞİYE 3 OKUL DÜŞÜYOR”

Toplantı Memur-Sen il Temsilcisi Kamuran Aşkar’ın açılış konuşması ile başladı.

Aşkar konuşmasında öğretmenlik meslek kanunu yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: "Her göreve gelen Milli Eğitim Bakanı eğitim sistemini eleştiriyor. Yeni gelen Milli Eğitim Bakanımız da göreve başladıktan sonra Yeni bir yapılanma ile başlayacağız diye açıklama yapması eğitici arkadaşlarımızı ciddi anlamda sıkıntı içerisinde bırakmıştır. Bir ülkenin olmazsa olması eğitim, eğitimin de olmazsa olmazı eğitimcilerdir. Eğitimciler ile ittifak halinde olunmadıkça başarı söz konusu olamaz. Şimdi Milli Eğitim Bakanı açıklama yapıyor her okula kütüphane yapacağız diye. Eğer illa ki bir şey yapılmak isteniyorsa 24 Kasım öncesinde bize  nutuk atmayın önce öğretmen yasa tasarısını çıkarın önce öğretmenim meslek kanunu bir düzenleyin öğretmen meslek kanunuyla 24 Kasım ile gelin diyoruz bu bir. İlla ki her okula bir şey yapılmak isteniyor o zaman her okula bağımsız bir bütçe aktarın, aktarın ki idarecilerimize sorumluluk alabilirsin aksi takdirde idarecisine sorumluluk bile veremeden bütçe veremeden kalkıp da şunu bunu istiyoruz demenin de bir anlamı yok. böyle giderse okullarda yönetici bulunamayacak. Eğitimcilerin sorunu varken kütüphane ile başlamanın yanlış olduğunu ifade etmek istiyorum.

Zonguldak'ta geçen yıl İŞKUR tarafından 540 özel temizlik görevlisi alınırken bu sene sadece 171 kişi alındı. Başka bir değişle 470 okul olduğu düşünülürse neredeyse bir arkadaşa 3 tane okul düşüyor el insaf bir arkadaş 3 tane okulu nasıl süpürecek.

Açıklanan enflasyon sokaktaki enflasyon aynı değil. Açıklanan enflasyon hiçte inandırıcı değil. Bir devletten alacak mıyız ama bu millete borçluyuz.

Ülkemizin tamamının etkilendiği ve milli gelirde aşağı yukarı 3000 dolarlık bir kaybın uzun olduğu bir dönemde biz bu sıkıntılara göğüs geliriz bir Bu sıkından hepsinde aşarız ancak ülkeyi dizayn etmek için doların tırmandın da memnun olanlar bilsinler ki memur San asla ve asla bu ülkeye dolarla heşteklerle değişmeyecek kadar asil ve onurlu insanların Sendikasıdır bunu da burada bilinmesini istiyoruz özellikle"

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tombul toplantıda, toplu sözleşmenin dünü bugünü ve yarınını anlattı.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, toplu sözleşme yasasının acilen değiştirilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: "Toplu sözleşme sonrası illeri geliyoruz ve bugün de Zonguldak değil. Kamu sendikacılığın bir tarihçesi var. Türkiye'nin bürokrasiyi yapısı cumhuriyetle birlikte Fransız modelli almıştır. Biz bürokratik yapıyı memura sistemini tamam ile Fransa'dan almışız. Fransa'da da bugün memurların grev ve toplu sözleşme hakları tartışma konusu bizim ülkemizde de aynen tartışma konusu. 61 Anayasası'nda memurlara örgütlenme 20 derken işçiler ise toplu taşıma hakkı verildi. Fakat memurlar olarak bir Bu imkanı çok iyi kullanamadık işin türkçesi 71'de askeri darbe ile memurların örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldırıldı. Memurlar bunu dernekler yolla çözmeye çalıştılar takip 1990'lı yıllara gelene kadar. 1992 yılında ILO’nun 126.,  53. ve 86. maddeleri kabul edildikten sonra sonrasında başbakanlık genelgesi ile memurlar örgüt denebilir ifadesi bir genelge ile imkan tanındı. Bizde ilk olarak eğitimde örgütlenme başladık ve dolayısıyla 1995 yılında da geldiğimizde konfederasyonlar oluşmaya başladı. Fakat bu arada yasa yok ve tamamen boşluktaydı. 2001 yılında 4688 sayılı yasa çıkana kadar bir yasasız süre var. 2001 yılında 4688 sayılı yasa çıkıyor burada hizmet kolları oluşturuluyor, 11 tane hizmet kolu var, toplu görüşme sistem var, toplu görüşme sistemi her sene Ağustos ayında yapılacak olmadığı zaman uzlaştırmak kuruluna gidilecek, gerek toplu görüşmede gerekse uzlaştırma kurulunda alınan kararların hiçbirisinin bir bağlayıcılığı yok sadece tavsiye niteliğinde. Hükümet ister yapıyordu ister yapmıyordu.

