Zonguldak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Atatürk Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ile Fatih Halk Eğitim Merkezi tarafından ortaklaşa proje kapsamında hastanede tedavi gören ağır ruhsal rahatsızlığı olan bireylerin rehabilitasyon süreçlerinde topluma kazandırmak için ürettikleri Ahşap Boyama, Resim ve El sanatlarından oluşan yaklaşık 340 ürün el  Esas 67 Burda Alış Veriş Merkezinde törenle sergilendi.

Atatürk Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Psikiyatri Uzmanı Dr.Elif Güneş Yalçın Koordinatörlüğünde hazırlanan Serginin Açılışına Vali  Yardımcısı Hüseyin Ergi, İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Muharrem Erdem, Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Fatih Akça, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Emre Erbaycu, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan, Genel Sekreterlik ve Hastane Yönetici Yardımcılarının yanı sıra el sanatlarını hazırlayan hasta ve yakınları katıldılar.

 Düzenlenen törende kısa bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi özetle şunları söyledi. “ Büyük bir titizlikle hazırlanmış el sanatları sergisi gerçekten çokm güzel olmuş. Adeta profesyonelleri aratmayan bir çalışma olmuş, kursun devam etmesi bizleri oldukça memnun etmiştir. Bu serginin hazırlanmasında emeği geçenlere buradan8 teşekkür etmek istiyorum “ dedi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Muharrem Erdem ise Sergi ile ilgili yapmış olduğu açıklamada ise şöyle dedi. “Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri Bakanlığımız 2011 yılında hazırlanan Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı kapsamında hizmete başlamıştır. Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ile ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara, toplum temelli ruh sağlığı çerçevesinde psikososyal destek hizmetlerinin verilmesi, takip ve tedavilerinin yapılması, gerektiğinde evde sağlık hizmetleri uygulamasına entegre bir şekilde yaşadıkları ortamda hizmet sunulabilmesi amaçlanmaktadır.

İlimizde Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde Ek Bina yerleşkesinde hizmete açılan Toplum Ruh Sağlığı Merkezimiz 15 Temmuz 2014 tarihi itibariyle hizmet vermeye başlamıştır. Şu an merkezimizde psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal çalışmacı ve hemşire görev yapmakta olup, hizmet kapsamında öncelikli olarak şizofreni tanısı almış olan hastalar ile bipolar bozukluğu olan hastalar yer almaktadır. Başvuru yapan hastalar uzman hekimin değerlendirmesi sonrası takip ve tedavi programına alınmakta ayrıca hasta yakınları da bilgilendirilerek hasta ve yakınlarına rehabilitasyon hizmeti verilmektedir. Hastaların ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla servis tahsisi de yapılmış, hizmetin daha fazla kişiye ulaşması amaçlanmıştır. Toplum Ruh Sağlığı Merkezine kabul edilen hastalara ilaç takip ve tedavilerinin yanı sıra bireysel ve grup terapileri yapılarak, hastaların belirti ve bulgularının azalması, iyileşmenin sürdürülebilirliğini sağlayarak hastaneye yatış sayısını azaltmak amaçlanmaktadır. Hastaların ailesel, toplumsal ve mesleki işlevlerinin geliştirilerek kendini idare edebilecek, mümkün olduğunca aileden bağımsız yaşayabilecek hale gelebilmesini sağlamak ve yeti yitimini önleyerek yaşam kalitesinin artmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda merkeze kabul edilen hastaların yakınlarının da tedaviye dahil edilerek hastalık hakkında bilgilendirmek ve eğitim vererek ailelerin yükünün azaltılması sağlanmaktadır. Düzenli ve sürekli tedaviyle hastalıktaki alevlenme süreçlerini önlemek ve kriz durumlarıyla baş edebilmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır. Hastaların sosyal işlevlerini ve özgüvenlerini arttırıcı faaliyetlerin yapılarak toplumsallaşmayı desteklemek ve hastaların etiketlenerek toplum dışına itilmesiyle ilgili genel tutumu değiştirmeye çalışmak amaçlanmaktadır.Şu an merkezimizden 320 hasta hizmet almakta olup, tüm sağlık tesislerimizde toplum sağlığı açısından ihtiyaç duyulan çalışmalar tarafımızca sürdürülmeye devam edilecektir. Sosyal etkinlik amacıyla açmış olduğumuz sergimize katkılarından dolayı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi danışanlarımıza, paydaş kurumumuz İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Fatih Halk Eğitim Merkezi eğitmenlerimize teşekkür ederiz.