CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu`nun, Başbakan Binali Yıldırım`a, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olduğu dönemde yapmış olduğu Zonguldak ziyaretinde Zonguldak-Çaycuma- Saltukova Havalanı’nda iç hat seferlerinin başlamasına yönelik söylediği sözleri hatırlatarak verdiği soru önergesine cevap gelmedi

 

“Zonguldak için çok önemli olan, Zonguldak basının ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının hayata geçirilmesi için ciddi çaba harcadığı Zonguldak-Çaycuma- Saltukova Havalanı’nda iç hat seferlerinin başlamasına yönelik Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Meclis Başkanlığı’na 05.01.2017 tarihinde verilen Turpcu`nun önergesi Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevapsız bırakıldı.”

BAŞBAKANYILDIRIM`A HANGİ SÖZLERİ HATIRLATILMIŞ, HANGİ SORULAR SORULMUŞTU?”

Şerafettin Turpcu’nun bu konuda basın danışmanlığından yapılan açıklaması şöyle:

“Turpcu, önergesinde Başbakan Yıldırım`a, 27 Nisan 2016 tarihinde, o dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak ziyaret etmiş olduğunuz Zonguldak’ta, Havaalanı’nın iç hat seferlerine en kısa sürede başlayacağı bilgisini verdiniz. Ancak o günden bu yana somut bir gelişme kaydedilmemiştir, diyerek şu soruları yöneltmişti.

1-      1-Zonguldak-Çaycuma- SaltukovaHavalanı’nda yurt içi seferler başlayacak mıdır? Başlayacaksa ne zaman başlayacaktır?

2-   2-  2016 Nisan ayında gerçekleştirdiğiniz Zonguldak ziyaretinizde, tren garında yapmış olduğunuz konuşmada “bu havaalanından; İstanbul’a, İzmir’e, Antalya’ya, Erzurum’a da uçuşlar olmalı. Bunun için sizden de gayret bekliyorum. İç hat seferlerini sizlerin desteğiyle başlatacağız. Ama bu seferlerin dolu olması görevi sizin... Unutmayın, marifet iltifata tabidir, alıcısı olmayan mal metadır. Biz marifetimizi göstereceğiz, siz de gerekli katkıyı yapacaksınız. Söz mü?” ifadelerine yer vermiştiniz. Bu sözünüzü icraata dönüştürecek misiniz? Bu tarihe kadar neden somut adım atılmamıştır?

3-    3-  Bölge gurbetçisinin (Zonguldak, Bartın, Karabük illerimiz) sayısının 600 bin civarında olduğu hesap edilmektedir, gurbetçilerimizden ve yurt içinden de yoğun şekilde ulaşım talebi olmasına rağmen neden iç hat seferleri düzenli şekilde işleyen bir havalimanına sahip değiliz?

4-   4-   Zonguldak-Çaycuma- Saltukova Havaalanı tehlike arz ettiği için uçuşların başlatılmadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise söz konusu tehlikelerin bertaraf edilmesi için hangi önlemlerin alınması planlanmaktadır? Eğer tehlike varsa tehlikeyi bertaraf etmek için yeni bir pist yapılması planı var mıdır? Böyle bir risk söz konusu olsaydı, havaalanına Alman şirket veya şirketlerin uçuşlarını gerçekleştirmesi mümkün olur muydu?

5-    5-  İç hat seferlerinin başlaması, ya da Zonguldak’tan yurt dışına direk seferlerin (örn: Almanya) başlaması için konuyla ilgili Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürlüğü ile bir görüşmeniz olmuş mudur? Görüşme olduysa THY’nin bu konudaki görüş ve cevabı ne olmuştur?

6-      6-Zonguldak’ın ve bölgemizin bu mağduriyetinin ve mahrumiyetinin giderilmesi için hangi acil ve hızlı tedbir ve önlemlerin alınması planlanmaktadır?”

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE HALK İLE YÖNETİM ARASINDAKİ BAĞ TAMAMEN KOPACAK”

“Anayasa değişikliğiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, bundan böyle "…Başbakan veya bakanlar kurulu …" yerine ancak "…Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara…" yazılı soru sorabileceklerdir.

