2015 yılı Yöresel Değerler Mali Destek Programı kapsamında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yöresel değerlerin geliştirilmesine yönelik olarak desteklenen projelerden Safranbolu Kaymakamlığı tarafından yürütülen “Kentin Müzesi Tarihin Sesi” isimli projenin en önemli faaliyetleri arasında bulunan Safranbolu Kent Tarihi Müzesi’nin açılışı geniş bir katılımcı kitlesi eşliğinde yapıldı.
Proje kapsamında Kent Tarihi Müzesinin yerli ve yabancı turistler için daha cazip bir turizm merkezi olması hedeflendi. Safranbolu’yu ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin doğru ve yeterli bilgilendirilmesi ile lisan seçeneklerini arttırarak daha geniş kitleye hitap etmek, turistlerin tarihî Safranbolu’ya olan ilgisini artırmak ve bu sayede bölgemizin yabancı turistler tarafından daha çok tanınmasını sağlamak hedefleriyle yola çıkılan proje çalışmaları kapsamında gerekli altyapı çalışmaları tamamlandı ve müzenin bakım ve onarım hizmetleri gerçekleştirildi. Bundan sonraki aşamada müze, görsel olarak hazırlandı ve bu yönüyle Safranbolu’da turizm odağı olma yolunda bir örnek teşkil edecek hale getirildi.
Proje kapsamında yürütülen bir diğer çalışmada, müzenin tanıtımı için gerekli görünürlük materyalleri düzenlendi, daha iyi hizmet verilebilmesi için anketler uygulandı, proje iştirakçileri ve ilgili kamu kurumları ile sivil toplum örgütleri ile toplantılar gerçekleştirildi. Bu sırada müzede görevli rehberlik hizmeti veren personellere mesleki İngilizce kursu verilerek, yabancı turistlere hizmet verecek kapasiteye ulaşmaları sağlandı. Ayrıca temin edilen elektronik müze rehber sistemi ile herhangi bir kabloya, internete ihtiyaç duyulmadan müze içerisinde rehberlik almak istenen objenin numarası yazılmak suretiyle Türkçe, İngilizce ve Fransızca dillerinde tanıtım hizmeti alınabilecek hale getirildi.
BAKKA tarafından yapılan açıklamada ise “Proje faaliyetleri 18.03.2016 tarihi itibariyle sona ermesine rağmen, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında Kent Tarihi Müzesi bölgemizin değerleri arasında yer almaya devam edecek. Bu kapsamda destek yararlanıcısı olan Safranbolu Kaymakamlığı’nı özenli çalışmaları için teşekkür eder, bundan sonraki proje çalışmalarında da aynı özenle yöresel değerlerimize destek olmalarını temenni ederiz” denildi.