Zonguldak Valiliği öncülüğünde, Zonguldak Dernekler Federasyonu(ZONDEF) tarafından 9-12 Aralık tarihleri arasında İstanbul Yenikapı'da düzenlenen "Zonguldak Tanıtım Günleri"nde kriz üzerine kriz yaşandı. Yaşanan skandallar, bu yıl ilki yapılan  "Zonguldak Tanıtım Günleri" gibi önemli bir organizasyona gölge düşürdü. AKP'den milletvekili olmaya hazırlanan Ziya Öncan, organizasyonu kendi  siyasetine basamak yapmakla itham edilirken, protokolün de olduğu ortamda yaşanan tartışma ve gerginlikler davetlilerin tadını kaçırdı. 

DEVREK STANDINDA SKANDAL

Fuarın ilk gününde Devrek standına asılan ilçenin tanıtım yazısında “önemli olayların ve kitleleri etkileyen ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi gelişmelerin uzağında kalmıştır. Bu yüzden, yörenin tarihi ile ilgili olarak çok fazla belge ve eser bulmak mümkün görünmemektedir” ibaresi Devreklilerin tepkisi üzerine kaldırılarak yerine yeni tanıtım yazısı asıldı. Kendisi de Devrekli olan Ziya Öncan'ın Devrek insanını küçümseyen, refüze eden, hatta hakarete varan bu   tavrı binlerce Devreklinin tepkisine neden oldu. 

STK'LAR DAVET EDİLMEDİ

Zonguldak Tanıtım Günleri organizasyonu öncesinde şehre gelerek protokole davetiye dağıtan ZONDEF Başkanı Ziya Öncan, hemşeri dernekleri, basın ve STK'ları yok saydı. Gelen tepkiler üzerine son gün telefonla arayarak etkinliğe davet eden Öncan'ı protesto eden dernek başkanları İstanbul'a gitmeme kararı aldı. Böylesine büyük bir organizasyona Zonguldak'ta faaliyet gösteren medya kuruluşları da davet
edilmedi.

MİKROFON KRİZİ

Zonguldak Tanıtım Günleri'nin açılışında yaşanan mikrofon krizi ise bardağı taşıran son damla oldu. Yakın çevresine AKP'den milletvekili adayı olmaya hazırlandığını sıkça dile getiren Ziya Öncan, iddiaya göre bir çok kişiye söz verirken, kendisine rakip gördüğü isimlere konuşma hakkı vermedi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ve İstanbul'daki  Zonguldaklı İşadamları Derneği Başkanı Nejdet Tıskaoglu'na söz hakkı vermeyen Ziya Öncan, protokolün de bulunduğu bir ortamda 8 bin maden işçisinin temsilcisi GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ile kısa süreli bir tartışma yaşadı. Öncan'ın bu tavrı "Bizi yok saydı" diyen maden işçilerinin de tepkisine neden oldu.