Lavuar Alanında yapılan tanıtım günleri açılışına; Zonguldak Valisi Ali Kaban, Çevre ve Şehircilik Bakanı eski yardımcısı ve Milletvekili Aday adayı Muhammet Balta, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Vali Yardımcıları Şerefnur Oktay, Ahmet Mahiloğlu ve Hüseyin Ergi, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mahmut Özer, İl Emniyet Müdürü Osman Ak, Zonguldak Kömürspor Kulübü Başkanı Süleyman Caner, Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Başkanı Ertuğrul Koltuk, CHP Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu,  Zonguldak Cumhuriyet eski Başsavcısı ve Milletvekili Aday Adayı Hüseyin Özbakır, Memur-Sen Zonguldak eski İl Temsilcisi ve Milletvekili Aday Adayı Kamuran Aşkar, CHP Zonguldak eski İl Başkanı ve Milletvekili Aday Adayı Harun Akın, Zonguldak Ticaret Sanayi Odası eski Başkanı ve Milletvekili Aday Adayı Salih Demir, Karadeniz Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı ve Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas, Zonguldak İli Kalkındırma Derneği Başkanı Necati Başar,  Zonguldak Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, TTK eski Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşların temsilcileri, örgütleri, dernek başkanları, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

BAYRAK:“BU PROJEMİZ TUTARSA VALİMİZİN ÖNDERLİĞİNDE DEVAM ETTİRİRİZ”

Törenin açılış konuşmasını yapan Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Bayrak; “Zonguldak’ta ilk defa düzenlediğimiz 1. Trabzon Tanıtım günlerine hoş geldiniz. Bu soğuk havada buraya geldiğiniz için sizlere sonsuz teşekkür ediyorum. İnşallah bu günleri dolu dolu yaşarız. İnşallah bu projemiz tutar ve ondan sonra Sayın Valimizin önderliğinde devam ettiririz. Bize destek olan herkese Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve Derneğimiz adına çok teşekkür ediyorum”.

BALTA: “KARAELMAS DİYARINDA SİZLERLE BİRLİKTE OLMAKTAN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM”

Trabzon Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta ise, “Karaelmas diyarında sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok mutluyum. Ömrümün bir kısmı Zonguldak’ta geçti. 5 yıl boyunca İncivez Mahallesinde oturdum. Tekrar burada olup anılarımızı tazelediğimden dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Bizleri davet ederek mutlu eden derneğimize çok teşekkür ediyorum. Bu etkinliğin kültürlerin kaynaşmasına vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum”.

ÖZER: “, TRABZONLULAR TANITIM GÜNLERİ ZONGULDAK’A HAYIRLI OLSUN”

BEÜ Rektörü Mahmut Özer; “Zonguldaklılar, Trabzonlular tanıtım günleri etkinliklerinin bütün Zonguldak’a hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Zonguldaklıların birbirleri ile kaynaşmasını, sorunlarına el atmasını birlikte çözüm aramasını vesile olmasını diliyorum”.

AKDEMİR: “BU TÜR ETKİNLİKLER ÇOK ÖNEMLİDİR”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir; “Bu tür etkinlikler çok önemlidir. Başkan ve yönetim kurulu arkadaşlarımız bu etkinliği düzenlediler. Bizler Zonguldaklıyız. 81 ilden dostlarımız kardeşlerimiz burada ekmeğini kazanıyorlar. Kömürün bulunduğu tarihten bugüne kadar hep birlikte dostça, kardeşçe acılarımızı, sevinçlerimizi hep birlikte paylaştık. Zonguldak gerçekten Türkiye’nin farklı bir mozaiğidir. 81 vilayetin kültürlerini içinde barındırma özelliği taşıyan tek ildir diye düşünüyorum.  Arkadaşlarımızın bu etkinliği içerisinde bulunmaktan büyük gurur duydum. Bizler bu sevgi ve saygıyı bugüne kadar nasıl yaşattıysak bundan sonrada devam edeceğine hiç şüphem yoktur. Bu anlamda bu günlerin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Başkanımızı ve yönetimine teşekkür ediyorum”.

