Bir siyasetçimizin kaş yapayım derken gözünden olduğu bir gafla Zonguldak çalkalanıyor.
Her ne kadar asıl konu” utanma” meselesi olsa bile mevzuat aynı…
Kimin dediği, ne hesaplar yaparak söylediği, nasıl dediği hiç önemli değil. Asıl önemli olan Zonguldak’ın bu zihniyet yüzünden yıllardır kaybettiği, yerinde saydığı ya da daha geriye gittiğidir.
Alt kimlik, üst kimlik ne derseniz deyin kentimizde bu ayrımcılık yıllardır devam ediyor. Bunu bazı kesimler pozitif ayrımcılık olduğunu zannediyor. Oysa kentimize en büyük zararı bu düşünce veriyor.
Yerli, yabancı kelimesinin en çok konuşulduğu bir yerdir Zonguldak.
Neye göre yerli, neye göre yabancı.
İster bu topraklardan çıkmış olsun. İsterse dışarıdan gelip bu topraklarda kök salmış olsun ortada acı bir gerçek var. Zonguldak’ta Zonguldaklı yok.
Bu topraklarda kök salmış birisine sorsak, cümleye “aslen ….” Kelimesiyle başlayıp, “neslen Zonguldaklıyım” diyerek bitiriyor.
Bu topraklardan çıkmış birisine sorsak, ‘Zonguldak’ kelimesi hariç, belde, bucak hatta mahalle ismini zikrediyor.
Beycumalıyım, Çaycumalıyım, Devrekliyim, Gökçebeyliyim, Gacalıyım, Filyosluyum, Göbülüyüm. Hatta daha lokale inip, Kozluluyum, Kilimliliyim mahalle ve sokak seviyesine kadar inebiliyor.
Daha dün Bartınlıyım, Karabüklüyüm diyenler muratlarına erdiler. Şimdi il olmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Bir gün ollarda aynı duruma düşecekler. Ulusluyum, Yeniceliyim demeye devam etsinler.
En büyük yaralardan biri de Ereğli… Zaten isminin başına gelen ekle belli ediyor kendini. Konya-Ereğli’si örneği yerine, Marmara-Ereğli’sini örnek almış, Karadeniz-Ereğli’si olmuş. Oysa Zonguldak-Ereğli’si ne çok yakışıyor. Sorun yok orası da bizim gururumuz. Ancak bölgenin Zonguldak antipatisi devam ettiği sürece onlar da aynı sıkıntıları yaşayacak ta ki üst kimliğimiz olan Zonguldaklıyım diyebilene kadar.
Sorunun ana problemi bu aslında.
Aslen de, neslen de Zonguldaklıyım diyememekte yatıyor.
Herkes Zonguldak’a aşık, herkes kentini seviyor.
Kentini sevmek, kendini sevmek aslında.
Kimse aslını inkar etmez elbette.
Asıl olan yaşadığı yeri inkar etmemekte.
Asıl olan, yaşadığı yeri nesnel olarak görmek kadar o yerde asıl olabilmekte…
Ne zaman Zonguldaklı olursak bilin o zaman Zonguldak kazanacak