Zonguldak Turizm Odaklı Yerel Kalkınma Toplantısı gerçekleştirildi.

Bu yıl 45.si düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri Zonguldak Valiliği koordinasyonunda başladı. Etkinlik kapsamında düzenlenen Zonguldak Turizm Odaklı Yerel Kalkınma Toplantısının birinci ve ikinci oturumu dün Vali Tutulmaz başkanlığında gerçekleştirildi.

Pandemi koşulları nedeniyle çevrim içi gerçekleştirilen toplantıya; kamu kurum ve kuruluşları, ticaret ve sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve akademisyenler katılım sağladı. Açılış konuşmaları Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Akçay, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Çufalı ve Vali Mustafa Tutulmaz tarafından gerçekleştirildi.

Konuşmasına; turizmin önemi, sağladığı faydalar, bölge ve ülke kalkınmasındaki yeri, gelişme potansiyeli ve sektörün gelecek trendi gibi konuları üzerinde durarak başlayan Vali Tutulmaz, turizmin geliştirilmesi için etkin tanıtım faaliyetlerinin önemine özellikle vurgu yaptı. Konuşmasını Zonguldak ili turizm potansiyeline değinerek sürdüren Tutulmaz, Zonguldak’ın doğasından denizine, tarihinden endüstri mirasına kadar birçok değere sahip olduğuna ancak bu değerlerden turizm açısından yeterince yararlanamadığına dikkat çekti.

Zonguldak’ta turizmin geliştirilmesi ve canlandırılması için bir tanıtım atağı çalışmasının başlatıldığını belirten Tutulmaz, bu kapsamda öncelikle Turizm Tanıtım Çalışma Grubu’nun oluşturulduğunu ifade etti. 

Valilik koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten ve BAKKA, Özel İdare, Belediye, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Üniversite, Ticaret ve Sanayi Odası ve Zonguldak Turizm Platformu temsilcilerinin yer aldığı çalışma grubunun yaptığı ve planladığı çalışmaları anlatan Tutulmaz, BAKKA bünyesinde kurulan Zonguldak Tanıtım Ofisi aracılığıyla koordinasyonun güçlendirildiğini ve Visit Zonguldak markasıyla turizm projelerine çatı oluşturulduğunun altını çizdi.

Çalışma grubu aracılığıyla; turizm envanteri oluşturulduğunu, turizm stratejisi geliştirildiğini, internet sitesi ve sosyal medya hesaplarının yönetildiğini, fuarlara katılım sağlanarak farkındalık oluşturulduğunu, fenomenlerle bölge tanıtım çalışmalarının gerçekleştirildiğini ifade eden Tutulmaz, yakın zaman önce, Zonguldak ilinin Latin Amerika ülkelerinde yayımlanan ülkemiz tanıtım videolarında yer almasının da oldukça memnuniyet verici bir gelişme olduğunu kaydetti.

Diğer taraftan Zonguldak'ta turizm açısından müdahale edilmesi gereken alanlar ve bu kapsamda yapılması gereken birçok çalışma olduğuna dikkat çeken Vali Tutulmaz, Maden Müzesinden mağaralara, Endüstri Mirasından Yeşil Rota’ya, Porsuk Ağacından Filyos Antik Kentine, Jeopark oluşumundan deneyim turizmine, coğrafi işaret çalışmalarından markalaşma ve bütüncül turizm destinasyon yönetim çalışmalarına varana kadar birçok planlama üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Bununla birlikte yapılacak çalışmalarda önce yerelde bir inancın oluşmasının ve sonra da işbirliği kültürüyle hareket etmenin önemine değinip katılımcılara teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Açılış konuşmalarını müteakip etkinliğin birinci oturumu BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu yönetiminde yapıldı. Oturum yöneticisi ve konuşmacılar tarafından; Kalkınma Ajanslarının Yerel Kalkınmadaki ve Turizmdeki Rolü, TSO’ların Yerel Kalkınmada Turizme Bakışı, Turizm Tanıtma Stratejileri/Destinasyon Markalama, Batı Karadeniz Bölgesi Turizm Hareketleri, Turistik Gezi Treni ve Zonguldak Özelinde Destinasyon Yönetimi konu başlıklarında konuşmalar gerçekleştirildi.

Etkinliğin öğleden sonraki ve ikinci oturumu ise kendisi de Zonguldaklı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Eski Genel Müdürü İrfan Önal tarafından yönetildi. Bu oturumda da, konuşmacılar tarafından; TTK ve Endüstri Mirası, Zonguldak İlinde Turizme Yönelik Altyapı Çalışmaları, Zonguldak Valiliği Turizm Çalışma Ofisi, Zonguldak Emek ve Kültür Tarihi, Zonguldak Emek ve Kültür Tarihinin Sanata ve Kültüre Yansımaları, Endüstriyel Mirasta Yerel ve Dünya Örnekleri konularında bilgiler verildi.

Etkinliğin üçüncü ve dördüncü oturumlarının 20 Nisan 2021 tarihinde yine çevrim içi olarak gerçekleştirileceği belirtildi.