BALTA: “ZONGULDAK’TA ÇOK GÜZEL ANILARIMIZ OLDU”

Çevre ve Şehircilik Bakanı eski yardımcısı ve Milletvekili Aday adayı Muhammet Balta, “Zonguldak’ın bizim için çok ayrı bir yeri var. Gençliğimizin en güzel yıllarının geçtiği bir yerdir Zonguldak. Zonguldak’ta maden mühendisliği okudum. Zonguldak’ta çok güzel anılarımız oldu. Dernek Başkanımız bu anıları bizlere tekrar yaşattı. Bu anıları yaşadığımız zaman tekrar gençliğimize dönüyoruz. Nereden nereye geldik. Trabzon-Zonguldak kültür kaynaşması deniyor. Biz kaynaştık, akraba olduk, beraber ağladık beraber güldük bu şehirde. Burada yaşayan insanlar Zonguldak’ı unutmuyorlar zaten. Herkesin Zonguldak’la bir bağı var. Benim babam ve dedem Zonguldak’ta madende çalışmışlar. Trabzonluların bize her yer Trabzon sözü çok manidardır. Vatan topraklarını sevdiklerini için bulunduğu toprakları sahipleniyorlar. Yani şunu söylemek istiyorlar. Al bayrağın dalgalandığı her yerde biz varız, mücadele ediyoruz. Ben bütün Trabzonlu hemşerilerimi kutluyorum. Zonguldaklı hemşerilerimizi de kutluyorum. Zonguldaklılar güzel insanlardır. Bu yerde olmamıza Zonguldak’ın da çok büyük etkisi var. Zonguldak’tan mezun olduğumu her zaman övüne övüne söylüyorum. Bu organizasyonu yapan Trabzonlular derneğine başarılar diliyorum. Allah onlardan razı olsun. Birlikte Türkiye’yiz diyorum. Birlik ve kardeşlik içerisinde daha nice yıllara diliyorum.

KABAN: “TANITIM GÜNLERİMİZİN 2. VE 3. GELECEKTİR”

Son olarak konuşan Ali Kaban ise şunları söyledi: “İlimizde düzenlenen bu etkinliğe hoş geldiniz. Bu dönem etkinlik biraz aceleye geldi. Arkadaşlarımızla da paylaştık hatta bir kısım konulara müdahale oldum bazı şeyleri düzeltmek zorunda kaldık. Ama şunu da kabul etmek lazım her şey zaman içerisinde düzeliyor.  İşler yapıldıkça eksikler görülüyor bunlar düzeltilerek devam edecektir inşallah. Bundan sonra ki etkinliklerde eksiklerin düzeltileceğini düşünüyorum. Trabzon ve Zonguldak arasındaki karayolundan kaynaklanan uzun süren mesafeyi hava yoluyla kısaltılabilecek bir imkan var. Bunun içinde arkadaşlarımızla bir çalışma başlattık. Zonguldak ile Trabzon arasında kalpten kalbe giden yol havayolu aracılığıyla kısalmış olacak. Arkadaşlarımızın güzel bir icadı olmuş. Trabzon’un ‘Zon’ ile Zonguldak’ın ‘Zon’u kalpte buluşuyor. Çok güzel bir buluş. İnşallah kalp noktasında buluşan ilişi bundan sonrada devam edecektir. İnşallah bundan sonra da tanıtım günlerimizin 2. Ve 3. gelecektir. Arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Bundan sonraki çalışmalarında da her türlü desteği elimizden geldiğince yapacağımızı belirtmek istiyorum”.

HALK OYUNLARI EKİBİNİN ÖNÜNE GELEN SOKAK KÖPEĞİ, PROTOKOLÜ GÜLDÜRDÜ

Daha sonra sahneye Trabzon ve Zonguldak yöresi halk oyunları ekibi çıktı. Protokolün önünde Trabzon yöresi folklor oyununun sergilendiği sırada, bir sokak köpeğinin halk oyunları ekibi ile protokol arasına girmesi herkesi güldürdü. Protokol üyelerinin de gülmekten kendini alamadığı köpek, halk oyunu sergileyen ekip ile protokol arasından yürüyerek seyircilerin arasına karıştı.

TRABZON'UN YÖRESEL ÜRÜNLERİ SERGİLENDİ

Bu arada Trabzon'a ait ürünlerin sergilendiği standlar ilgi odağı oldu. Trabzon tulum peyniri ve diğer yöresel ürünlerinin sergilendiği standı çok beğendiğini ifade eden Muhammet Yazıcı isimli vatandaş, "Yöremizin ürünlerinin sergilenmesi ve kemençelerimizin çalınmasıyla memleketimize gitmiş gibi olduk" ifadesini kullandı.

Festivalin 5 gün boyunca devam edeceği öğrenildi.