Zonguldak’a gelerek Valiliği ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki:

“Yapmadıkları oyun kalmadı”

AKP Milletvekillerinin daveti üzerine Zonguldak’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ilk durağı Zonguldak Valiliği oldu. Burada Zonguldak Valisi Ali Kaban ve protokol tarafından karşılananÖzhaseki, valilik ziyaretinde gazetecilerin HDP'li milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin sorusunu yanıtlayarak "Kandilli ile kol kola girmenin bir hesabı var" ifadelerini kullandı. Özhaseki, HDP'nin Meclis'teki faaliyetlerini durdurma kararıyla ilgili ise "Biz gideriz görevimizi yaparız. Yasama faaliyetimizi yürütürüz. Zaten çirkinleştirmek adına yapmadıkları oyun kalmadı" dedi.

"SUÇ İŞLEMESİ ANLAMINA GELMEZ"

Seçimle veya atanmayla gelmiş olmanın suç işleme anlamına gelmeyeceğini ifade eden Bakan Mehmet Özhaseki, "İşin başında prensip olarak şunu söyleyelim. Herhangi bir meslekte olmak, herhangi bir işi icra ediyor olmak seçimle veya atanmayla gelmiş olmak insanlara her türlü suç işleme özgürlüğünü vermiş olmaz. Ben 21 yıl belediye başkanlığı yaptım. Büyükşehir hem de; yüzde 70 oy aldım. Yüzde 30 da asla benim düşmanım değildi. Destekte bulunurlar ancak farklı parti olduğu için oy veremeyeceklerini söylerlerdi. Ben hiçbir gün olsun kendimi kanundan üstün anayasadan üstün görmedim. Çokça oy almış olmak insanlara adam öldürme yetkisi vermez. Suistimal yetkisi vermez. Terörü destek yetkisi vermez. Bunlar insanlık suçudur. Bir taraftan belediye başkanı olacaksınız. Vatandaş size oy verirken hizmet için oy verecek. Devletten bütçeyi alacaksınız, hepimizin gelirlerinden oluşan vergilerden bütçeyi alacaksınız. Sonra bu bütçeyi hayırlı yolla kullanacağınıza, yol su, park vesaire gibi alt yapı üst yapıda kullanacağınıza bütün bunlardan vazgeçeceksiniz. Kandil’e parayı nasıl taşırım diye hesap yapacaksınız. Personelden para kesip göndereceksiniz. Bütçelerden parayı bulup çalıp göndereceksiniz. Belediye imkanlarını sanki Kandil’in lojistik üstü gibi kullandıracaksınız. Çukur kazmalarına yardım edeceksiniz. Bölücülük yaparken öz yönetim ilan edeceksiniz. Sonra da devlet size 1 dakika ne oluyor dediğinde de biz seçimle geldik, seçilmiş insanlarız diye bağıracaksınız. Hiçbir gemi kaptanı bilet aldı diye denizin ortasında bir yolcunun gemisini delmesine izin vermez. Türkiye’de bin 300 kadar belediyemiz var. Bunların bir kısmı yüzde 2’ye tekabül ediyor 25 belediye kafayı bu şer işlere kullandıkları için yasal olarak bunların yerine kayyum atandı. Bu yapılanların hepsi yasaldır" dedi.

“DOKUNULMAZLIKLARIN ÖNÜNÜ AÇTIK”

