CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 16 Nisan’da yapılacak referandumda ‘hayır’ cephesinin terörist ilan edilmesine tepki gösterdi

“ÜLKEYİ BÖLMENİN NE ANLAMI VAR?”

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, anayasının 18 maddesinin değiştirilmesiyle ilgili olarak 16 Nisan’da yapılacak referandum ‘hayır’ oyu kullanacakların terörist ilan edilmesine tepki gösterdi. Turpcu, il, ilçe ve belde başkanları ile parti binasında yaptığı basın toplantısında konuşarak, “Böyle bir durumda yüzde 51’le evet çıksa ne olur çıkmasa ne olur. Etrafımız kan gölü durumda. Halkı bu şekilde bir daha bir daha bölmenin ne anlamı var” dedi.

Turpcu yaptığı açıklamada, “İl Başkanımızın dediği gibi dünyada örneği az dolan başkanlık sistemi bile olmayan Türk tipi de olmayan bir güç verilecektir. Kuzey Kore, Suriye, Afrika’nın geri kalmış ülkelerinde olan bir sistem kurulmaya çalışılıyor. Bu ne oldu da böyle oldu derseniz esas sorulması gereken soru budur. 15 yıldır ne yapıldı da böyle oldu diye düşündüğünüzde hepsi çıkıyor. 15 Temmuz Darbe girişimi, PKK ile yapılan anlaşmalar vs. ile bu böyle olmuştur. Esas önemli olan ne olduda bu hale geldik. Metehan’dan bu döneme kadar Türk tarihinde olmayan bir şey yapılıyor. Bunlar geldiğinde terör sıfırdı, komşularla sorun yoktu. PKK ele başı yakalanmıştı. Bunlar geldiler ve baştan herkesi kullandılar. AB’yi kullandılar, gündüz vakti havai fişek attılar. Tüm yol arkadaşlarını sattılar ve bunların beslemeleri yüzünde 15 Temmuz yaşandı. Normal bir yargılanmaların olduğu yerde bunların hepsinin yargılanması lazım. Bunlarda bundan korktukları için bu sistemi getiriyorlar. Hakim ve savcılar kurulunun 12 tanesini kendileri atayacaklar geri kalan 6 tanesini de çoğunluk partisi atayacağı için tüm yargılanmaların önünü kesiyorlar. 400 milletvekili ile biz bunu yargılayacağız denildiğinde bile yargılanmaya geçildiğinde ise atamaları kendileri yaptıkları için nasıl tarafsız yargılanacaklar.18 yaşında milletvekilli yapacaklar. Sen bu gençlerin önce geleceğini hallet sonra bak. Bide bu milletvekili olacak 18 yaşındaki gençlerimiz askere de gitmeyecek muaf olacak. Şimdi diyorlar ki hayırcılar terörist. Hadi anlat o zaman Saadet partisi ne zamandır teröristlik yapıyor. Böyle bir durumda yüzde 51’le evet çıksa ne olur çıkmasa ne olur. Etrafımız kan gölü durumda. Halkı bu şekilde bir daha bir daha bölmenin ne anlamı var. Anayasa mahkemesi de şuan bunu görmezden geliyorlar. Dolayısıyla KHK’lerle bu içinden çıkılmaz hale gelmiştir. KHK’lara dur diyemeyen anayasa mahkemesine de CHP bu durumda başvurmayacaktır. Böyle bir Cumhurbaşkanlığı sistemi de kesinlikle olmaz” şeklinde konuştu.

“EZİCİ BİR HAYIR ÇIKMASI LAZIM”

Zonguldak bu zamana kadar adam akıllı bir hizmet almadığını da savunan Turpcu, “Ereğli yoluna bakarsak. 1980 yılından bu yana o yol yapılıyor. O yolun güzergahı sanırım yanlış. O yol yapılsa bile kardan buzdan geçilmiyor. Devrek Dorukhan tüneli arasını yandaş bir şirket aldı. Devrek Dorukhan tünelinin tüm birim fiyatlarına bakın, bir de Ereğli yolundaki birim fiyatlarına bakın aradaki farkı göreceksiniz. Artık Türkiye’de hiçbir şeye güven yok. Zonguldak için şunu söylemek istiyorum. 15 yılda Zonguldak’a ne yaptınız da şimdi buradan evet istiyorsunuz. Tüm Zonguldak’ın MHP’si AKP’si hangi partiye oy verirse versin bu hizmetsizliğe karşı daha ezici bir çoğunlukla hayır diyeceğine inanıyorum” dedi.

“NE YAPTILARDA SOLUN KALESİ OLDU”

AKP Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar’ın hafta sonu yapılan Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında, ‘Zonguldak AKP’nin kalesidir’ şeklindeki sözlerini de eleştiren Turpcu, “Sayın Ulupınar’a selamlarımı yolluyorum. Ne yaptılar da Zonguldak’ta kale oldular. Hangi hizmeti yaptılar. Sadece göçe baktığınızda durum ortada. Tershanelerimi yaptılar, TTK’ya işçi mi aldılar, hava alanını açtılar. Bu beladan Zonguldak’ın biran önce kurtarılması lazım. Kale olacak ne yaptılar onu biran önce açıklamalı. Türkiye uyanmıştır. Hayır cephesine saldırılar bu yöndedir” ifadelerine yer verdi. 

“YAKA PAÇA DIŞARI ATTILAR”

Turpcu, partisinin il ve ilçe yönetiminin yanı sıra her zaman olduğu gibi partinin üyelerine de basın toplantısı yapılacağı yönünde bilgi verdiği toplantıda basın mensuplarının sorduğu soruları yanıtladığı sırada Turpcu’ya bir üye konuşmak istediğini söyledi. Turpcu’nun ‘hayır’ cevabı vermesi üzerine ön taraflara geçmeye çalışan parti üyesi, “Burada AKP bu ülkeye sahip çıkmadı diyorsunuz. Peki siz söyleyin siz ne kadar sahip çıkıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Turpcu yaşanan sabote sonrasında ayağa kalkarak, ‘Atın şunu dışarıya konuşturmayın, demedim mi?’ şeklinde diğer partilere tepki göstermesi sonrasında, parti üyesi diğer partililerce yaka paça dışarı çıkartıldı. Yaşanan olay ardından toplantı son buldu.

(Umut ERSES)