Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak’ın plajlarındaki kirliliğe dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
 
Zonguldak’taki hemen hemen bütün sahillerin deniz suyu kalitelerinde gerileme olduğunu kaydeden CHP’li Milletvekili, özellikle Uzunkum Plajı’ndaki kirliliğin hat safhaya ulaştığını belirterek, “Kumsalıyla ünlü Uzunkum Plajı artık uzunçamura döndü” dedi.
 
Hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı nedeniyle tatil yapamayan vatandaşın elinde sadece halk plajlarının kaldığına işaret eden Yavuzyılmaz, yetkilileri acil önlem almaya davet ettiği açıklamasında şunları konuştu:
 
‘Uzunkum, uzunçamura dönüştü, kirlilik Bakanlığın sistemlerine de yansıdı’
 
“Zonguldak sahillerinin genelinde yüzme suyu kalitelerindeki gerilemeyi üzülerek gözlemlemekteyiz. Zonguldak’ın geçtiğimiz yıllarda mükemmel dereceli deniz suyu ile mavi bayrak alan Kapuz Plajı’nda, yüzme suyu kalitesi ortalama değerlere düşerken, Uzunkum plajındaki deniz suyu yakında girilemez sınırına ulaşacak. Kumsalıyla ünlü Uzunkum Plajı’nın adeta ‘uzunçamura’ döndüğünü üzülerek tespit etmekteyiz.
 
Zonguldak’ın gözbebeği plajlarındaki yoğun kirlilik Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce hazırlanan Yüzme Suyu Takip Sistemlerine de yansımış durumda. İnternet ortamından, online olarak takip edilebilen deniz suyu kalitesindeki kötüleşmeyi, buradan da bariz bir şekilde görülebiliyor.
 
‘Zonguldak’ın mavi bayraklı denizi kalmadı’
 
Ayrıca, birkaç yıl öncesine kadar birçok plajı mavi bayrak alan Zonguldak’ın, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) güncel verilerine göre bugün için tek bir mavi bayraklı denizi kalmamış durumda.
 
Liman bölgesindeki kirliliği, Kilimli sahil yoluna yapılan dolgunun uygunluğunu, Kozlu Öğretmen Evi arkasına dökülen inşaat atıklarını, Zonguldak’ın doğasına gelişi güzel salınan türlü hafriyatları, yine Kozlu sahilindeki tıbbi atık çöplünü defalarca gündeme taşıdık, Meclise araştırma önergelerini, soru önergelerimizi sunduk. 

Sorumlu Bakanlıklar, ‘gerekli denetimleri yaptık, yapıyoruz’ diyorlar ancak usulsüz işlerin yapıldığını, doğanın göz göre göre katledildiğini tek tek tespit ediyoruz.
 
‘Tatil yapamayan vatandaşın elinde sadece halk plajları kaldı, bu yanlışlardan vazgeçin’
 
Hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı nedeniyle zaten tatil yapamayan vatandaşın bugün elinde sadece halk plajları kalmış durumda. Bütçe darlığı yaşayan insanlarımızın halk plajlarına rağbeti arttırırken acil önlemler alınmaz ise halk plajları bir halk sağlığı sorununa dönüşecek. 

Buradan yetkililere bir kez daha sesleniyorum. Çevreyi yok eden, Zonguldak halkına bu ayıpları reva gören politikalarınızdan bir an önce vazgeçin. Zonguldak’ın tabiatına kasteden, sağlığı hiçe sayan usülsüz uygulamalara dur demeye devam edeceğiz.”