Son 30 yıllık süreçte seçimlerin ana gündem maddelerinin dokunulmazlıklar olduğunu hatırlatan Bakan Mehmet Özhaseki, HDP milletvekillerinin tutuklanma süreciyle ilgili "Dokunulmazlıklar konusu Türkiye’de ben kendimi bildim bileli tartışılır. Gençliğimde de siyasetle yakından ilgilenmiş birisiyim. Son 20-30 yılın son 2-3 seçimin ana gündem maddesi dokunulmazlıktır. Ana muhalefet partisinin lideri başta olmak üzere her seçimde çıkıp, ‘Dokunulmazlıkları kaldıralım, ey iktidar niye hırsızları, niye kötüleri kolluyorsunuz? Niye suçluları kolluyorsunuz’ diye kaldıralım dediler. Her seçimin ana gündem maddelerinden biri buydu. Nihayetinde meclise getirdik. Hiçbirini ayırmadan tamamını kaldıralım dedik. Aynı onlar da vatandaş gibi şimdiye kadar biriken ne kadar dosya, fezleke varsa gitsinler hesap versinler. Dokunulmazlıkların önünü açtık. Elde suç dosyaları var. Vatandaş olarak gitmek ifade vermek. Hukuka inanıyorsak gidip ifade vermektir. Bir takım genel başkanlar, milletvekilleri gidip hukuka riayet ederek gittiler ifade verdiler. Bir takım arkadaş, milletvekili olduğu için arkadaş diyoruz, ısrarla kanunları dejenere etmeye, tahrip etmeye, bunların üzerinden tüfek atmaya, menfaat elde etme yolunda özel gayrete girdiler. 'Gitmeyeceğiz, ifade vermeyeceğiz, siz kimsiniz' dediler. İktidar olarak siz kanunları uygulayacaksınız ya da oldubittilerle eşkıyalıklarla karşı karşıya kalıp boyun bükeceksiniz. Bu tür efelenmelere, eşkıyalıklara boyun mu bükelim? Gelip ifade vereceksiniz. Bir türlü ifadeye götürüldüler. Onlar istiyorlardı ki gündüz rezillikler çıksın, kavgalar çıksın. Tartışsınlar, iteleme kakalama olsun. Batıya Türkiye'yi şikayet edelim. Ama onlara da o fırsat verilmedi. Gittikleri zaman da bunlara sordukları şu? Niye PKK terör örgütünü destekliyorsunuz? Her şeyi konuşabilirsin ama PKK’ya niye destek verdin? PKK sizi tükürüğü ile boğar diye propagandasını yapıyorsun. Terbiyesiz utanmaz adam bu milletin gözünün içine baka baka ordusuna, polis çocuklarına hakaret ediyor. Bütün bunlara bu millet ne diyor? Hayır bunun bir hesabı var. Kandil ile kol kola girmenin bir hesabı var. Çukurları eşip de hendek kazmanın bir hesabı var." diye konuştu.

“KAVGALARLA MECLİS MEŞGUL EDİLİYOR”

HDP'nin meclisteki çalışmalarını durdurma kararını değerlendiren Bakan Mehmet Özhaseki, "Nasıl durduracakmış merak ettim. Meclis çalışır. Biz gideriz görevimizi yaparız. Yasama faaliyetimizi yürütürüz. Zaten çirkinleştirmek adına yapmadıkları oyun kalmadı. Bir milletvekili olarak meclise ilk gittiğimde şaşırdım ve sonra da utandım. Ben 21 sene belediye başkanlığı yaptım. Meclise vardığımızda gördüğümüz manzara bizi utandırdı hem de biraz ürküttü. Bir yasa maddesini görüşmek için 3-4 saat orada af edersiniz horoz dövüşü yapıyoruz. Gündem dışı konuşmalar, önergeler, maddeye geçemiyorsunuz. 4 saat sataşmalarla, kavgalarla meclis meşgul ediliyor. Bir günde bir kanun maddesini geçirmek zor geçirir hale geldik. Bu meclisi durdurmak zaten. Yapıyorlar. onu bunun dışında yapıyorlar zaten, çirkinliklerin hepsini icra ediyorlar. Millet de bunları görüyor zaten" diye konuştu.

Bakan Özhaseki'ye ziyaretin anısına Vali Ali Kaban tarafından baston hediye edildi.

“KİMSEYİ DİN, MEZHEP, IRKINDAN DOLAYI KINAMAMALIYIZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Vali Ali Kaban’ın ziyaretinden sonra AKP İl Başkanlığına ziyarete bulunan Özhaseki, Kimseyi din, mezhep, ırkından dolayı kınamamaları gerektiğini belirterek, “Zonguldak’ta yapabileceklerimizi, partili faaliyetlerimizi konuşmak için buradayız. Üzerinde yaşadığımız bu Anadolu coğrafyası dünyanın en eski yerleşim yerlerindendir. Anadolu Coğrafyasında onlarca kavim, medeniyet yaşamış. Her birinden izler taşıyoruz. Ölümsüz anılar ve anılar var. Bu güzelliklerin yanı sıra bu ülkenin üstünde de altında da oynamalar, sıkıntılar var. Toprağın altında deprem tehlikesi var. Toprağın üstünde de sıkıntılar var; bunları da hükümet olarak bizim tedbir almak, ve halkımızın huzurunu sağlamak zorundayız. Bu alanda baktığımızda geçmiş hükümetlerden daha başarılı olduğumuzu görüyoruz. Bizler özel hayatımızda mütevazi olmalıyız, insanlara sevgi tohumlarını ekmeliyiz. Kimseyi din, mezhep, ırkından dolayı kınamamalıyız. Çalışmalarımızda da, yaptıklarımızı da söyleyip iddialı olacağız. Çıkıp tersini söyleyen varsa ispatlasın. Her alanda başarılıyız. 40 yıldır Türkiye’nin belası olan PKK’yı bitiriyoruz. İçimizde 40 yıldır hainlik eden FETÖ örgütünü bitiriyoruz. İçimizde ki bu tartışmaları, hainlikleri bitirmeliyiz. Bunlar içimizdeler ama sahipleri dışarıda.  Bu ülkede her çeşit insan yaşayabilir ama hainlik eden, teröre ilişen kim varsa onlarında canına okumak bizim birinci işimiz olmalı” şeklinde konuştu.

