Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak’ta Uzun Mehmet Camisi'nin açılış töreninde konuştu. Karadeniz Ereğlisi'nde de bir müjde verilebileceğini açıklayan Erdoğan, 'Bugün inşallah Zonguldak'tan bir müjde vereceğiz. Biraz sonra o müjdeyi vereceğiz. Artık Zonguldak müjdelerin şehri oldu' dedi.
Zonguldak'ta, 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından temeli atılan Uzun Mehmet Camisi'nde ilk cuma namazı kılındı. Açılışı yapılan Uzun Mehmet Camisi'nde vatandaşlar cuma namazı öncesinde dua etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, camii açılışında yaptığı konuşmadan satır başları şöyle;
Yeri ile mimarisi ile çevre düzenlemesi ile şehrimize yakışır eser olan bu güzel camiyi inşa eden Hasan Gürsoy ve ekibine teşekkür ediyorum. Mimarından işçisine kadar herkese şükranlarımı sunuyorum.
Şehirlerimize kazandırdığımız her bir camiinin vatan topraklarına dikilen birer manevi muhafız olduğuna inanıyorum. Geçtiğimiz hafta Taksim'de açılan camiimizde İstanbul'un bu tarihi bölgesinde medeniyetimizin mührü olarak şehrimize hizmet verecektir. İşte bugün burada Uzum Mehmet Camii'ni de aynı duygularla açıyoruz. 
Uzun Mehmet kim? Kömürü bulan... Onun için buranın adını Uzum Mehmet koyduk. Milletimizin gönlündeki yerini almıştır. Bu vesileyle bir kez daha asırlardır vatanları için canlarını seve seve veren aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.
Malazgirt Zaferi'nden 15 Temmuz'a kadar geçen 1000 yıla kadar geçen süreçte çağlar değişse de milletimize duyulan husumetin derinliği hiç değişmiyor. Bayrağımıza tahammül edemeyenler binlerce yıllık devlet geleneğimizle başa çıkamayanlar saldırmaya başladılar. Müminler burada cem olurlar, bir olurlar, burada kardeş olurlar. Bizim bu birliğimizi bozamayacaklar. FETÖ'den PKK'ya kadar ne kadar terör örgütü varsa milletimizin diyanetine dinine saldırmışlardır.
Milletimiz bu fitnelere geçit vermemiz hepsini de bünyesinden söküp atmıştır. Kendimiz ve Türk milleti için en hayırlısı, en doğrusunu isteyerek birbirimize sıkı sıkı sarılmalıyız. Huzurumuza kast edenleri de aynı şekilde hüsrana uğratmak boynumuzun borcudur.
Türkiye, bir büyük ülke olarak hedeflere doğru yürümeye devam edecektir. Ben Zonguldaklıya inanıyorum. Karadeniz Ereğlisi'nde de benzeri bir müjde olabilir. Bugün inşallah Zonguldak'tan bir müjde vereceğiz. Biraz sonra o müjdeyi vereceğiz. Artık Zonguldak müjdelerin şehri oldu.Malazgirt Zaferi'nden 15 Temmuz'a kadar geçen 1000 yıla kadar geçen süreçte çağlar değişse de milletimize duyulan husumetin derinliği hiç değişmiyor. Bayrağımıza tahammül edemeyenler binlerce yıllık devlet geleneğimizle başa çıkamayanlar saldırmaya başladılar. Müminler burada cem olurlar, bir olurlar, burada kardeş olurlar. Bizim bu birliğimizi bozamayacaklar. FETÖ'den PKK'ya kadar ne kadar terör örgütü varsa milletimizin diyanetine dinine saldırmışlardır.
Milletimiz bu fitnelere geçit vermemiz hepsini de bünyesinden söküp atmıştır. Kendimiz ve Türk milleti için en hayırlısı, en doğrusunu isteyerek birbirimize sıkı sıkı sarılmalıyız. Huzurumuza kast edenleri de aynı şekilde hüsrana uğratmak boynumuzun borcudur.
Türkiye, bir büyük ülke olarak hedeflere doğru yürümeye devam edecektir. Ben Zonguldaklıya inanıyorum. Karadeniz Ereğlisi'nde de benzeri bir müjde olabilir. Bugün inşallah Zonguldak'tan bir müjde vereceğiz. Biraz sonra o müjdeyi vereceğiz. Artık Zonguldak müjdelerin şehri oldu.
UZUN MEHMET CAMİİ'NİN ÖZELLİKLERİ
Terakki Mahallesi'nde yapımı 1,5 yıldır devam eden ve ismi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan cami, yaklaşık 22 bin metrekarelik alanın 2 bin 535 metrekaresi üzerine inşa edildi.
İsmini 8 Kasım 1829'da kömürü bulan Uzun Mehmet'ten alan, her biri 72 metre uzunluğunda 4 minare ve 22 kubbeye sahip caminin girişinde, mermer üzerine işlenmiş kentin sembolü olan kömürle Arapça "Ya Allah" hat yazısı yer alıyor.
Eksi birinci katına 8 bin metrekare genişliğinde 200 araçlık otoparkın yanı sıra 81 abdesthane yapılan camide, engelli ve yaşlıların kolay erişebilmesi için ikisi engelliler için olmak üzere toplam 6 asansör bulunuyor.
İnşaatı tamamlanan ve ses denemeleri yapılan caminin yanında yer alan çocuk parkları, bisiklet ve gezi yolu, basketbol sahası gibi sosyal alanlar da ilgi çekiyor.
"BU ESERLERİ DAHA ÖNCE HAYAL EDERDİK"
Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, cami inşaatını artık sonlandırdıklarını söyledi.
Caminin kentin silüetini değiştirecek bir ibadet yeri olduğunu aktaran Alan, "6 bin vatandaşımızın aynı anda ibadet edebileceği ve kente çok yakışan, taraflı, tarafsız herkes tarafından beğenilen, etrafındaki parkıyla beraber bütünlük sağlayan muazzam eseri kente kazandırmanın sevinci içerisindeyiz. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere destek veren, emeği geçen kardeşlerimize şükranlarımı sunuyorum." dedi.
Alan, aylardır gece gündüz mesai harcandığını belirterek, "Sahilde her açıdan muazzam mimariye, muhteşem esere sahip olduk. Bu eserleri daha önce hayal ederdik, Allah nasip etti. Allah devletimize zeval vermesin." diye konuştu.

Haber: Milliyet

Fotoğraf: Şebnem Saka