DEMOKRASİ PLATFORMU SÖZCÜSÜ KAYMAKÇI, MUMCU’YU ANMA TÖRENİNDE KONUŞTU

“ZİHNİYET HİÇ DEĞİŞMEDİ”


Zonguldak Demokrasi Platformu, Türk basınının simge ismi Uğur Mumcu’nun ölümünün 24’üncü yıl dönümü dolayısıyla Madenci Anıtı’na çelenk konularak anıldı.  Zonguldak Demokrasi Platformu adına konuşan dönem sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, geçmişte cinayetlerle susturulmaya çalıştıkları gazetecileri, bugün baskı, tehdit ve sansürle susturmak istendiğini belirterek, “Halkın gerçek ve doğru haberleri alma özgürlüğü üzerindeki yasakçı ve baskıcı zihniyetin yıllar içinde hiç değişmediğini görüyoruz” dedi.

24 Ocak 1993'te Evinin önünde uğradığı bombalı suikastla yaşamını yitiren gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun 24’üncü yıldönümünde Zonguldak Demokrasi Platformu, Madenci Anıtı’na çelenk koyarak andı. Madenci Anıtı önünde toplanan grup, sloganlar atarak pankart açtı.

“ACININ TEK NEDENİ, EGEMENLERİN DOYMAK BİLMEYEN PARA VE İKTİDAR HIRSLARIDIR”

Grup adına açıklama yapan Zonguldak Demokrasi Platformu Grup Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, gazeteci-yazar Uğur Mumcu ve demokrasi şehitleri için toplandıklarını dile getirerek, “Uğur Mumcu’nun katledilişin üzerinden geçen 24 yılda; ülkesini ve halkını aydınlatmaktan başka bir kaygısı olmayan basın emekçileri, bilim insanları ve aydınlar, tıpkı bugünlerde olduğu gibi her dönem hedef olarak gösterilmiş, devlet içindeki açık ya da gizli güçlerde işbirliği üzerinden siyasi cinayetler ve suikastlar sonucunda katledilmiştir. Failleri ve arkasındakilerin ortaya çıkarılmadığı her cinayet bir sonraki cinayetin, bir sonraki katliamın azmettiricisi olmaya devam etmiştir. Günümüzde durulması gereken tek şeyin, yıkılması için mücadele edilmesi gereken tek şeyin kapitalizm ve faşizm olduğu asla unutulmamalıdır. Ve bilinmelidir ki asırlardır bütün halklara yaşatılan bunca acının tek nedeni egemenlerin doymak bilmeyen para ve iktidar hırslarıdır” şeklinde konuştu.

“CESUR BİR KEZ, KORKAK BİN KEZ ÖLÜR “

Demokrasi mücadelesinde yitirdikleri onca insanların gizlenmesinin bugün gazetecilere yönelik baskılar arasında büyük benzerlikler olduğunu ifade eden Kaymakçı, “Dün öldürülerek susturulan gazeteciler, bugün yaptıkları haberler nedeniyle uzun tutukluluk sürelerine maruz kalmaktadır. Ölümünün 24’üncü yılında görevi başında öldürülen Uğur Mumcu’yu bir kez daha saygıyla anıyor, gazeteci katillerinin ve arkasındaki güçlerin bir an önce ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz. Zonguldak Demokrasi Platformu olarak Uğur Mumcu’yu ve tüm demokrasi şehitlerimizi bir an önce ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz. Zonguldak Demokrasi Platformu olarak Uğur Mumcu’yu ve tüm demokrasi şehitlerimizi saygı ile anarken, karanlık güçlere karşı çağdaş, özgür, demokratik bir Türkiye’yi savunma karanlığını bir kez daha ifade ediyoruz. Uğur Mumcu’nun da dediği gibi; “Masum insanlar öldürülürken susulmaz. Susan da bu insanlık suçuna katılmış olur. Bu masum insanlar Yahudi de olur, Arap da, Hristiyan da. Ölenler ne ırk ayrımı yapılır ne din. Ölen insanlardır. Biz unutkan bir ulusuyuz. Unutuyoruz olup bitenleri, unutuyoruz ve oğulları kızları ölen ana-babaları, kanlı gözyaşlarıyla baş başa bırakıp gidiyoruz. Unutmayalım ki cesur bir kez, korkak bin kez ölür. Önemli olan, insanın böyle bir toplumda “mezar-taşı” gibi susmamasıdır. Baskıya boyun eğmeyen, gelen geçen yönetimlere maşalık etmeyen, içinde insanlık onur bir değişmez hazine gibi saklayan insanlardır çağlarına ve toplumlarına yakışanlar” diye sözlerini hatırlatarak Uğur Mumcu’yu, unutmamaları ve unutturmamaları gerektiğini dile getirdi.

Basın açıklamasının ardından, Maden Mühendisleri Odası’nda, Uğur Mumcu anısına fotoğraf sergisi açılışı yapıldı. Fotoğrafçı Gürsel Gökçe’nin, “Sönmeyen Işık Uğur Mumcu” isimli belgesel fotoğraf sergisi, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı ile Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlendi. Uğur Mumcu’nun katledilişinin ardından cenaze töreni ve sonrası yıllarda düzenlenen anma etkinlikleri sırasında çekilen 40 fotoğraftan oluşan sergi, 27 Ocak’a kadar açık kalacağı belirtildi.

Aycan KARADAĞ