Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından yaptırılan  "Emeklilerin Yaşadığı Yerler Araştırması"na göre Türkiye genelinde 8 milyon 615 bin işçi emeklisi, 2 milyon 718 bin esnaf emeklisi ve 2 milyon 389 bin memur emeklisi olmak üzere toplam 13 milyon 722 bin kişi emekli aylığı alıyor.

EMEĞİN BAŞKENTİ EMEKLİNİN BAŞKENTİ OLDU

 İstanbul, 2,6 milyon kişiyle Türkiye'de en fazla emeklinin yaşadığı şehir olurken,
nüfusu 589 bin olan Zonguldak'ta 164 bin emekli yaşıyor. Devlet ve özel kömür madenlerinden emekli olanların da etkisiyle nüfusunun yaklaşık yüzde 28'i emeklilerden oluşan Zonguldak, bu oranla Türkiye'nin en fazla emekli yoğunluğuna sahip kenti durumunda bulunuyor. Zonguldak'ın ardından sırasıyla  Sinop, Balıkesir ve Bartın geliyor. Emeklilerin büyükşehirlerde ve denize kıyısı olan illerde yaşadığı sonucuna ulaşılan raporda, bir zamanlar 50 bin maden işçisine ev sahipliği yapan TTK'da halihazırda 6 bin madencinin kalması kentte yaşanan göçün en somut örneği dikkat çekiyor.

"EMEKLİ ÖNCELİKLİ POLİTİKALAR İSTİYORUZ"

Araştırmayı yaptıran Tüm İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, bu araştırmaya göre  emekli nüfusunun genel olarak denize kıyısı olan şehirlerde yoğunlaştığına dikkat çekerek,  "Emeklilerimizin şehir tercihlerinde, sağlık hizmetlerine erişim ve sosyal yaşamı yanında denize kıyısı olan şehirler de belirleyici. Tüm bunlar hükümetin ve yerel yönetimlerin emeklilerin ve yaşlıların yaşam koşullarını iyileştirecek yatırım ve faaliyetlere nerelerde yoğunlaşması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu araştırma bağlamında yetkililerin yaşlı ve emekli öncelikli politikalara ağırlık vermesini istiyoruz" dedi.