Sürücüler ve yayalar bozuk yollar nedeniyle karayolları yetkilileri ile belediye yetkililerini, yetkililer ise aşırı yük nedeniyle sürücüleri suçluyor. “Bozuk yollar yüzünden uğranılan zararlar, önemli bir insan ve insan hakkı ihlalidir”diyen vatandaşlar, kasitlerin düzeltilmesini ve açık rögar kapaklarının bakımını yapılıp kapatılmasını istedi.

KIRK YAMA BOHÇA STANDARTLARA AYKIRIDIR

Zonguldak'ın İstanbul ve Ankara güzergahındaki yolların geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketi nedeniyle çöken yollarda ise ulaşım güçlükle ilerliyor. Şehir içi yolların ve kasislerin Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarına aykırı olduğunu  belirtilirken vatandaşlar, belediyelere ‘kırk yamalı bohçaya dönen yolları ve standartlara aykırı kasisleri düzeltmeleri’ çağrısı yaptı.Özel sektörün mal ve hizmet arzları gibi, kamu kurum ve kuruluşlarının tüm mal ve hizmet arzlarından kaynaklı sorunlar da tüketicileri etkiliyor.

BOZUK YOLLAR İNSAN HAKKI İHLALİDİR

“Bozuk yollar yüzünden uğranılan zararlar, önemli bir insan ve insan hakkı ihlalidir” diyen vatandaş, “Yaz ayları gelirken belediyeler bozulan yolların bir kısmını yamamaya başladı. Belirli bir standardı olmadan, bir düzen ve disiplin dahilinde yapılmayan yamalar, yüksek veya düşük seviyeli logarlar ve telefon kanal kapaklarının durumu ile birleşince yollar seyahat edilemez alanlar haline geliyor. Yenilenmesi gereken yolları yamayarak daha da kullanılamaz hale getirmek, kaynak israfı olmanın yanında, vatandaşın yol emniyeti, araçlarının yıpranması, kaybedilen zaman ve oluşan kazalar insanların haklarının açık ihlalidir”

KASİTLERİN ACİLEN DÜZELTİLMESİNİ İSTİYORUZ

Yetkililerin alt yapı sorunu olan ve bozuk yolları acilen yenilemelerini talep eden vatandşlar, “zonguldak’ın bir çok yerinde yollar bakımsız ve bozuk. Yetkililerin bu soruna biran önce çözüm bulmasını istiyoruz. Kasitlerin büyük bir kısmının yükselti seviyesi çok fazla. Yama ve bohçadan kaynaklanan bozukluk kasitlerin seviyerine yansıyor. Araçlara ve yolculara büyük zarar veren bu kasislerin acil düzeltilmesini istiyoruz.Araç kullanırken hangi yere kaçacağınızı şaşırıyoruz. Bu yolları şehrin yöneticileri de kullanıyor. Ancak burada yollara gereken özenin gösterilmediğini görüyoruz. Yollardaki bozukluklar hem araçlara zarar veriyor, hem de trafik kazalarının meydana gelmesine neden oluyor. Resmen yamalı yollarla dolu bir şehirde yaşanıyor. Yollar kazılıyor, daha sonra kürekle asfalt atarak çukur kapatılıyor. Yapılan rögar kapaklarının durumu içler acısı. Rögarlar ya yol seviyesinin üstünde ya da altında. Lütfen artık bu sorunlarla ilgilenilsin” sözleriyle sorunu özetlediler.

AÇIK RÖGAR KAPAKLARI SONUMUZ OLMASIN

Yol sorunun hat safhada olduğu kentte, mahalle aralarındaki rögar kapaklarının da açık olması vatandaşları çileden çıkarıyor. Çocuklarını sokağa salmakta endişe duyduklarını belirten vatandaş, “Kanalizasyon kapağından düşen çocukların haberlerini sürekli görüyor ve okuyoruz. Bu tür olayları gördükçe çouklarımız için endişelenip korkuyoruz. Çocuklarımızı korkuyla okula veya sokağa oynamaya gönderiyoruz. Açık rögar kapakları sonumuz olmasın” dediler.    Haber: Nermin AKKAYA