“MİLLETVEKİLLERİ CUMHURBAŞKANI'NA SORU DAHİ SORAMAYACAK”

“Yani yapılmak istenen değişiklikte, Cumhurbaşkanı, halihazırdaki Başbakan'ın yerine geçen; ancak onu ciddi ölçüde aşan yetkilerle donatılmaktadır. Yürütme'nin tek ve etkin başı olan Cumhurbaşkanı'nın milletvekilleri tarafından yöneltilecek soruların asıl muhatabı olması gerekmektedir.

Yeni sistemde, tüm Yürütme yetkilerinin Cumhurbaşkanı'nda toplanmış olmasına karşın; milletvekillerinin Cumhurbaşkanı'na soru sormalarına olanak tanınmamakta; sorular ancak "…Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara…" yöneltilebilmektedir.”

“KENDİLERİNİ HALKA MI SORUMLU HİSSEDECEKLER YOKSA KENDİLERİNİ ATAYAN CUMHURBAŞKANINA MI?”

“Halk tarafından seçilmemiş ama Cumhurbaşkanı tarafından hiçbir kriter aranmadan atanmış –sayıları belirsiz- Cumhurbaşkanı yardımcıları kendilerini halka karşı mı sorumlu hissedecektir yoksa kendilerini atayan Cumhurbaşkanına mı?

Yeni sistemde halk ile yönetim arasındaki bağ tamamen kopacak!

Şimdi kendi verdikleri sözlere bile cevap vermeyen yöneticilere, yeni sistemde halk nasıl ulaşacak, derdini nasıl anlatacak, nasıl çözüm bulacak?”

“ONLAR YAPIYORMUŞ GİBİ YAPMAYA DEVAM EDECEKLER, OLAN ZONGULDAK`A OLACAK”

“Yeni sistemde, her seçim dönemi en iyi yaptıkları şey olan `yapıyormuş gibi yapan, çözecekmiş gibi davranan` iktidar milletvekillerin de hiç bir fonksiyonu kalmayacak. Onlar yine havaalanı iç hat seferleri başlayacakmış gibi yapacak, Zonguldak’ın yolları hemen tamamlanacakmış gibi davranacak, Zonguldak maden şehitleri Soma yasası kapsamına alınacakmış gibi yapılacak, Zonguldak’ın geçmişine, bugününe ve geleceğine sahip çıkarak TTK ilehayali sözler hayata geçirilecek gibi yapılacakvs. ! Olan ise Zonguldak`a, Zonguldaklılara olacak. Bu sefer Zonguldaklıların karşında hesap sorabilecekleri bir sorumlu da olmayacak. Milletin seçilmiş vekili, derdini Cumhurbaşkanı tarafından atanmış kişiye anlatmaya çalışacak ama cevap alabilecek mi? Sadece basına servis etmek için çektirdikleri fotoğraflar kendilerine anı olarak kalacak! Yıllardır olduğu gibi kaybeden yine biz, Zonguldak olacak. Sayın Başbakan’ın soru önergemize cevap vermemesine rağmen, dün Zonguldak basınında yer alan Zonguldak`ta iç hat seferlerinin başlatılmasına ilişkin haberleri de referandum rüşveti olarak değerlendiriyoruz. Başbakan’ın kendi sözlerine cevap vermediği bir durumda THY`nin bir iradesi varsa bunun bilmek isteriz ve bunu takdir ederiz. Referandum öncesinde gerçekleştirsinler, teşekkür etmek borcumuzdur! Bizim amacımız `bağcı dövmek değil üzüm yemek`!”

“HALK SADECE CUMHURBAŞKANINI SEÇİYOR, GERİYE KALAN HER ŞEYİ CUMHURBAŞKANI SEÇİYOR!”

“Halkın cumhurbaşkanını seçtiği, geriye kalan her şeyin iseCumhurbaşkanıtarafından seçildiği garabet bir sistem getirmek istiyorlar.

Yukarıdasadece bir örneğini detaylarıyla açıkladığımız nedenlerden dolayı bu sisteme kesinlikle HAYIR!

Zonguldak’a hiçbir hayrı olmayacak bu sisteme HAYIR!

Cumhuriyetimiz için HAYIR!

`Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir` sözünün `Egemenlik Kayıtsız Şartsız Tek Kişinindir` haline gelmesine karşı HAYIR!”