Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) Zonguldak’ın merkezinde yürütülen ancak ihalesinin üzerinden geçen 11 ayı aşkın sürede gözle görülür bir ilerleme kaydedilemeyen “Lavuar Alanı Projesinin” akıbetine ilişkin ilk resmi açıklama, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz’ın, TBMM Başkanlığına sunmuş olduğu soru önergesini yanıtlayan Bakanlık, Lavuar Projesindeki gecikmeyi kabul ederken, gecikmelerin nedeni olarak koronavirüs salgınını ve çeşitli revizyonları gösterdi.

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan yanıtta, projenin 5 ayrı mekâna ayrıldığı, Lavuar Alanında, Anıtlar Yüksek Kurulunun isteği üzerine çeşitli düzeltmelerin yapıldığı söylenirken; projede daha öncesinde yer almayan, Denizcilik İşletmeleri Yapısı, Deniz Yıldızı Teras Alanı ve Uzun Mehmet Camii Parkı gibi farklı mekânların projeye eklenmiş olması dikkat çekti.

Projede ödenek sorunu bulunmadığı ve yüklenici firmaya bugüne kadar toplamda 8 milyon 888 bin TL ödeme yapıldığı aktarılırken, projenin daha öncesinde 69 milyon 504 bin TL olarak açıklanan maliyetinin değiştiği, yeni maliyetin, İşin tamamlanmasına müteakip yapılacak olan mukayeseli keşif, kesin hesap ve kesin hak edişlerin ardından belirlenebileceğinin altı çizildi.

Soru önergesine verilen yanıtı değerlendiren CHP’li Yavuzyılmaz, Bakanlığı, ortak akla başvurmadan projede birçok revizyon yapmakla ve Zonguldak halkını bilgisiz bırakmakla eleştirirken; projenin koronavirüs pandeminin ilanından bir yıl sonra ihale edildiğini bu nedenle pandemi koşulları bahane edilerek gecikmeye mazeret üretilmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek şunları söyledi:

‘Projenin bitime çok uzak olduğu resmi olarak kabul edildi’

“Zonguldak merkezdeki Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait eski kömür yıkama tesisi ve çevresinde TOKİ tarafında yürütülen "Lavuar Alanı Projesinin” ihalesi 06.05.2021 tarihinde yapılmış ve 18.05.2022 tarihinde işin tamamlanacağı ilan edilmişti.

Zonguldak’ın en önemli projelerinden biri olarak lanse edilen projenin ihale edildiği günden bu yana yaklaşık 1 yıl geçmiş olmasına rağmen alanda hiçbir çalışmanın başlatılmamış olmasını geçtiğimiz haftalarda Meclis gündemine taşıyarak ‘Lavuar Alanı Projesi bir hayali projeye mi dönüşüyor?’ diyerek sormuştuk

Projenin açıklanan bitim tarihine sayılı günler kalırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının önergemize verdiği yanıtında, projenin tamamlanmaya çok uzak olunduğunu resmi olarak kabul edildiği gibi, projede birçok değişiklik yapıldığı, alakalı alakasız birçok mekânın da projeye dâhil edildiği anlaşılmıştır.

‘Koronavirüs salgını bir mazeret suistimaline dönüştürüldü’

Projenin başlayamaması kadar vahim olan bir diğer husus ise yapılan bütün revizyonların ortak akıldan uzak bir şekilde yapılması ve ne söz konusu değişikliklerle ilgili nede gecikmenin nedenleriyle ilgili Zonguldak halkına bir açıklamada bulunulmamasıdır.

Ayrıca son yıllarda bitirilemeyen hemen hemen bütün projelerde ‘koronavirüs pandemisinin bahane edildiğini’ sıklıkla görmekteyiz. 

Pandeminin dünyada ilanından ve ülkemizde görülmesinin üzerinden bir yıl geçtikten sonra ihale edilen bu projede bile sanki sonradan ortaya çıkan bir durum gibi gecikmelere mazeret olarak sunulmak isteniyor. Koronavirüs salgınını Ak Partinin elinde adeta bir mazeret suistimaline dönüştürülmesini kabul etmiyoruz. 

Buradan proje hakkında karar verici olanlara bir kez daha sesleniyor, Zonguldak halkını yok saymaktan artık vazgeçin diyorum. Sürecin takipçisi olmaya, halkımız adına hesap sormaya devam edeceğiz.”