GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Elmas TV'de katıldığı canlı yayında binlerce maden işçisinin gözlerine baka baka yalan söylemiş... İki kez işten kaçtığı kameralarla belgelenen Yeşil, işten atılması gerekirken dosyası sümen altı edilmiş.

YEŞİL'İN DAYISI KİM?

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, geçtiğimiz günlerde Elmas TV'de katıldığı canlı yayında, bir soru üzerine hayatında bir kez işten kaçtığını ve cezasını çektiğini söylemişti. Ancak Halkın Sesi'ne ulaşan maden işçileri, Hakan Yeşil'in Gelik'te çalışırken defalarca işten kaçtığını, bunun Personel Devam Kontrol Sistemi (PDKS) ve kameralar tarafından tespit edilerek tutanak altına alınmasına rağmen iş akdinin fesih edilmediğini söylediler. Yasa gereği, Hakan Yeşil'in sendikacı görevi bittiği gün işten atılması gerekiyor.

EMEK HIRSIZINDAN SENDİKACI OLUR MU?

O tarihte aynı zamanda Amelebirliği Yönetim Kurulu Üyesi olan maden işçisi Hakan Yeşil, TTK Gelik İşletmesinde çalışırken çipli baretini ocağa gönderip, çalışmış gibi yevmiye alırken kameralara yakalanınca TTK disiplin kurulu tarafından Karadon'a sürgün gönderildi. İşe gitmeden maaş almayı alışkanlık haline getiren Hakan Yeşil, yine rahat durmadı. Halkın Sesi'ne ulaşan Yeşil'in mesai arkadaşları, kendileri kelle koltukta çalışırken Hakan Yeşil'in Amelebirligi yöneticisi kimliğini kullanarak defalarca işe gelmediğini, her seferinde kurum yöneticileri tarafından kollandığını söylediler.

KAMERA VAR, TUTANAK VAR 
CEZA YOK!

Son vukuatında ise ocakta olması gereken saatte Karadon Müessese Müdürü'nün yanında giden Hakan Yeşil, binadaki kameralara yakalandı.
Baretindeki lambası 9 Ekim 2018 saat 10.50’de Gelik İşletmesi  +140 kodunda ocakta görünen Hakan Yeşil, aynı gün ve saatte TTK Karadon Müessese binasına giriş yapıyor. Yeşil, saat 12.01’de ise  Karadon Müessese Müdürü Fazlı Uncu tarafından binadan uğurlanıyor. Bu sırada kameralar, Yeşil'i saniye sanığa kayıt altına alıyor. 

YEŞİL'E DEĞİL GÖRÜNTÜYÜ
VERENE CEZA 

İş kanunu gereği ikinci kez başkasına Personel Devam Kontrol Sistemi(PDKS) kartını okutmak suçundan hakkında tutanak tutulan Hakan Yeşil'in işten atılması gerekiyor.  Kamera görüntüleri basına sızdırılan Yeşil'in iş akdini fesih etmesi gereken TTK yönetimi  2 yevmiye cezası ile olayı geçiştiriyor. Yeşil'i işten atmayarak yasaları çiğneyen kurum yöneticileri kamera görüntüleri ve tutanağı servis yapan 2 personeli ise başka işletmelere sürgün gönderiyor.
 
YEŞİL NE DEMİŞTİ

Yeşil, Elmas TV'de katıldığı canlı yayında işten kaçmasıyla ilgili bir soruya şu şekilde yanıt vermişti:  "Bu olaya maruz kaldım. Yaptım, cezasını çektim. Bundan sonra böyle hataların yapılmaması konusunda da arkadaşlarımı uyardım. Hata yaptım 3 buçuk sene başka bölgede görev yaptım. Bizler sendikacıyız, işçi arkadaşlarımızın hak ve menfaatleri doğrultusunda bizler çalışmaya devam edeceğiz. Disiplin cezaları açık ve net şekildedir. Devletin koyduğu yasalarla işletilir. Ben yaptım cezasını çektim, kesinlikle itirazda etmedim. Kafamı önüme eğdim, hata yaptım gittim dedim. Ama ondan sonra ki süreçte aklımız başımıza geldi. Yaptığımız hatanın karşısında bedelini çektik. İşimize ve işçi arkadaşlarımıza sarıldık"

Haber: Mustafa ÖZDEMİR