“İKTİDARA KARŞI BİR AYAKLANMADIR”

Bakan Mehmet Özhaseki, ardından Kozlu Belediye Başkanı Ertem Şahin’e ziyaretinden sonra Dedeman Otel’de AKP İl Danışma Meclisi’ne katıldı. Özhaseki, Cumhuriyet Mitingleriyle ilgili olarak, “Biraz daha zaman geçti Cumhuriyet mitingleri başladı. Dışarda yüz bin kişi iki yüz bin kişi yürüyüş yapıyor ellerinde bayrak. Söyleyecek bir şey yok, bayrağa ne diyelim kurban olalım. Niye yürüyor bu insanlar, niye toplanıyorlar? Cumhuriyet tehlikede. Sonra anladık ki, iktidara karşı bir ayaklanmadır bunlar başkaldırıdır. Öğrendik ki fabrikalar tek tek aranıyor yarın mitingimiz var iktidara karşı bir ayaklanmadır bu başkaldırıdır, gelin yanımızda yer alın yarın fabrikalar çalışmayacak gelin diyerek fabrikalara teker teker telefonlar açılıyormuş. Allahtan korksunlar.Biraz zaman geçti muhtıra. Ne muhtırası? Bir başsavcı efendi yüzde 50 oy almış bir partiye kapatma davası açıyor. Nedir elindeki delil de kapatma davası açıyor” şeklinde konuştu.

“HÜKÜMETİ YIKMA ÇABASIYDI”

17-25 Aralık olaylarına da değinen Bakan Özhaseki, aradan çok kısa bir süre geçtiğini ve güya yolsuzlukların olduğunu belirterek, “Onlara mani olan vatansever insanlar var. İlk izlediğimiz andan itibaren Fatih Belediyesinde bir şeyler oluyor bu arada Ekonomi Bakanı ’da alınıyor, oradan da Halk Bankasına bir operasyon yapılıyor. Bağımsız hukuk bağımsız yargı bu operasyonları tabi ki yapabilir. Ama hepsinin bir çuvala doldurulduğu bir durum hiç gözükmedi daha. Demek ki bir algı operasyonu yapılıyor. Biraz daha dikkat ettik ve gördük ki hükümeti devirmeye çalışıyorlar. 25 Aralık’ta devletle hiçbir işi olmayan, hiç ihale almamış, devletin kapısından geçmemiş kişilerin mal varlıklarına el koyma kararı aldılar. Ve açığa çıktı ki bu yapılanlarda hükümeti yıkma çabasıydı” ifadelerine yer verdi.

“BİR GECEDE KURT ADAMA DÖNÜŞTÜLER”

Özhaseki, Dedeman Otel’de partilere yaptığı açıklamada son olarak, “Oyun bitmiyor. İçeride bir sürü maşa var. Ne yazık ki bu ülkede böyle hainler yetişmiş. Dışardakilerin emriyle hareket eden hainlerde ne yazık ki yetişmiş.  En sonun da 15 Temmuz da bir kere daha denediler. Eskiden düşman dışarda gibi gözüküyordu. Dağlarda savaşıyordu, ellerine silah almıştı, bizim değerlerimize karşı savaş açmıştı, ama 15 Temmuz geldiğinde bir başka yerden vurdular. Kırk senedir bu milletin içerisinde bizler hizmet eriyiz, çocuklarınızı bize verin onları eğitelim, kurbanlarınızı verin bu yardımlarınızla bizde size hizmet edelim diyenler, bizim o saf duygularımızı sömürenler, yazık ki bir gecede kurt adama dönüştüler. Ve bunlar senelerce bu ümmetin, bu milletin cömert insanlarının parasını sömürdüler, Amerika’da harcadılar en zeki çocukları alıp zehirlediler, yurt dışında size hizmet edeceğiz diyerek 170 okul açtıklarını söyleyip bütün insanları kandırdılar. Ve bizim masum, saf, güzel duygularımız neticesinde bizlerden aldıkları yardımlarla bize adeta düşman yetiştirdiler. Ama yine başaramadılar” dedi.

Aycan KARADAĞ- Açelya BEYAZAY