Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve beraberindeki heyet bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Zonguldak'a geldi. 

Zonguldak ziyaretinin ilk gününde Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, BEÜ Rektörü Mustafa Çufalı, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan ve Baro Başkanı Av. Türker Kapkaç’ı ziyaret eden Başdenetçi Şeref Malkoç, ikinci günün sabahında basın kuruluşları ile bir araya geldi. 

Zonguldak'ın geçmişte kömürüyle Türkiye'ye damgasını vurduğunu hatırlatan Başdenetçi Şeref Malkoç, gelecek yıllarda doğalgaz başta olmak üzere enerji potansiyeliyle dünyanın önemli gözbebeklerinden birisi olacağına dikkat çekti. İki günlük Zonguldak ziyaretinde hazırlanacak olan raporları TBMM ve Cumhurbaşkanlığına sunacağını ifade eden Malkoç konuşmasında, 

“ZONGULDAK SON ZAMANLARDA ÖN PLANA ÇIKTI”

“Malumunuz üzere Rusya ile Ukrayna arasındaki kaos dünya genelinde de bir enerji sıkıntısı başladı. Bu anlamda enerji dünya ülkelerinin ilk gündem maddesi oldu. Bu anlamda da, Zonguldak’ta da Filyos’ta ortaya çıkan doğalgaz bu havzayı ön plana çıkarmıştır. Nasıl Zonguldak’ın batısında Erdemir’de binlerce insan çalışıyorsa doğusunda da Filyos bölgesinde de önemli bir istihdam olacaktır. Zonguldak son zamanlarda bir değişimden geçiyor. Lakin, sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları ile bu değişime ayak uydurmak gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımızın danışmanlığını yapmış biri olarak bu raporlarımızı sunacağız. Türkiye’de son 15 yıl içerisinde hizmetin kalitesi anlamında çeşitliliği artması bazında önemlidir. 

Kamu denetçiliği konusunda olduğu gibi kişisel haklar konusunda talepleri karşılayan bir mekanizmayız. İnsanlarımızın haklarını arama noktasında önemli bir kurumumuz. Hak ihlalleri konusunda kamuyu denetleyen ve kamuda çalışan personeller ile vatandaşların haklarını koruyan bir kurumuz. İdareciyle vatandaş arasında arabuluculuk hakemlik yaparken bir anlamda da vatandaşların avukatlığını yapıyoruz. Genelde başvurular dijital ortamlar üzerinden olmakla beraber bizzat gelen vatandaşlarımızda oluyor. Hukuki süreçlerin maddi bir karşılığı olurken vatandaşlarımızın bu külfiyeti yaşamadan direk temas kurduğu bir kurumuz. 

“KAMU VE İDAREYİ DENETLEYEN BİR KURUMUMUZ”

Kamu denetçiliği kurumu idareyi denetleyen bir kurumdur. Yargı dışı karar merci bir kurumdur. İdare ihtilafı olan ve kamu hizmetleri ile haksızlığa uğradığını düşünen herkesin bize başvurmalarını istiyoruz. İnsan hakları konusunda da vatandaşların garantörü olan kurumumuz hak ve özgürlüklerin hayata geçmesi adına bize gelen müracaatları da en fazla 6 ay içerisinde sonlandırıyoruz. Tavsiye kararlarımıza uymayan idareciler meclise çağrılıyor ve meclisteki kurulda görev alan yetkili arkadaşlarımız tarafında sürece tabi tutuluyor.  

Zonguldak Türkiye'nin müstesna illerinden birisi. Geçmişte madeniyle, kömürüyle bütün Türkiye ve bölgeye damgasını vurmuş şehrimizdir. 

“ZONGULDAK ARTIK YATIRIM ALAN BİR ŞEHİR OLMAYA BAŞLADI”

Şimdi de iyi yetişmiş insanlarıyla ve doğalgazın istasyonlarıyla ve sanayinin yeniden canlanmasıyla Türkiye'nin gündeminde olan ve Cumhurbaşkanımızın da çok önem verdiği, Türkiye'deki diğer şehirlerle mukayese edildiğinde olağanüstü yatırım alan bir şehir. Geçmişteki güzel günlerinden daha iyisi önümüzdeki yıllarda elbette yaşanacak. Burada Zonguldaklıların ufku önemli. İş tutma tarzı önemli. Zonguldak çok daha fazla büyüyebilir. Bu imkanları daha iyi değerlendiremeyebilir de…

Ben Ankara'da şunu görüyorum. Zonguldak'tan hiçbir şey esirgenmiyor. Zonguldak'la ilgili buranın insanının eşrafının ufku. 2030 yılındaki Zonguldak'ı nasıl düşünüyor? 2050 yılındaki Zonguldak'ı nasıl hayal ediyor? Eğer bunu Zonguldak aşarsa, başarırsa müstesna illerden birisi olacak. Sadece Türkiye için değil bütün Karadeniz havzası için hatta enerji potansiyeli itibariyle de dünyanın önemli gözbebeklerinden birisi olacak. Biz de kamu denetçiliği kurumu olarak burada iki günlük program yapıyoruz. 

Duyduklarımızı yerinde görelim istedik. Bahsettiğimiz konulardaki tespitlerimizi rapora dökelim. Zonguldak'ın daha iyiye gitmesi için kamu hizmetlerinin kalitesinin artması için çalışmalarında katkımız olsun istedik. Hazırlayacağımız raporları TBMM ve Cumhurbaşkanlığına ileteceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Haber: Şebnem SAKA