2009 yılına kadar bu böyleydi ancak 2009 yılında Memur Sen 5 tane Sendikası yetkili oldu ve Memur-Sen bir konfederasyon olma şansını elde etti. Ve o günkü genel başkanımız biz bundan sonra toplu sözleşme olmazsa toplu görüşmeye oturmayacağız şartları koştu. Ve bu sektörden sonra memurların toplu sözleşmenin önündeki yasal ve anayasal neler olduğu konusunda bunları tartışalım denildi ve Abant'ta bir çalıştay düzenlendi. Abant Çalıştayı'nda çıkan sonuç bildirgesi'nde, memurların örgütlenme ve toplu resmi önündeki yasal ve anayasal engellerin kaldırılması için yapılması gereken bir iki çalışma var bunlar yapıldığı takdirde bu hakkının verilmesini herhangi bir mahsur olmadığı yönünde sonuç bildirgesinde yayınlandı ve 2010 yılında biliyorsunuz bir referanduma gidildi ve o referandumda memurların toplu sözleşme Hakkı elde edildi. Ve grev Hakkı olmaksızın memurlara toplu sözleşme Hakkı verilmesi referanduma girdi ve memur-sen olarak ülke çapında yetmez ama evet diye propaganda yürüttük ve biliyorsunuz toplu sözleşme hakkı 2010 yılı referandumu ile birlikte hayata geçmiş oldu.

2012 4688 nolu yasanın toplu sözleşme yasasına dönüşümünü ancak sağlayabildik.2012 yılında ilk toplu sözleşme masası kuruldu. Şu ana kadar 5 toplu sözleşmeye gerçekleştirildi, 2 tanesi hakem kuruluna gitti. Bu süreci neden anlatıyorum. Hakim kurulu üyeleri bize gelmeyin masada anlayışın diyor bize gelirse biz işverenin dediğini yaparız ve öylede oldu. Arkadaşlar kamu hakem Kurulu aslında bir hakem olması gerekirken sanki toplu sözleşme masasını tekrardan kurdular tekrardan müzakere yaptılar. Biz en baştan beri şunu söylüyoruz kamu işverenlerimize. Birincisi yasa sorunlu bu yasa ile toplu sözleşme yapılması artık imkansız hale geliyor Bu yasayı bir önce değiştirin.

İki, bu tutumla eğer giderseniz bizim toplu sözleşme imzalama şansımız da elimizden alıyorsunuz'

Toplantıda Eğitim Bir-Sen Kilimli ilçe temsilciliği görevini Çetin Demir’e devreden Cem Cenk Bayram’a Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Kamuran Aşkar tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Ardından Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonguç'ta, Eğitim Bir-Sen Kilimli ilçe temsilcisi Çetin Demir ve yeni yönetim kuruluna mazbatasını teslim ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Toplantı çekilen toplu hatıra resmi ile birlikte son buldu.

ŞEBNEM SAKA