-ÖZEL HABER-

Yönetmenliğini 
ZBEÜ Güzel sanatlar Fakültesi Resim Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Uğur Doğaner’in yaptığı “Karanlığın İçinde” isimli kısa metrajlı video film büyük beğeni topladı.

Türkiye MCART Awards  Dijital Sanat 1. Ödülü 

“Karaelmas diyarı ve emeğin başkenti gibi ifadelerle özdeşleşen Zonguldak, kömür yataklarının zenginliği ile Türkiye’nin madencilik bölgesinde önemli bir konumdadır. Kömürün bulunması ve madenciliğin gelişmesi ile beraber şehir de bu gelişime ayak uydurarak kendini yenileme savaşı vermektedir. Kömürün bulunduğu ve üretildiği ilk dönemlerden başlayarak yabancı şirketlerin Zonguldak’ta kömür ocağı işletmeciliğine soyunması ile beraber şehre yabancı bir kültür ile dil de giriş yapmıştır.

Rekabet koşullarının keskinleşmeye başlaması, yoğunlaştırıcı ve sıkılaştırıcı çalışma temposunun olağanüstü boyutlarda artışı beraberinde iş kazalarında da yükselişi gündeme getirmiştir.  

Bununla birlikte iş kazalarının artışının normalleştirilmesi ve de hiç yaşanmamış gibi içselleştirilmesiyle toplumun parçası olan maden emekçileri üzerinde daha baskıcı ve yoğunlaştırıcı etkiyle denetim ve kontrol mekanizmaları yaratılmak istenmektedir.

İş kazaları ile ilgili gerekli önlemler alınmadığında hemen her sektörde büyük kayıplar yaşanmaktadır. Ancak, özellikle bazı sektörler daha fazla tehlike unsuru içermekte ve bu alanlarda güvenlik önlemlerinin alınması çalışabilmenin temel unsuru olmaktadır. Bu sektörlerin başında kuşkusuz yer altında çalışılan kömür madenciliği gelmektedir.

Madencilerin çalıştıkları maden ocaklarını benimsedikleri görülmekledir. Karanlıkta saatlerce çalışan madencilerin benimsediği mekanı bizler de benimsedik mi? Karanlıkta yitirdiğimiz her bir işçinin ölüm nedenine kaza diyebiliyor muyuz?”

Evet;

Bu ana fikirden yola çıkan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri kısa metrajlı bir film çektiler.

Yönetmenliğini Uğur  Doğaner’in (ZBEÜ Güzel sanatlar Fakültesi Resim Bölümü 4. Sınıf öğrencisi) yaptığı  ve Maydarus Ahmed (Maden Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi), Andrew Ugese, Nwanza George, Muhsin Üstüner ve Furkan Baştürk’ün rol aldıkları film büyük beğeni toplayarak Türkiye MCART Awards  Dijital Sanat 1. Ödülü’ne layık görüldü.

Videonun çekimine ise TTK Karadon Müessesesinden Recep Ayyıldız, Emekli maden mühendisi Fikret Zaman, Doç. Dr. Ali Asgar Çakmakçı ve Tenzile Sağır katkı sağladılar.

Videoda rol alan Somalili öğrenci  Maydarus Ahmed Halkın Sesi yazarı Sermet AKSU’ya yaptığı açıklamada “günlerce çok özverili bir şekilde çalıştık ve ortaya böyle bir eser çıkardık, daha başka çalışmalarımız da olacak” şeklinde konuştu.

Yönetmen Uğur Doğaner de “Zonguldak her konuda eşsiz bir yerleşim bölgesi, burada her konu üzerinde eser üretebilir insan, başka projelerim de var, Zonguldak’ı ve üniversitemi en iyi bir şekilde tüm ülke ve dünyaya tanıtacağım” dedi.
(Sermet AKSU)