Orman ve Su İşleri Bakanlığı odun dışı orman ürünlerinin üretim miktarını ve gelirini artırmak gayesiyle çalışmalarına devam ediyor. Bakanlık tarafından hazırlanan Defne Eylem Planı doğrultusunda ülke genelindeki defne üretimine Zonguldak’ta büyük bir katkı sağlıyor.

Bakanlık basın bürosundan verilen habere göre Türkiye'de Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde kıyı şeridi boyunca yayılış gösteren defnenin, Dünyadaki üretiminin çok büyük bir bölümü ülkemiz tarafından karşılanıyor. Baharat olarak kullanımının yanında son yıllarda gıda destek, ilaç, kozmetik, kimya ve temizlik gibi çok sayıda alanda değerlendirilen defneye olan talebi her geçen gün artırıyor. Zonguldak bölgesi ülkemizdeki defne üretiminin yüzde 30’unu gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza atıyor.

Orman Köylülerine Yaklaşık 12 Milyon Lira Gelir Sağlandı

Defne özellikle son yıllarda Zonguldak Merkez, Ereğli ve Alaplı ilçelerinde, Bartın’da ise Merkez, Amasra ve Kurucaşile ilçelerinde orman köylülerinin başlıca geçim kaynağı haline geldi. Geçen yıl 5.000 ton defne üretilen Zonguldak Orman Bölge sınırlarındaki alanlarda bu yıl 10.000 ton defne üretimi gerçekleştirildi. Defne üretiminde toplama, ayıklama, nakliye ve işleme gibi safhalarda 1.500 kişiye istihdam sağlanarak orman köylülerine yaklaşık 12 milyon lira gelir sağlandı.

Eylem Planlarından Meyve Alınmaya Başlandı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi gayesiyle çeşitli eylem planları hazırladıklarını kaydederek şunları söyledi:

“Özellikle defne üretimiyle alakalı bir eylem planı hazırlayarak uygulamaya koyduk ve sonucunda da meyvelerini almaya başladık. Bunun en büyük örneklerinden birini Zonguldak bölgemizde görüyoruz. Defne üretiminde başı çeken Zonguldak bir yandan orman köylülerimize diğer yandan da ülke ekonomimize büyük bir ekonomik değer sağlıyor.