BARIŞ DOĞAN - UMUT ERSES- AYCAN KARADAĞ - AYKUT

Zonguldak’ta, '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü' yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla coşku içinde kutlandı. Düzenlenen kutlamada, Zonguldak Kömürsporlu bir taraftar, takımlarına sahip çıkılmadığını öne sürerek konuşmacıları protesto etti.

'Emeğin başkenti' olarak bilinen Zonguldak'ta kentin farklı noktalarında buluşan gruplar, yürüyerek İstasyon Caddesi'nde toplandı. Yürüyüşe katılanlar, polisin geniş güvenlik önlemleri altında üzerleri aranarak korteje alındı. CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse'nin de yer aldığı yaklaşık 2 bin kişi, Madenci Anıtı'na yürüdü.

Türkiye Taşkömürü Kurumu ve özel maden ocaklarında çalışan madenciler, aileleriyle yürüyüşe katıldı. Madenci baretleriyle kortejde yer alan işçiler ilgi gördü. 'Kıdem tazminatına dokundurtmayız', 'Taşeron demek ölüm demek', 'Maden işçisi yalnız değildir', 'Madenci feneri sönmeyecek' sloganlarıyla Madenci Anıtı'na gelen kalabalık, burada davul zurna eşliğinde halaylar çekerek 1 Mayıs'ı kutladı.


Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, burada yaptığı konuşmada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Türkiye'nin her yerinde bayram şeklinde kutlandığını anımsattı. - Zonguldak Kömürsporlu taraftardan tepki Protokol konuşmalarının yapıldığı sırada Spor Toto 3. Lig 1. Grup'ta mücadele eden ve play-off maçları oynama hakkı kazanan Zonguldak Kömürsporlu bir taraftar, takımlarına sahip çıkılmadığını öne sürerek konuşmacıları protesto etti. Taraftara, alanda bulunan işçiler ve polis ekipleri müdahale etti. Bu sırada diğer taraftarlar da kürsünün önüne gelerek protestolarına devam etti. Alanda bulunan işçilerin ve polis ekiplerinin sakinleştirdiği taraftarlar, daha sonra alandan ayrıldı.

Madenciler adına konuşma yapan Vural Saraç ise, “Bugün ülkemizde, işçiler ve emekçiler bir bin zorlukla hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Asgari ücretin; temel ücret uygulandığı ülkemizde işçilerin ve emekçilerin yaşam seviyesi sürekli gerilemekte, işçiler yoksulluk ve açlık sınırında yaşamaya mahkum edilmektedir. Bununla yetinmeyen sermaye sahipleri, ellerindeki iktidar gücünü kullanarak işçiler aleyhine yeni yasalar çıkartıyor. Var olan haklarımızı daha da geriletmek için çalışıyorlar. Hükümet tarafından mecliste gündemine getirilen ve gereken kararlı duruş gösterilmez ise, yasalaşacak olan esnek çalışma, uzaktan çalışma ve en tehlikelisi özel istihdam büroları yasası işçi sınıfını hepten sermaye sınıfının kölesi haline getirecektir. İşçi sınıfının en önemli kazanımlarından olan kıdem tazminatını yok etmek için sermaye sınıfının ve onun hizmetindeki siyasetçilerin birlikte neler yapmaya çalıştıklarını çok iyi biliyoruz. Biz işçiler, kazanılmış haklarımızın elimizden alınmasına asla müsaade etmeyeceğiz. İşçi sınıfının, böylesi önemli bir gününde, ülkemizin en büyük işçi konfederasyonu olan Türk-İş’in mitingi yapmak için işçi yoğun olmayan Çanakkale’yi seçmesi, işçilerin manevi duygularını kullanması ve orada vatan savunmasında şehit olan atarlarımız üzerinden hareket etmesini doğru bulmuyoruz ve esefle kınıyoruz. Bu nedenle; bizler emeğin başkenti olarak bilinen Zonguldak’ta haklı taleplerimizi haykırmak için bir aradayız. Unutulmasın ki; 1 Mayıs anma günü değil, alanlarda işçi sınıfının haklı taleplerini haykırma ve mücadelemizi güçlendirme günüdür. Yaşadığımız kentin en önemli istihdam alanı olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun içinde bulunduğu durum herkes tarafından bilinmektedir. Yıllardır düşmüş, kurum can çekişir hale getirilmiştir. Bunun neticesinde ise; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği tedbirlerini dahi uygulayamaz hale gelmiştir. TTK’ ya işçi almayarak ve kurumun zarar ettiğini söyleyerek kamuoyu oluşturmaya çalışanların asıl niyetlerini kurumu elden çıkartmak olduğunu çok iyi biliyoruz. Ancak onların bilmedikleri, ya da bilmezden geldikleri, maden işçilerinin geçmişte çalıştıkları kuruma nasıl sahip çıktıysa, yapılacak olan saldırılara karşı, maden işçilerinin bugün de aynı kararlılık ve cesaretle karşı koyacağız. Bugün ülkemiz ateş çemberi içerisinde bulunuyor. Yıllardır devam eden terör nedeniyle yoksul ailelerin evlerine ateş düşüyor. Bizler terör nereden gelirse gelsin, terörü yapanı, yaptıranları ve destekleyenleri lanetliyoruz”.

Yapılan konuşmaların ardından kutlamalar, yerel sanatçıların konserleriyle sona erdi.