Emek Partisi (EMEP) Zonguldak İl Örgütü, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kent merkezi ve ilçelerde etkili olan kar yağışı sonrası uzun saatler süren elektrik kesintilerinin yaşanmasına tepki gösterdi.

EMEP Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli, "3 gün süreli elektrik kesintisi sonucunda tedarik zincirinde aksamalar yaşanacak, ürün maliyetlerinde artış olacaktır. Bu durum halka yeni zamlar olarak yansıyacaktır" dedi.

Elektrik ve doğalgaza üst üste yapılan fahiş zamların ardından ilk faturaların gelmeye başladığını belirten Türeli, “Akaryakıt ürünleri, temel tüketim maddeleri, elektrik ve doğalgaza gelen fahiş zamlar emekçilerin canına tak etti. Elektiriğe yapılan fahiş zam yetmezmiş gibi şimdi de kış ayında elektrik kesintisi yaşanıyor. Elektrik kesintiden en çok da hastalar, engeliler, yaşlılar ve çocuklar olumsuz etkilenmektedir. Kar yağışının saatlerce süren elektrik kesintisine gerekçe yapılması kesinlikle kabul edilemez.  Türkiye’deki mevsim şartları bilinmektedir. Buna göre gerekli tedbirler alınmalıydı. ‘Bakım-onarım’ adı altında sürekli elektrik kesintisi yapıldı ama kar yağışıyla birlikte görüldü ki sözü edilen ‘bakım-onarım’ dahi yapılmamış. Yurttaşlara daha iyi hizmet getirileceği iddiasıyla yapılan özelleştirme sonucu yurttaşlar daha da mağdur edilmiştir. Yaşananların asıl sorumlusunun enerjide özelleştirme politikası olduğu ve bu politikanın çöktüğü bir kez daha görülmüştür. Enerji alanı özel sektörün kâr inisiyatifine bırakılamaz.” dedi.

“ENERJİDE ÖZELLEŞTİRME VE DIŞA BAĞIMLIĞA SON VERİLMELİ”

Türkiye'deki tüm Organize Sanayi Bölgeleri'nde uygulanacak 3 günlük elektrik kesintisine de değinen Ateş Türeli, “Diğer taraftan İran’dan Türkiye’ye gelen doğalgazın iletim hattında meydana gelen bir arıza nedeniyle 10 gün süreyle kesinti olacağının açıklanmasının ardından Enerji Bakanlığı ülke genelindeki tüm organize sanayi bölgeleri ve OSB’ler dışındaki işletmelere 3 gün süreyle elektrik verilmeyeceğini açıklamıştır. 

Kesintinin yapılacağının duyurulmasının hemen ardından kimi illerde birçok fabrikada işçiler hafta tatilinde de çalıştırılmıştır. Patronlar çalışılmayan günler için kimi işyerlerinde telafi çalışması yapılmasını, kimi işyerlerinde ücretsiz izni, kimi işyerlerinde ise yıllık izinlerden kesinti yapılmasını dayatmıştır. Enerjideki dışa bağımlılığın ve özelleştirmelerin bir sonucu olarak elektrik ve doğalgazı fahiş fiyatlarla kullanan emekçilere bugün bu dışa bağımlığın sonucu olarak ortaya çıkan kesintilerin bedeli de ödetilmek isteniyor.  Enerjideki dışa bağımlığın sonucu olarak ortaya çıkan bu tablonun faturasının işçilere ödetilmesi kabul edilemez. Bugün bu noktaya gelmemizin nedeni iktidarın politikalarıdır. Ne ücretsiz izin, ne telafi çalışması, ne de yıllık izin kesintisi, bu uygulamaların hiçbiri kabul edilemez. Yapılması gereken tüm işçilere ücretli izin verilmesi, işçilerin hak kaybı yaşamasının engellenmesidir. Ayrıca 3 gün süreli elektrik kesintisi sonucunda tedarik zincirinde aksamalar yaşanacak, ürün maliyetlerinde artış olacaktır. Bu durum halka yeni zamlar olarak yansıyacaktır.

Enerjide özelleştirme ve dışa bağımlılık politikaları sonucunda gelinen nokta karanlıktır, mağduriyettir. Enerji politikaları kamu yararına göre değiştirilmelidir. Enerjide özelleştirme ve dışa bağımlığa son verilmeli, halka ucuz enerji sağlanmalı, oluşan kesintilerin faturası işçilere ve halka ödetilmemelidir.”  dedi.