İşadamı Yusuf Günay’ın açıklamaları Türkiye Gazetesi’nde manşette yayınladı. Oda TV o manşeti şu satırlarla verdi

“VAKIFBANK ERDOĞAN’I DÜŞÜRMEYi Mİ İSTİYOR?”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Ağustos 2016 tarihinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi üyeleriyle yaptığı istişare toplantısında, kredileri geri çağırmayı ‘ihanet’ olarak nitelemişti. Erdoğan’ın bu açıklamalarından sonra hükümete yakın Türkiye gazetesi kamu bankalarının kredi işlemleriyle ilgili haberlere başladı.

Türkiye gazetesinin bugünkü birinci sayfasında “Erdoğan’ın ikazına rağmen… Vakıf iş adamlarının canına okudu” başlığıyla yayınladı. Vakıfbank’tan kredi çeken Zonguldaklı iş adamı Yusuf Günay’ın yaşadıkları sol haber portalı Oda TV’nin manşetinde “Vakıfbank Erdoğan'ı düşürmeye mi çalışıyor” başlığıyla yer buldu. İşte Türkiye Gazetesi’nde ve Oda TV’de yankı bulan o haber:

KREDİYİ GERİ ÇAĞIRDILAR

Vakıfbank’tan kredi çeken Madencilik ve metal ana sanayi başta olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren Arı Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Günay, başından geçenleri şöyle anlattı: “47 yıldır ticari faaliyetimizi aralıksız olarak sürdürmekteyiz. Bugüne kadar tek bir gün bile kredilerimiz temerrüde düşmedi, 1 gün bile geç ödemede bulunmadık, hiçbir çekimiz dönmedi. Şirketlerimizin hiçbir ekonomik sıkıntısı bulunmamaktadır. Buna rağmen 27 Temmuz 2016 tarihinde Vakıfbank tarafından şirketlerimize ihtarnameler gönderilmiş ve hesaplarımıza bloke konulmuştur. Yazılı veya sözlü olarak tarafımıza herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Defalarca iletişime geçme girişimlerimiz Vakıfbank tarafından neticesiz bırakılmıştır. Vakıfbank, şirketlerimiz tarafından kullanılmakta olan tüm kredilerin sadece 1 gün içerisinde geri ödenmesini talep etti. Bu kredinin tutarı, 10 milyon 53 TL idi. Bankadaki hesaplarımızda ise 5 milyon 898 bin TL paramız bulunuyordu.”

FAİZİ ARTIRMAK İSTEDİLER

Günay “Vakıfbank’a ödemeleri aksatmadığımızı ama yine de teminat olarak ipotek verebileceğimizi, bu yüklü ödemeyi yaparak zarara uğrayacağımızı, o gün çalışan sayımızın 606 olduğunu, bu ödemelerin istihdamımızı düşüreceğini bildirdik. Zonguldak Vergi Dairesi Başkanlığı da, bizim talebimiz üzerine, şirketlerimiz hakkında herhangi bir haciz, elektronik haciz ve ihtiyati haciz bulunmadığını belgeledi. Banka, teminat olarak ipotek verilmesi hususunun, sözleşmedeki yüzde 13,25 olan faiz tutarının yüzde 18 olarak değiştirilmesinin tarafımızca kabul edilmesi durumunda, Genel Müdürlüğe sorulabileceğini bildirdi. Bu faiz oranını kabul edemezdik. O an hem ticari itibarımı hem de kefillerimi düşündüm. 2 gün sonra ödeme yapabileceğimizi bildirdik” ifadelerini kullandı.

‘İYİ NİYET YOK’

Zonguldaklı iş adamı Günay süreçte yaşananları şöyle anlattı:

“Bunun üzerine aynı gün noter kanalıyla ihtarname çektiler. Bu ihtarnamelerden diğer bankalar da haberdar oldu ve şirketlerimize tedirginliklerini bildirdiler. 1 gün içinde borçlarımızı kapatmamız, bu tedirginlikleri ortadan kaldırmak için yeterli olsa da, o tarihlerde ülkenin içinde bulunduğu durum itibarıyla biz de zedelendik. Bölge Müdürü Ahmet Turan ve Şube Müdürü Uğur Ergül’e, yapmış oldukları uygulamanın Genel Kredi Sözleşmesine aykırı olduğunu, taraflar olarak imzalamış bulunduğumuz sözleşmelerde böyle bir haklarının bulunmadığını izah ettik. Şirketlerimizden biri olan Emko Fenni Malzeme AŞ’nin, sektöründe ilk 3 firmadan biri olduğunu, tek yerli sermaye olduğunu ve ağırlıklı olarak ihracata dayalı faaliyet gösterdiğini bildirdik. İşlerimizi büyütüp, ihracatımızı, istihdamı, ülkeye döviz girişini artıracaktık, buna engel oldular. Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılı durumda bu işlemleri iyi niyetle karşılamamız mümkün değil. Bugün de bankalarla çalışmaya devam etmekteyiz ve ödemesi gecikmiş, temerrüde düşmüş en küçük borcumuz bulunmamaktadır.”