Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) haziran ayı enflasyon verisi belli oldu. TUİK’e göre haziran ayı enflasyonunu yüzde 4.95 artarken, yıllık enflasyon yüzde 78.62 olarak açıklandı.

Açıklamanın ardından TUİK’in verilerine oranlanan 5 milyon memur ve 13.5 milyon emekliye yapılacak zam oranı da belli oldu.
 
Buna göre memur ve memur emeklisine yüzde 41.69, Bağkur emeklisine ise yüzde 42.35 oranında zam yapılması mümkün olurken, Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, açıklanan oranların gerçek enflasyonun yine çok altında kaldığın işaret ederek “gerçek enflasyon oranı üzerinden zam yapılsın” çağrısında bulundu.

Milletvekili, TUİK verileri ile Enflasyon Araştırma Grubunun (ENAG) verileri arasındaki makas farkının bu ayda artarak devam ettiğini,  ENAG’ın hesaplamalarına göre yıllık enflasyon yüzde 175.55, Haziran ayındaki tüketici fiyat endeksinin ise yüzde 8.31 arttığını, bu nedenle memur ve emekliye yapılacak zamların daha yansımadan eridiğini söyledi. 

TUİK’in rakamları dikkate alındığında bile tüketici enflasyonunda son 24 yılın rekorunun yaşandığını aktaran milletvekili, Zonguldak’ın nüfusunun yüzde 28'inin emeklilerden oluştuğunu, Türkiye’de nüfusa oranla en fazla emeklinin Zonguldak’ta yaşadığını ve 164 bin emeklisi ile bir emekli kentine dönüşen Zonguldak’ın bu durumdan en çok etkilenen il olacağının altını çizdi.